Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Παρέμβαση του Κώστα Χρυσόγονου για τις πολιτικές οικονομικής, κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής της Ένωσης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο - 9/09/2015


Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος παρενέβη στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής ζητώντας τη δραστική αύξηση των σχετικών κονδυλίων. Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο ρόλο που έχουν παίξει τα μέτρα λιτότητας στην επιδείνωση των ανισοτήτων που παρατηρούνται στα κράτη-μέλη και στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμησή τους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση εδώ:


Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

Οι πολιτικές οικονομικής, κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής της Ένωσης αποδεικνύονται στην πράξη ελάχιστα αποτελεσματικές. Οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία και το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνικές ανισότητες στο εσωτερικό των κρατών μελών. Η αιτία είναι η λιτότητα που επιβάλλουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ένωση και στα κράτη.
Συνυπαίτια όμως είναι και η ανεπαρκής κλίμακα των ενωσιακών πόρων που διατίθενται για τις πολιτικές συνοχής. Τα 350 δις ευρώ τα οποία θα διατεθούν στην επταετία 2014-2020 είναι ελάχιστα αν ληφθεί υπ' όψη ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ένωσης το ίδιο διάστημα θα ξεπεράσει τα 100 τρισεκατομμύρια ευρώ. Οι πολιτικές συνοχής επομένως απορροφούν μόλις το 3 τοις χιλίοις του ενωσιακού ΑΕΠ. Αυτό πρέπει να αυξηθεί δραστικά αν θέλουμε να υπάρχει σύγκλιση και όχι απόκλιση και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στα οικονομικώς ασθενέστερα κράτη να χρηματοδοτήσουν δημόσιες επενδύσεις χωρίς αυτές να καταλογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου