Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Επιμένουν στις ίδιες συνταγές λιτότητας.


Αναδημοσίευση από εφημερίδα Έθνος στις 28/4/2014.

Η προπαγάνδα για το δήθεν «τέλος της εποχής των μνημονίων» αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων που στηρίζουν την μνημονιακή συγκυβέρνηση. Η προπαγάνδα αυτή ανατρέπεται με τον πιο επίσημο τρόπο στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 25.4.2014.
Η Έκθεση διαπιστώνει δημοσιονομικό κενό ύψους 7,7 δις ευρώ για την τριετία 2015-17 και απαιτεί τη λήψη ισόποσων νέων μέτρων λιτότητας. Με άλλες λέξεις, οι ξένοι επικυρίαρχοι επιμένουν απτόητοι στην παραπέρα εφαρμογή των ίδιων συνταγών που οδήγησαν την τελευταία τριετία σε απώλεια του ενός τετάρτου του εθνικού προϊόντος, σε ανεργία της τάξεως του 30% του εργατικού δυναμικού και σε βίαιη πτωχοποίηση της κοινωνίας. Και οι εγχώριοι μεταπράτες της μνημονιακής υποτέλειας επιχειρούν να πείσουν τους ψηφοφόρους για την ανύπαρκτη «επιτυχία» των συνταγών αυτών.
Είναι προφανές ότι η συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή στη συνέχιση και εμβάθυνση της ύφεσης. Οι κυβερνητικές προβλέψεις για οριακή ανάπτυξη το 2014 και μεγαλύτερη το 2015 έχουν συνεπώς τόση αξιοπιστία όση και εκείνες του τότε Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το 2010, ο οποίος τοποθετούσε την έναρξη της ανάπτυξης στο… γ’ τρίμηνο του 2011(!). Και πάντως, ακόμη και όταν με λογιστικές και άλλες αλχημείες εμφανιστεί «ανάπτυξη», τούτο θα στηρίζεται στους μισθούς πείνας (π.χ. κάτω των 500 ευρώ το μήνα για τους νέους εργαζόμενους) που θεσπίστηκαν κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (βλ. τις σχετικές από 23.5.2012 αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων).
Γενικότερα το ζητούμενο για την τρόικα και την υποτελή σε αυτήν συγκυβέρνηση είναι αποκλειστικά αριθμοί εκφρασμένοι σε ευρώ ή ποσοστά. Τους αφήνουν παγερά αδιάφορους οι πραγματικά κρίσιμοι αριθμοί, δηλ. οι αριθμοί που αφορούν τους ανθρώπους. Η μείωση των γεννήσεων, λόγω της οικονομικής ένδειας των νέων ζευγαριών, η μαζική μετανάστευση των ανέργων στο εξωτερικό και η πτώση της μέσης διάρκειας ζωής, λόγω της κατάρρευσης της δημόσιας υγείας, συνδυάζονται για να επιφέρουν τον αφανισμό του ελληνισμού σε ένα βάθος κάποιων δεκαετιών, αν δεν αντιστραφούν οι μνημονιακές πολιτικές.
Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας προϋποθέτει την κατάρρευση της μνημονιακής συγκυβέρνησης και την εκλογική επικράτηση της ριζοσπαστικής αριστεράς, η οποία έχει αναδειχθεί από τον Ιούνιο του 2012 σε κύρια δύναμη της αναγκαίας ανατροπής. Οι επερχόμενες ευρωεκλογές δίνουν στον ελληνικό λαό μια εξαιρετική ευκαιρία να δρομολογήσει την ανατροπή αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου