ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 18/01/2016
Το ζήτημα των δυσανάλογα σκληρών μέτρων που έλαβε το τουρκικό κράτος κατά το περασμένο διάστημα στη κουρδική πόλη Τζισρέ, ανέδειξε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής τόνισε την ιδιαίτερη βαρβαρότητα με την οποία οι στρατιωτικές δυνάμεις φέρονταν στους κατοίκους της περιοχής . Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Hahn τόνισε την ανησυχία της Επιτροπής για όσα συνέβησαν, έσπευσε όμως να αναγνωρίσει ελαφρυντικά στο τουρκικό κράτος και αρκέστηκε σε ευχολόγια ως προς τις ειρηνευτικές διαδικασίες.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης :
Τον Σεπτέμβριο ο τουρκικός στρατός πολιόρκησε για οκτώ ημέρες την κουρδική πόλη Τζισρέ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Κούρδοι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι οι Τούρκοι στρατιώτες είχαν εντολή να ανοίγουν πυρ αδιακρίτως, με αποτέλεσμα το θάνατο 21 πολιτών[1], μεταξύ αυτών και αμάχων. Επιπλέον, η διαρκής απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η τουρκική αστυνομία, δεν επέτρεπε ούτε την είσοδο γιατρών και ασθενοφόρων στην πολιορκούμενη πόλη, ούτε την ταφή ακόμη και ανήλικων νεκρών[2].
Το Συμβούλιο της Ευρώπης αντέδρασε διά του Επιτρόπου του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο οποίος έκανε λόγο για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων που δημιουργεί «επείγουσα κατάσταση»[3].
Η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, οφείλει να γίνει ένα ευνομούμενο και δημοκρατικό κράτος δικαίου και να σέβεται τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Η ΕΕ οφείλει να ερευνά άμεσα και αποτελεσματικά τις καταγγελίες για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, συναρτώντας την πορεία των σχέσεών της με την Τουρκία με την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:
– Πώς σχεδιάζει να ασκήσει ουσιαστική πίεση στην Τουρκία, ώστε να αντιμετωπιστεί η «επείγουσα κατάσταση» που διαπίστωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Τζισρέ και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της;
Απάντηση του κ. Hahn
εξ ονόματος της Επιτροπής
(15.1.2016)
Η Επιτροπή παρακολούθησε με ανησυχία τα πρόσφατα γεγονότα στην Τσιζρέ, που οδήγησαν σε απαγόρευση της κυκλοφορίας επί εννέα ημέρες, καθώς και σε σειρά εικαζόμενων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει τις τρομοκρατικές πράξεις και επιβεβαιώνει το δικαίωμα της Τουρκίας να αμυνθεί. Ωστόσο, τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να είναι αναλογικά.
Η εξεύρεση λύσης στο Κουρδικό ζήτημα, το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες άτομα την τελευταία τριακονταετία, θα αποτελούσε σημείο καμπής στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ στηρίζει ανεπιφύλακτα την ειρηνευτική διαδικασία. Θα απαιτηθεί θάρρος από όλα τα μέρη, καθώς και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύουν τα κοινωνικά, πολιτιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια σφαιρική στρατηγική, αποβλέποντας σε βιώσιμη λύση, μεταξύ άλλων μέσω της χρηματοδοτικής προενταξιακής βοήθειας (ΜΠΒ).
Μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015, είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση, καθώς και όλοι οι πολιτικοί ηγέτες, να εγγυηθούν το Κράτος Δικαίου στην Τουρκία, και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κα Mogherini και ο Επίτροπος κ. Hahn βρίσκονται σε στενή επαφή με την τουρκική κυβέρνηση και με την ηγεσία του HDP αφότου ξέσπασε η βία, τον Ιούλιο του 2015.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα θέματα αυτά από κοντά και έχει ήδη αναφερθεί σχετικά στην οικεία έκθεση προόδου του 2015. Οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι το θεμέλιο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, όπως και των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.
________________________________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου