Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016

Απείχαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη ψηφοφορία σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για τις συνόδους του ΣΑΔΗΕ κατά το 2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 22/01/2016


Την αντίθεσή τους σε συγκεκριμένα τμήματα του ψηφίσματος σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για τις συνόδους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογράμμισαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με κοινή τους δήλωση εξηγούν ότι αποφάσισαν να απέχουν από τη τελική ψηφοφορία που διενεργήθηκε τη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς οι διατάξεις που αφορούν ζητήματα τρομοκρατίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ενάντια σε θεμελιώδη δικαιώματα πολιτών.


Ακολουθεί η κοινή τους δήλωση :

Η πρόταση ψηφίσματος σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για τις συνόδους του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά το 2016 αποτελεί μια προσπάθεια ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας για το επόμενο διάστημα, τις οποίες καλούμαστε να εξετάσουμε με ορθολογισμό και σεβασμό απέναντι στις αξίες μας. Η πρόταση αυτή πράγματι περιέχει θετικά στοιχεία, που συνδέονται άμεσα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ατομικά δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που τόσο άμεσα πλήττονται τα τελευταία χρόνια στο βωμό οικονομικών ή άλλων πολιτικών κρίσεων παγκοσμίως. Παρότι όμως οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση αυτή έχουν θετική φύση, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως διακρίνονται γκρίζα σημεία που χρήζουν διευκρίνισης και ενδελεχούς συζήτησης. Οι προτάσεις που γίνονται για ζητήματα τρομοκρατίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ενάντια σε θεμελιώδη δικαιώματα πολιτών, ουσιαστικά προαναγγέλλοντας διαδικασίες profiling και προληπτικής κατανομής ανθρώπων σε φίλους και εχθρούς. Ως εκ τούτου οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσαμε να απέχουμε, θεωρώντας χρήσιμο να εξετάσουμε συστηματικά τους στόχους μας για το επόμενο διάστημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου