ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες - 13/03/2015
Ερώτηση για την ανυπαρξία αντικειμενικού και ανεξάρτητου μηχανισμού εκτίμησης των επιπτώσεων των -συχνά ολέθριων- μνημονιακών πολιτικών υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται σε κατάσταση έσχατης ανέχειας, όπως προκύπτει και από τα πρόσφατα τραγικά παραδείγματα που ήρθαν στο φως της επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων ένας άστεγος που απανθρακώθηκε στην προσπάθειά του να ζεσταθεί[1] ή μαθητές που υποσιτίζονται, χωρίς να απολαμβάνουν ούτε την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη[2]. Για όλα αυτά είναι προφανείς οι ευθύνες της τρόικα, αποτελούμενης κατά τα 2/3 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σχεδιάζει τις μνημονιακές πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα μετά το 2010.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Υφίσταται κάποιος μηχανισμός εκτίμησης των επιπτώσεων (Impact Assessment Mechanism) από την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, και γενικότερα από την εφαρμογή προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, με εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών;
2) Αν όχι, υπάρχει ή θα υπάρξει κάποιος σχεδιασμός δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού στο μέλλον, στο πλαίσιο και των εξαγγελιών του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Juncker περί αξιολόγησης στο μέλλον των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης και μεταρρυθμίσεων όχι μόνο σε ότι αφορά την οικονομική τους βιωσιμότητα, αλλά ταυτόχρονα και σε σχέση με τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν;
Κώστας Τσιαντής –Ένας πολίτης στη διαπραγμάτευση
ΑπάντησηΔιαγραφή(Ευρωγκρούπ 9 Μαρτιου 2015)
1.Αντί να εγκαλούνε αυτοί εμάς, Να τους εγκαλέσουμε εμείς και να ζητήσουμε την τεράστια αποζημίωση που μας χρωστούν για την σύγχρονη πολεμική επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον μας.από το 2009 κι έπειτα.
2. Θέλετε να δεχτούμε αξιολόγηση από την Τρόικα: από τους δανειστές; Ναι, αφού πρώτα συσταθεί Διεθνής Επιτροπή από το δανειζόμενο-θύμα για να αξιολογήσει την καταστροφή που η πολιτική της Τρόικα επέφερε στη Ελλάδα και το λαό της.
3. Το μεγάλο και ανεπίληπτο μέρος των διεθνών οικονομολόγων γνωρίζουν τη μηχανή της οικονομικής εξόντωσης που χρησιμοποίησαν οι οικονομικοί δολοφόνοι και γνωρίζουν πολύ καλά το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν στο θύμα-δανειζόμενο: Δραματική αύξηση του χρέους (από 120 στο 180% του ΑΕΠ) και συγχρόνως κατάρρευση των εισοδημάτων κατά 50-75%, ανεργία 1500000, υποθήκευση και εκποίηση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, πλειστηριασμοί και κόκκινα, δάνεια, μετανάστευση εγκεφάλων 250000, 35000000 κάτω απ’ το όριο της φτώχειας, 8000 δολοφονημένοι-αυτόχειρες!
Αυτό σημαίνει: Άμεση προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς (με ενεργοποίηση συνταγματολόγων, νομικών και ειδικών του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου) και ταυτόχρονη καταγγελία των δανειακών συμβάσεων!.
4. Αντί να απαιτούν από εμάς να ακολουθούμε τις εντολές τους, ας αποφασίσουν αν σέβονται τη δημοκρατική παράδοση, το πνεύμα και τον πολιτισμό της Ευρώπης και ας μας αφήσουν ήσυχους να ενεργήσουμε ως αυτεξούσια νόμιμη και υπεύθυνη κυβέρνηση και ανεξάρτητο έθνος.
5. Ας τονίσουμε, ότι οποιαδήποτε φιλελεύθερη οικονομική πολιτική δεν μπορεί να παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του δικαίου και να καταλήγει με συνταγματικό πραξικόπημα (δικτατορικά)- όπως καταγέλουν διαρκώς οι συνταγματολόγοι μας- σε αλλαγή κοινωνικού καθεστώτος: στην κλοπή της ιδιωτικής περιουσίας και των εισοδημάτων, στη φτωχοποίηση του λαού και της μεσαίας τάξης, έτσι που φτάσαμε: ‘’να μας παίρνει τα σπίτια η Δεξιά, εκεί που φοβόμασταν την Αριστερά’’.
6. Ας αποφασίσουν αν θα χρηματοδοτήσουν, με κριτήρια και με υποχρεώσεις βεβαίως (έναντι αυτών) που εμείς θα διαπραγματευτούμε, το πρόγραμμα ανάπτυξης, που εμείς θα σχεδιάσουμε (αξιοποιώντας το ανθρώπινο κεφάλαιο και τους ενεργειακούς μας πόρους, και κατασκευάζοντας τα κατάλληλα δίκτυα και αγωγούς μεταφοράς ενέργειας).
7. Ας ζητήσουμε επί τέλους μια ριζικά νέα θέση στον καταμερισμό της εργασίας στην ΕΕ, που να δίνει προτεραιότητα στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.
8. Ως ευρωπαϊκή οικογένεια, ας δώσουμε στα παιδιά μας (έθνη-κράτη) τους βαθμούς ελευθερίας και τα μέσα που χρειάζονται για ν’ αναπτύξουν πρωτοβουλία προς όφελος όλων.
9. Ας ενημερώσουμε τους άλλους λαούς της Ευρώπης- με κινητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας, των καλλιτεχνών και της πνευματικής μας ηγεσίας, και ας κατεβούμε στους δρόμους να διεκδικήσουμε το δίκιο μας!
10. Ας τολμήσουμε να πούμε ΟΧΙ στο σκοτεινό παρόν και ένα μεγάλο ΝΑΙ στο αύριο!
7-3-2015
Χαιρόμαστε πολύ κ. Χρυσόγονε που ανακινείτε το θέμα. Όταν διάβασα το άρθρο: ''Γερμανική οργή: Η Ελλάδα παίζει «βρόμικο» παιχνίδι - Εχει εξαντληθεί η υπομονή μας με τους ελληνικούς εκβιασμούς'', έγραψα ως απλός πολίτης τούτο το σχόλιο :"Τι χρωστάμε σε αυτούς τους «Κυρίους»; Το γεγονός ότι μας φόρτωσαν 200 τόσα δις χρέη από επιχειρηματικές δραστηριότητες που ήσαν αποκλειστική ευθύνη των τραπεζών και ότι προγραμμάτισαν και πέτυχαν με την Τρόικα-Μνημόνια και τις κυβερνήσεις τους τον αργό μας θάνατο; Ο ελληνικός λαός ευχαριστεί τους ευρωπαϊκούς λαούς για όσα θέλησαν να προσφέρουν στην Ελλάδα, αλλά που με δόλο τους πήρανε οι Ολιγάρχες και τα έδωσαν στις Τράπεζες. Ο ελληνικός λαός δεν πήρε δεκάρα από όσα νομίζανε ότι πληρώνανε γι’ αυτόν οι ευρωπαϊκοί λαοί. Η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δείχνει καθαρά. Τουναντίον οι Ολιγάρχες και οι κυβερνήσεις τους, επικαλέστηκαν βοήθεια και του ήπιανε το αίμα: του κλέψανε το 60-75% του εισοδήματός του! και συνάμα το έριξαν στην ανεργία και την εξαθλίωση. Οι Γερμανοί, λοιπόν, Δεν μας χρωστάνε πλέον μόνο τις πολεμικές αποζημιώσεις για την περίοδο του 40’, αλλά και τις πολεμικές μνημονιακές αποζημιώσεις για τον μεγάλο οικονομικό πόλεμο που με το πρόσχημα της βοήθειας εξαπέλυσαν εναντίον της χώρας μας και του λαού μας- κατά παραβίαση όλων των ευρωπαϊκών συνθηκών και των αρχών του διεθνούς δικαίου- κατά την περίοδο από το 2010 μέχρι σήμερα. Να καταγγελθούν λοιπόν άμεσα οι Συμβάσεις Δανεισμού και να οδηγηθούν τώρα στο Διεθνές Δικαστήριο!
ΑπάντησηΔιαγραφή