Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» για τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 30/9/2015


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέστειλε σήμερα απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε το Νοέμβριο του 2014 ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος και συνυπέγραψαν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Μανώλης Γλέζος, Γιώργος Κατρούγκαλος και Σοφία Σακοράφα, σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο Μάριο Ντράγκι απαξιώνει πλήρως τον κοινοβουλευτικό έλεγχο με τη μη-απάντησή του που άργησε σχεδόν ένα χρόνο (!), επικαλούμενος την ευαισθησία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:

Στην ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 17 Νοεμβρίου 2014, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, υπονοώντας ότι αυτό είναι βιώσιμο. Ωστόσο, η θέση αυτή διαψεύδεται τόσο από το ότι το χρέος αυτό βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με το ελληνικό ΑΕΠ, δηλαδή στο 175% (πολύ υψηλότερα από κάθε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ), όσο και από τη συμπεριφορά των αγορών, όπου τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα τέθηκα υπό διαπραγμάτευση με επιτόκιο 8.39% στις 28 Νοεμβρίου 2014, ενώ το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο, των πορτογαλικών ομολόγων, ήταν μόλις 2,85%, γεγονός που αντικατοπτρίζει προφανώς τη γενική αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της. Σημειωτέον μάλιστα ότι ο ΟΟΣΑ, στην πρόσφατη έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία (25 Νοεμβρίου 2014), επισημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε μη ανεκτά επίπεδα και ότι είναι πιθανό να απαιτηθεί και νέα ελάφρυνση του.
Ερωτάται η ΕΚΤ:
Πού στηρίζει ο πρόεδρός της τη θέση του ότι δε χρειάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους;

Απάντηση του κ. Mario Draghi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (30.9.2015)

Αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής. Είμαι βέβαιος ότι θα κατανοήσετε ότι λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων και της ανάγκης για ενδελεχή ανάλυση της κατάστασης της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, δεν ήταν δυνατόν μέχρι σήμερα να απαντήσω στα ερωτήματά σας με την απαιτούμενη ακρίβεια.
Η Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πραγματοποίησε ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία αποτέλεσε μέρος της διαδικασίας που οδήγησε στην πρόσφατη απόφαση για την παροχή στήριξης σταθερότητας στην Ελλάδα με τη μορφή δανείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Όπως πολύ πιθανόν γνωρίζετε, η ανάλυση αυτή έχει δημοσιευθεί και είναι διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο του ΕΜΣ.1 Η ανάλυση, μαζί με τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα (το Μνημόνιο Συνεννόησης, τη Συμφωνία Διευκόλυνσης Οικονομικής Ενίσχυσης και τις δηλώσεις της Ευρωομάδας), αποσαφηνίζει τα ζητήματα που θέσατε στην επιστολή σας.

Με εκτίμηση,
[Υπογραφή]
Mario Draghi 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου