Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τις δαπάνες στον τομέα της υγείας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 13/05/2015


Ερώτηση για τις περικοπές που πλήττουν τον τομέα της υγείας υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής τόνισε πως, παρά τις έρευνες που αποδεικνύουν ότι η πρόληψη είναι πολύ πιο αποδοτική σε σχέση με τη θεραπεία, εν τούτοις μόλις το 3% των προϋπολογισμών υγείας στην Ευρώπη διατίθεται για πρόληψη και για προγράμματα δημόσιας υγείας και κάλεσε την Επιτροπή να λάβει μέτρα προς ενίσχυση του ποσοστού αυτού.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με τον οργανισμό Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας, οι περικοπές στις δαπάνες υγείας πλήττουν ιδιαίτερα τον τομέα της πρόληψης. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή μόνο το 3% των προϋπολογισμών υγείας στην Ευρώπη διατίθενται για πρόληψη και για προγράμματα δημόσιας υγείας, σε τομείς όπως ο εμβολιασμός, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα[1].
Εν τούτοις, όπως αποδεικνύουν οι σχετικές έρευνες, οι δαπάνες στον τομέα της πρόληψης είναι πολύ πιο αποδοτικές απ’ ότι οι δαπάνες για τη θεραπεία ασθενειών[2].

Ερωτάται η Επιτροπή:

Δεδομένης της αρμοδιότητας που έχει στον τομέα της δημόσιας υγείας και της πρόληψης των ασθενειών βάσει του άρθρου 168 τη Συνθήκης περί Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αύξηση του παραπάνω ποσοστού δαπανών στον τομέα της πρόληψης για την υγεία;
________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου