Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Άνευ προηγουμένου υπεκφυγές από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 27/04/2017


Με καθυστέρηση δυο μηνών και με πρωτοφανή διάθεση υπεκφυγής ανταποκρίθηκε το Συμβούλιο της ΕΕ σε επείγουσα ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με το αν θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιόπιστο οργανισμό, αλλά και σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» από τους οικονομολόγους του ΔΝΤ που ζητούν γενναία ελάφρυνσή του. Στην απάντησή του το Συμβούλιο αρκέστηκε να επικαλεστεί πως δεν έχει συζητήσει τα θέματα αυτά!


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης:

Στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 06.02.2017, αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους του Ταμείου ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» [1]. Συγκεκριμένα, στη σχετική έκθεσή του, το ΔΝΤ εκτιμά ότι, μέχρι το 2060, το ελληνικό χρέος θα έχει εκτοξευθεί στο 275% του ΑΕΠ, ενώ τονίζεται πως «λύσεις που παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν οδηγούν σε μια πτωτική πορεία του χρέους στον χρονικό ορίζοντα έως το 2060, δεν είναι συνεπείς με τη βιωσιμότητα» [2].

Ερωτάται το Συμβούλιο:
1. Θεωρεί το ΔΝΤ αξιόπιστο οργανισμό ο οποίος πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι;
2. Εάν η απάντηση στην ερώτηση (1) είναι θετική, τότε πώς σκοπεύει το Συμβούλιο να ανταποκριθεί προς τις εισηγήσεις του ΔΝΤ για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;

Απάντηση
P-000892/2017

Το Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει τα θέματα που θίγει ο αξιότιμος κ. βουλευτής.

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου