Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τους πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 25/6/2015


Ερώτηση για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της αστυνομίας των Σκοπίων για τις ληστρικές επιθέσεις που υφίστανται οι πρόσφυγες οι οποίοι επιχειρούν να διασχίσουν τη γειτονική χώρα υπέβαλε στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Καθημερινά, εκατοντάδες πρόσφυγες προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ για να διεισδύσουν στην Κεντρική Ευρώπη. Οι πρόσφυγες αυτοί πέφτουν θύματα δικτύων δουλεμπόρων και εγκληματικών συμμοριών που δρουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ με τη συνέργεια των αστυνομικών αρχών της χώρας. Τα περιστατικά που συνέβησαν τον Μάιο στην Ειδομένη όπου εκατοντάδες πρόσφυγες έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας από συμμορίες με τη σύμπραξη της αστυνομίας [1] αφήνουν να εννοηθεί ότι η ίδια η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ γνωρίζει και ανέχεται τα φαινόμενα αυτά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενισχύσει οικονομικά την υποψήφια προς ένταξη ΠΓΔΜ με 622,5 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2007-2013 και προγραμματίζει να την ενισχύσει με άλλα 664,2 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020. Στις προτεραιότητες αυτής της ενίσχυσης, υποτίθεται ότι συναριθμούνται η καταπολέμηση της διαφθοράς, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σύμφωνα με τις αξίες που αποτελούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο [2].

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης:
Ποιος έλεγχος ασκείται στην ΠΓΔΜ για το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων που διαβαίνουν το έδαφός της;

________________________________________
[1] Πορείες θανάτου στην Ελλάδα της κρίσης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 23 Ιουνίου 2015, σσ. 30-31.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου