Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Παρέμβαση του Κώστα Χρυσόγονου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο - 20/5/2015


Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μία πλευρά διακηρύττει την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και από την άλλη πλευρά επιβάλλει πολιτικές αυστηρής λιτότητας που πλήττουν βάναυσα τα δικαιώματα και τις προοπτικές των ατόμων αυτών υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος με παρέμβασή του χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο συζήτησης για την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

"Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η απόσταση λόγων και πράξεων είναι χαώδης. Ακούσαμε σήμερα μεγάλα λόγια από την Επιτροπή για την πρόθεσή της να προωθήσει την προστασία ατόμων με αναπηρίες. Στην πραγματικότητα οι πολιτικές λιτότητας που υπηρετεί η Επιτροπή και επιβάλει με θρησκευτικό φανατισμό ιδίως στις μνημονιακές χώρες πλήττουν βάναυσα τα άτομα με αναπηρία. Ενδεικτικά στην Ελλάδα τα άτομα με αναπηρία βίωσαν δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων, δυσβάστακτες αυξήσεις φόρων, και δραματική υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Πολλές δεκάδες χιλιάδες υφίστανται πολύμηνες καθυστερήσεις εξέτασης στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας που προκαλούν πρόβλημα επιβίωσης σε όσους ζουν αποκλειστικά με προνοιακές παροχές. Από τον "Πίνακα Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων" λείπουν ανίατες ασθένειες όπως διαβήτης, αιμορροφιλία, οροθετικοί". Ο νέος "Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας" μειώνει προνοιακά βοηθήματα στο μισό. Το πλαφόν συνταγογράφησης επιβαρύνει τους χρονίως πάσχοντες με δυσβάσταχτες ίδιες δαπάνες. Οι καρκινοπαθείς επωμίζονται τεράστιο κόστος συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις, ενώ η κατάστασή τους επιδεινώνεται από εξοντωτικές λίστες αναμονής για θεραπεία. Σας ενδιαφέρει μόνο το χρήμα και όχι οι άνθρωποι."

Δείτε την παρέμβαση εδώ : https://youtu.be/H4zaDVdkwVM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου