Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Να μην αφήσουμε το μέλλον της Ευρώπης στον αυτόματο πιλότο


Συνέντευξη του Κώστα Χρυσόγονου στην ΑΥΓΗ της Κυριακής 22/05


• Θεωρείτε πως η Ε.Ε. κινείται στη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού;

Το προσφυγικό ζήτημα αποτέλεσε πλήγμα για την Ευρώπη σε πολλαπλό επίπεδο. Κοινωνικό, πολιτικό, αλλά και επικοινωνιακό. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν ήμασταν έτοιμοι να διαχειριστούμε τις πρωτοφανείς προσφυγικές ροές. Η αδυναμία αυτή βεβαίως μπορεί ως έναν βαθμό να δικαιολογηθεί, εξίσου δικαιολογημένος είναι όμως και ο προβληματισμός για τα αντανακλαστικά της Ευρώπης και κυρίως την αντίδραση ορισμένων κρατών που προτίμησαν να προστατέψουν τα δικά τους σύνορα, παρά την Ευρώπη ως σύνολο.
Μετά από ένα μακρό διάστημα δύσκολων, ίσως και απρόσφορων διαβουλεύσεων και προτάσεων, θεωρώ πως πλέον έχουμε μπει σε μια περίοδο όπου τείνει να επικρατήσει η λογική και οι ευρωπαϊκές αξίες. Στην πράξη βλέπουμε πως οι προσφυγικές ροές μειώνονται μετά τις τελευταίες συμφωνίες που επετεύχθησαν, αλλά πρέπει να κρατήσουμε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας, ώστε να διατηρήσουμε χαμηλά και τα επίπεδα των ροών.
Παράλληλα, θεωρώ πως πρέπει να έχουμε ως πρώτο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των πολιτών της Ευρώπης, όσο βεβαίως και των προσφύγων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας συμφερόντων τα οποία οδηγούν σε πολεμικές συρράξεις και όχι από δική τους ευθύνη. Άλλωστε, η Ευρώπη φέρει ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και ως εκ τούτου δεν δικαιούται να εξετάζει μόνο τις εσωτερικές της ισορροπίες. Η επίδειξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς αποτελεί δομικό στοιχείο της Ευρώπης και οφείλουμε να το θυμόμαστε.


• Στις παρεμβάσεις σας στις Βρυξέλλες έχετε ασχοληθεί με το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η τουρκική προκλητικότητα;

Είναι αλήθεια πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται σπασμωδικές κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως, με απαρχή το προσφυγικό ζήτημα, φαίνεται να εξελίσσεται μια προσπάθεια της γειτονικής χώρας να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της. Το γεγονός αυτό πιθανώς οφείλεται σε εσωτερικές έριδες, στην προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να αποδείξει κάτι στους Τούρκους ψηφοφόρους ή ακόμη και στην προσπάθεια αποκομιδής κερδών από τις ανακατατάξεις που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή λόγω και των συρράξεων στη Συρία. Καθώς όμως η Τουρκία μάς έχει συνηθίσει σε αντίστοιχες συμπεριφορές, νομίζω πως η Ευρώπη είναι αυτή που πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην παρασύρεται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, ούτε βεβαίως και εκβιασμών.
Οι συνεχείς διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς και οι προσπάθειες εκμετάλλευσης του προσφυγικού ζητήματος από την Τουρκία, με επικοινωνιακά τεχνάσματα και προσπάθειες πολιτικών εκβιασμών, έδωσαν μια εικόνα αδυναμίας της Ευρώπης να προστατεύσει τα δικαιώματα και το συμφέρον των πολιτών της, κάτι που βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελεί πλήγμα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

• Μετά την 24η Μαΐου -εφόσον επιτευχθεί και κάποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- θα μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή σελίδας της χώρας ή τα προβλήματα θα παραμείνουν;

Πράγματι, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις η κατάσταση ομαλοποιείται και μπορούμε να διακρίνουμε θετικά στοιχεία, όπως βεβαίως και να περιμένουμε ακόμη θετικότερες εξελίξεις, αφού ειδικά το ζήτημα του χρέους τίθεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων και από ξένους αναλυτές αλλά και οργανισμούς. Το γεγονός αυτό βεβαίως δικαιώνει τη στάση μας, αφού και οι πλέον αρνητικοί συνομιλητές μας αποδέχονται, έστω και με αργούς ρυθμούς, την αναγκαιότητα ρύθμισης του χρέους. Όσο θετικά κι αν είναι όμως τα μηνύματα, δεν μπορούμε να ξεχνάμε όσα έγιναν μέχρι σήμερα, ούτε και την ανάγκη να παραμείνουμε σε εγρήγορση ώστε να αποφύγουμε αντίστοιχα προβλήματα ή παγίδες στο μέλλον. Θεωρώ πως οφείλουμε να προβούμε σε τομές τόσο στον οικονομικό, όσο και στον διοικητικό τομέα του ελληνικού κράτους, ώστε να μπορέσουμε να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και όχι να αναγκαζόμαστε να τις κυνηγάμε.
Τα πρόσφατα καλά νέα, σε συνδυασμό με την αναμονή για περαιτέρω συμφωνίες, σίγουρα αποτελούν θετικές εξελίξεις, εντούτοις τα προβλήματα της χώρας δεν γίνεται να σβηστούν με μια μονοκονδυλιά και η υπομονή είναι απαραίτητη ώστε να φτάσουμε στον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την πλήρη απελευθέρωση του ελληνικού κράτους ώστε να επανέλθει σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης και εξυγίανσης.

• Με το δημοψήφισμα για το Brexit, το προσφυγικό που κλυδωνίζει την Ε.Ε., την άνοδο της Ακροδεξιάς, έχουμε περιθώρια να είμαστε αισιόδοξοι για το "ευρωπαϊκό μας σπίτι";

Θα μπορούσε κανείς να πει πως η περίοδος των τελευταίων ετών αποτέλεσε crash test για την Ευρώπη, αφού κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολυάριθμα και διαφορετικά μεταξύ τους ζητήματα, με κοινό όμως παρονομαστή την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαίων πολιτών. Μετά από μια περίοδο άρνησης αναγνώρισης της πραγματικότητας, η Ευρώπη αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και ώς έναν βαθμό έδειξε ικανή να ανταπεξέλθει, παρ' ότι βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του δρόμου. Η επερχόμενη ψηφοφορία για την αποχώρηση της Βρετανίας είναι ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα που θα θέσει ερωτηματικά για τις αντοχές της Ένωσης. Παρ' ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια, ελπίζω πως στο τέλος η Ευρώπη θα βρει τον τρόπο να ανταποκριθεί και να παραμείνει ενωμένη.
Νομίζω πως τα τελευταία χρόνια ήρθαμε αντιμέτωποι με προβλήματα τα οποία διογκώνονταν στο παρασκήνιο επί σειρά ετών, αλλά η επίπλαστη ανάπτυξη βοηθούσε ώστε να τα προσπερνούμε. Εφόσον αναγνωρίσουμε τα δομικά προβλήματα της Ένωσης, την ανάγκη εξορθολογισμού και βελτίωσης της Ευρωζώνης, καθώς βεβαίως και την ανάγκη να έχουμε σε πρώτο πλάνο τον πολίτη και όχι τα λογιστικά κέρδη, πρέπει να προχωρήσουμε στην αντιμετώπισή τους ώστε να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης, παραμένοντας όμως στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και χωρίς να αφήνουμε αυτό το μέλλον στον αυτόματο πιλότο.


Συνέντευξη στην Αναστασία Γιάμαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου