Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Οι οικονομικά ισχυροί της ΕΕ χρειάζεται να στηρίξουν τα ασθενέστερα κράτη-μέλη


Δημοσιευμένο άρθρο του Κώστα Χρυσόγονου στο ένθετο της εφημερίδας Πελοπόννησος

 
Κακόβουλη δυσφήμηση της Ελλάδας και του λαού της, η οποία οφείλεται σε προφανείς σκοπιμότητες των ευρωπαϊκών ελίτ, διαπιστώνει ο Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ - Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών) πίσω από την κριτική που δέχεται η χώρα μας. Πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βαδίσει στο μέλλον χωρίς την Ευρώπη, και τονίζει: «Το ζήτημα δεν είναι αν μπορούμε να βαδίσουμε μόνοι μας, αλλά αν ο βηματισμός μας θα είναι καλύτερος σε συντονισμό με εκείνους των άλλων ευρωπαϊκών λαών…».

• Ο διάλογος στην Ελλάδα για την Ευρώπη που θέλουμε «καλά κραττεί». Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι το μέλλον της ΕΕ και ποια η θέση της Ελλάδας μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή «οικογένεια»;
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή αν η Ενωση θα κατορθώσει να προχωρήσει σε ένα πιο συνεκτικό πλαίσιο, πράγμα που συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε και πολιτικές αναδιανομής από τα οικονομικά ισχυρότερα κράτη-μέλη προς τα ασθενέστερα (π.χ. το σημερινό ύψος του προϋπολογισμού της, περίπου 1% του συνολικού ΑΕΠ της, μπορεί να χαρακτηρισθεί επιεικώς αστείο, συγκρινόμενο με το 22% του αμερικανικού ΑΕΠ στο οποίο ανέρχεται ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός των ΗΠΑ). Αν όχι, τότε είναι πολύ πιθανό να εισέλθει σε μια φάση σταδιακής αποσύνθεσης, αφού ανέκαθεν η ενοποιητική διαδικασία λειτουργούσε με τη λογική του ποδηλάτη, δηλαδή έβρισκε ισορροπία μέσα από την κίνηση προς τα εμπρός και όχι τη στασιμότητα.

• Στο εσωτερικό της Ελλάδας καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις μια μειοψηφική άποψη που λέει «δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ». Μπορεί η Ελλάδα να βαδίσει στο μέλλον χωρίς την Ευρώπη;
Ασφαλώς μπορεί. Ο ελληνισμός είναι ένα ιστορικό μέγεθος τριών τουλάχιστον χιλιετιών και θα επιβιώσει ούτως ή άλλως από τις σημερινές δυσκολίες, όπως επιβίωσε και από πολύ χειρότερες στο παρελθόν. Το ζήτημα δεν είναι αν μπορούμε να βαδίσουμε μόνοι μας, αλλά αν ο βηματισμός μας θα είναι καλύτερος σε συντονισμό με εκείνους των άλλων ευρωπαϊκών λαών. Πιστεύω ότι αυτό ισχύει, αλλά κάτω από την προϋπόθεση ότι θα πρόκειται για μια πραγματική Ενωση, με περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της με στόχο την ευημερία των κοινωνιών συνολικά αντί για την τυφλή προσήλωση στα κέρδη των κεφαλαιαγορών.

• Η ευρωπαϊκή συνοχή δείχνει τραυματισμένη εξαιτίας της κρίσης και της ύφεσης. Μπορούν να επουλωθούν τα τραύματα και με ποιους τρόπους;
Χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια για να υπερβούμε τα διχαστικά στερεότυπα και να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή συλλογική ταυτότητα. Σε θεσμικό επίπεδο πρέπει να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός δημόσιος χώρος και να ενδυναμωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε βάρος του Συμβουλίου.

• Πιστεύετε ότι -όπως λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ- πρέπει να αλλάξει η Ευρώπη ή χρειάζεται να αλλάξουμε και οι Ελληνες; Κι αν ναι, τι πρέπει να αλλάξουμε;
Πρέπει να αλλάξουμε σε πολλά, προτάσσοντας τη συλλογικότητα απέναντι στους ατομικούς εγωισμούς. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τις κατ' οικονομία λύσεις και να επιδοθούμε σε σοβαρό μακροπρόθεσμο και ρεαλιστικό προγραμματισμό. Και πρέπει ακόμη να τερματίσουμε την υπερβολική ανοχή προς την κάθε μορφής παραβατικότητα και να γίνουμε πιο σοβαροί στην εφαρμογή κανόνων στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο.

• Η άποψη που κυκλοφορεί γενικά για την Ελλάδα δεν είναι θετική (σ.σ. με άξονα τα οικονομικά). Πιστεύετε ότι οι επικριτές μας είναι αντικειμενικοί ή οφείλεται σε στερεότυπα;
Υπάρχει κακόβουλη δυσφήμηση της χώρας και του λαού της, οφειλόμενη σε προφανείς σκοπιμότητες των ευρωπαϊκών ελίτ, που ψάχνουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να επιρρίψουν τις δικές τους (κατ' ουσία) ευθύνες. Για διάφορους λόγους, η Ελλάδα είναι το εύκολο θύμα προκειμένου να προωθηθεί η ατζέντα του νεοφιλελευθερισμού. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να ανατρέψει στην πράξη το δυσμενές αυτό κλίμα.

Μεταναστευτικό

Στην παρέμβαση που έκανε ο Κ. Χρυσόγονος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τις πρόσφατες τραγωδίες στην Μεσόγειο και τις πολιτικές της ΕΕ για την μετανάστευση και το άσυλο ήταν επικριτικός. Ανάλογη ήταν και η προσέγγιση που έκανε κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία δημοσιογράφων στο ΕΚ. Απευθυνόμενος στο προεδρείο του ΕΚ, κατά τη συζήτηση, δήλωσε: «Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ στις πραγματικές του διαστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Οι επαναλαμβανόμενες ναυτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο προκαλούν κάθε φορά πρόσκαιρη συγκίνηση, αλλά στο τέλος αλλάζουν ελάχιστα πράγματα. Η Ενωση αφήνει σχεδόν αβοήθητα τα κράτη μέλη από όπου εισέρχονται οι μετανάστες, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα κυρίως, ενώ τα κράτη τελικού προορισμού δηλαδή τα βορειοευρωπαϊκά αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο.
Τα δέκα σημεία του σχεδίου δράσης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Επιτροπή και το Συμβούλιο, αποτελούν μια καθυστερημένη και περιορισμένη απάντηση πυροσβεστικού χαρακτήρα. Ποτέ δεν θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τις μεταναστευτικές ροές αν δεν βοηθήσουμε να βελτιωθεί η κατάσταση σε χώρες, όπως η Λιβύη και η Συρία, στις οποίες οι αλόγιστες επεμβάσεις ευρωπαϊκών και άλλων εξωτερικών παραγόντων έχουν συμβάλει στο να προκληθεί χάος. Προνοείν χρη, ου μετανοείν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου