Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την επιμονή των θεσμών να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 13/05/2015


Ερώτηση για την αντίδραση των θεσμών στη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής, βασιζόμενος σε πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας, σημείωσε πως ένας γονιός μονογονεϊκής οικογένειας με δύο παιδιά στην Ελλάδα θα έπρεπε να εργάζεται 59 ώρες εβδομαδιαίως προκειμένου να υπερβεί το κατώφλι της φτώχειας (!), κατά παράβαση του ορίου των 48 ωρών που θέτει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τον κατώτατο μισθό, ένας γονιός μονογονεϊκής οικογένειας με δύο τέκνα που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, θα έπρεπε να εργάζεται 59 ώρες εβδομαδιαίως προκειμένου να μην βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της φτώχειας[1], το οποίο ορίζεται στο 50% του μέσου όρου καθαρού εισοδήματος της κάθε χώρας.
Εν τούτοις, όπως συνιστά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η εργάσιμη εβδομάδα δε θα έπρεπε να ξεπερνά τις 48 ώρες[2], ενώ τα κράτη θα έπρεπε να καταβάλουν προσπάθεια προς επίτευξη του στόχου των 40 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως[3].
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, προσκρούοντας όμως στη σθεναρή αντίσταση των θεσμών, οι οποίοι πιέζουν για τη διατήρηση του στα 586 ευρώ[4].

Ερωτάται η Επιτροπή:

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, για ποιον λόγο επιμένει στη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα ήδη πολύ χαμηλά επίπεδα στα πλαίσια της συμμετοχής της στους θεσμούς που επιβλέπουν το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας της Ελλάδας;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου