Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Κώστας Χρυσόγονος για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο - 10/09/2015


Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος παρενέβη στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9.9.2015 για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη. Ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε πως οι διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των κρατών-μελών είναι τεράστιες, ενώ αναφέρθηκε στα καταστροφικά αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα που προκάλεσαν μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση εδώ:


Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

Είναι υποκριτικό να συζητούμε για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη γενικά και αόριστα διότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση.
Παραδείγματος χάριν οι θάνατοι οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχε έγκαιρη και επαρκής υγειονομική περίθαλψη στη Λιθουανία και στη Λετονία, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει η ίδια η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της 215/2014, είναι περίπου 15 φορές περισσότεροι απ' ότι στη Γαλλία ή περίπου 10 φορές περισσότεροι απ' ότι στη Ρουμανία. Και οι διαφορές αυτές χειροτερεύουν αντί να μικραίνουν με την πάροδο του χρόνου. Στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω των δολοφονικών προγραμμάτων λιτότητας παρατηρούμε μια αύξηση τουλάχιστον κατά 10% στο συνολικό αριθμών θανάτων. Θα έπρεπε να υπάρξει πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προδήλως και πρωτίστως στον τομέα αυτό για να εκδηλωθεί εμπράκτως η υποτιθέμενη ευρωπαϊκή συνοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου