Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Αρνείται τις ευθύνες της για την αύξηση του ΦΠΑ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 14/01/2016


Το ζήτημα των πιέσεων που ασκήθηκαν από τους εταίρους για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην Ελλάδα, έθεσε με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής στάθηκε στα αποδεδειγμένα μικρά αποτελέσματα αυτής της επιλογής, λόγω της εισπρακτικής αποτυχίας του μέτρου. Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Moscovici αναγνώρισε την αξία ενός πιο ορθολογικού φορολογικού μοντέλου, αποποιήθηκε όμως οποιασδήποτε ευθύνης της Επιτροπής για ένα μέτρο που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες χωρίς να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης :

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει την Ελλάδα να επιβάλει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο υψηλό ποσοστό 23%, καταργώντας τις εξαιρέσεις, εκτός από ελάχιστα προϊόντα και υπηρεσίες στο 11%[1], με στόχο η αύξηση να "συμβάλει στη βελτίωση των ποσοστών συμμόρφωσης"[2]. Αντίθετα προς τον παράδοξο ισχυρισμό της Επιτροπής ότι η αύξηση της φορολογίας περιορίζει τη φοροδιαφυγή, τα πορίσματα της φορολογικής επιστήμης αποδεικνύουν ότι οι ήδη υφιστάμενοι υπέρμετρα υψηλοί φορολογικοί συντελεστές συμβάλλουν στη διόγκωση της φοροδιαφυγής και ότι, ειδικά για τον ΦΠΑ, ενώ θα έπρεπε αυτός να καταλογίζεται και εισπράττεται στην Ελλάδα σε προϊόντα και υπηρεσίες 127 δισ. ευρώ, εμφανίζονται από αυτά και φορολογούνται μόνο τα 73 δισ. ευρώ, δηλ. διαφεύγει ποσοστό 43%[3]. Σύμφωνα επομένως με την κοινή λογική, εάν η Επιτροπή αποσκοπούσε στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας, θα όφειλε να συμβάλει στην αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Περαιτέρω είναι φανερό ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, ή ευπαθείς περιοχές, όπως οι νησιωτικές, θα προκαλέσει επιδείνωση της κοινωνικής ανισότητας και της ανθρωπιστικής κρίσης, την οποία αναγνώρισε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής[4].

Ερωτάται η Επιτροπή:
Ποιους ανομολόγητους στόχους εξυπηρετεί η εμμονή της στην αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, σε επίπεδα που είναι καταφανώς αντιπαραγωγικά από δημοσιονομική και οικονομική άποψη;


Απάντηση του κ. Moscovici
εξ ονόματος της Επιτροπής (12.1.2016)

Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι ένα απλούστερο σύστημα με μικρότερα περιθώρια για μειωμένους συντελεστές και απαλλαγές είναι ευκολότερο όσον αφορά την κατανόηση και τη διαχείρισή του, καθώς και τη συμμόρφωση προς αυτό, γεγονός που θα βοηθήσει να αυξηθεί μακροπρόθεσμα η συμμόρφωση.
Η ευκολότερη διαχείριση διευκολύνει φυσικά και το έργο των αρχών που συνίσταται στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η Επιτροπή συμφωνεί ότι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης είναι καίριας σημασίας και υποστήριξε την εν λόγω άποψη ενώπιον των ελληνικών αρχών.
Η Επιτροπή έχει θέσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της στη διάθεση της Ελλάδας. Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές βελτιώσεις σε ό, τι αφορά τη διαχείριση και την απλούστευση του ΦΠΑ, καθώς και τη δημιουργία ικανότητας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ μέσω συστημάτων αλυσιδωτού τύπου («carrousel»). Ωστόσο, η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης είναι εν τέλει αρμοδιότητα της Ελλάδας και η Επιτροπή μπορεί μόνο να βοηθήσει στο εν λόγω έργο.

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου