ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες - 25/6/2015
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου στη χθεσινή (24.6.2015) συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης (βίντεο διαθέσιμο σε: https://www.youtube.com/watch?v=7BV8Nfcu8zw)
Η λεγόμενη οικονομική διακυβέρνηση οδηγεί στην επιβολή de facto μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης μη προβλεπόμενης από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμπεριφέρονται σαν οι κανονές για τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα να έχουν προτεραιότητα απέναντι στους κανόνες που κατοχυρώνουν θεμελιώδη και ιδίως κοινωνικά δικαιώματα. Έτσι όμως οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπονομεύουν τη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή το σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων. Τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη πεινούν ή δε μπορούν να εξασφαλίσουν θέρμανση για τα σπίτια τους το χειμώνα, το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης καταγράφει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο. Και την ίδια στιγμή η Κομισιόν εκβιάζει την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταργηθεί το πενιχρό επίδομα θέρμανσης για τους φτωχούς. Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει πορεία, αν δεν οχυρωθεί μέσα από κοινωνική αναδιανομή από τους οικονομικά ισχυρότερους προς τους ασθενέστερους, κι όχι το αντίστροφο που συμβαίνει σήμερα, κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Απάντηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου σε ερώτηση του Γερμανού ευρωβουλευτή Elmar Brok για την ετοιμότητα της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις στη χθεσινή (24.6.2015) συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βίντεο διαθ. σε https://www.youtube.com/watch?v=7BV8Nfcu8zw)
Βεβαίως και είμαστε έτοιμοι για μεταρυθμίσεις και η μεγάλη μεταρρύθμιση, η πραγματική μεταρρύθμιση είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αλλά αυτό απαιτεί χρόνο και βοήθεια από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη στο να μπορέσουμε να οργανωθούμε. Αντί για αυτό, η Κομισιόν απαιτεί, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήθεν μεταρρυθμίσεις οι οποίες οδηγούν στην παραπέρα βίαιη πτωχοποίηση ανθρώπων που ήδη βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης ή και κάτω από αυτά. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση, αυτό είναι παραβίαση των ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου