Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ανάγκη προστασίας όσων έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 20/02/2015


Την ανάγκη προστασίας όσων έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο τόνισε με ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος έπειτα από την αναπάντεχη ανατροπή στην ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που καθιστά την εξυπηρέτηση των δανείων ιδιαίτερα δυσχερή. 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Στις 15.1.2015, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έλαβε την απόφαση να αφήσει ελεύθερη την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, καταργώντας την ελάχιστη ισοτιμία του 1,20 (δηλαδή 1 ευρώ = 1,20 ελβετικά φράγκα) που ίσχυε από το 2011 και παράλληλα να μειώσει τα επιτόκια του νομίσματος σε αρνητικό επίπεδο.
Με την κίνηση «ξεκλειδώματος» της ισοτιμίας, καθίσταται πρακτικά σχεδόν αδύνατη η εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν ληφθεί σε ελβετικό φράγκο πανευρωπαϊκά, προκαλώντας πανικό στους δανειολήπτες [1], ιδίως σε χώρες που η λήψη δανείων σε ελβετικό φράγκο είναι ιδιαίτερα αυξημένη, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα όπου τα αντίστοιχα δάνεια ανέρχονται σε 8,5 δις. ευρώ [2]. Η χρονική συγκυρία είναι περαιτέρω δύσκολη, αν αναλογιστεί κανείς πως η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την προστασία των δανειοληπτών από την αναπάντεχη ανατροπή στην ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου