Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τις τουρκικές παραβιάσεις


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 04/05/2016


Το ζήτημα των παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου από τουρκικά πλοία και αεροπλάνα ανέδειξε ο Κώστας Χρυσόγονος. Με κατεπείγουσα ερώτηση που απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής τόνισε την αύξηση των παραβιάσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με τις οποίες επιχειρείται να εκφοβισθούν Έλληνες πολίτες, παρά την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή λόγω του προσφυγικού ζητήματος. Παράλληλα κάλεσε την Επιτροπή να προβεί σε ενέργειες ώστε να περιορίσει την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και επισήμως καταγεγραμμένα στοιχεία [1], το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ανησυχητική αύξηση των παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από τουρκικά πλοία και μαχητικά αεροπλάνα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι συνεχείς παραβιάσεις παρενόχλησαν πολίτες, λίγα μόλις μίλια από μονάδες του ΝΑΤΟ που περιπολούν την περιοχή στα πλαίσια των προσπαθειών αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος [2]. Γίνεται επομένως αντιληπτό το ζήτημα της παραβατικής και επιθετικής συμπεριφοράς του τουρκικού κράτους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο συνεχών εκβιασμών εις βάρος της Ευρώπης προς όφελος τουρκικών συμφερόντων, αλλά και συχνών απειλών αθέτησης της συμφωνίας των δύο πλευρών σχετικά με την προσφυγική κρίση.

Ερωτάται η Επιτροπή :
1) Είναι ενήμερη για τις απαράδεκτες και προκλητικές τακτικές που ακολουθεί η τουρκική πλευρά;
2) Τι είδους ενέργειες προτίθεται να κάνει ώστε να περιορίσει τις παραβιάσεις οι οποίες επιχειρούν να εκφοβίσουν Έλληνες πολίτες, ενώ επιβαρύνουν οικονομικά το ελληνικό κράτος με επιπλέον κόστη καυσίμων κλπ. των αεροπορικών και ναυτικών μονάδων που τις αντιμετωπίζουν;

_______________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου