Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Απολογητική η στάση της Επιτροπής για τις ανισότητες των προγραμμάτων στήριξης, μετά τη κριτική του Κώστα Χρυσόγονου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 29/01/2016


Υπόσχεση αυτοκριτικής από την Επιτροπή απέσπασε ο Κώστας Χρυσόγονος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής νομικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Στηριζόμενος στο πόρισμα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το οποίο υπήρξαν σοβαρές ανισότητες και αδυναμίες στον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή αντιμετώπισε τα προγράμματα διάσωσης υπερχρεωμένων κρατών-μελών, ο Ευρωβουλευτής ζήτησε να μάθει την άποψη της Επιτροπής επί του θέματος. Στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος Timmermans επέδειξε απολογητική διάθεση εκ μέρους της Επιτροπής, τονίζοντας πως υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να πάρει από το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεσμεύτηκε να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις.

Παρακολουθείστε το βίντεο της συζήτησης εδώ :


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης.

Η ερώτηση Κ. Χρυσόγονου :
Πριν δύο μέρες το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε τις διαπιστώσεις του σχετικά με πέντε αποκαλούμενα "προγράμματα διάσωσης" υπερχρεωμένων κρατών-μελών και οι διαπιστώσεις αυτές αποκάλυψαν ότι υπήρχαν ανισότητες στον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν τα κράτη-μέλη από την Επιτροπή κατά τον χειρισμό των προγραμμάτων και ότι υπάρχουν σοβαρά μαθήματα, για να το θέσω ήπια, που πρέπει να μάθουμε σχετικά με τη διαχείριση των εν λόγω προγραμμάτων από την Επιτροπή. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν δέχεστε τις διαπιστώσεις, αν υπάρχει κάποια διαδικασία που έχει προγραμματιστεί για να ανακαλύψουμε τι πραγματικά έχει πάει στραβά και πώς τα πράγματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο μέλλον σε παρόμοιες καταστάσεις.

Η απάντηση του Αντιπροέδρου Timmermans :
Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την ερώτηση, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι γνωρίζετε την απάντησή μου. Πρόκειται για μια έκθεση που έχει δημοσιευθεί νομίζω προχθές. Προφανώς η Επιτροπή θα αντιδράσει επαρκώς σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε ακόμη το πλήρες κείμενο της έκθεσης, έτσι καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να σας δώσω μια πλήρη αντίδραση ως προς τις διαπιστώσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Επιτροπή θα αντιδράσει σε αυτό με κάθε λεπτομέρεια. Δεσμευόμαστε πάντα να ανταποκρινόμαστε στις εκθέσεις και υποθέτω ότι τόσο η έκθεση όσο και οι αντιδράσεις μας σε αυτή, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με την επιτροπή σας και με τις άλλες επιτροπές. Ελπίζω λοιπόν να έχετε κάποια κατανόηση ως προς το ότι δεν μπορώ να μπω στο περιεχόμενο της έκθεσης σε αυτό το στάδιο, αλλά η Επιτροπή θα ανταποκριθεί σίγουρα σε αυτό. Ο λόγος ύπαρξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ότι μπορούμε να αντλούμε διδάγματα από τα ευρήματά του. Ελπίζω, λοιπόν, ότι μπορούμε να έχουμε μια συζήτηση στο μέλλον σχετικά με τα διδάγματα που αντλήθηκαν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου