Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για το σκάνδαλο Luxleaks και την προστασία των πληροφοριοδοτών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 24/05/2016


Την ανάγκη προστασίας των πολιτών που βοηθούν τις αρχές στη καταπολέμηση φορολογικών σκανδάλων ανέδειξε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Στηριζόμενος σε δημοσιεύματα σχετικά με τη δίωξη που έχει ασκηθεί εις βάρος πρώην υπαλλήλων ελεγκτικής εταιρίας στο Λουξεμβούργο οι οποίοι συνέβαλαν στην αποκάλυψη του γνωστού σκανδάλου Luxleaks, ο Ευρωβουλευτής τόνισε τον κίνδυνο επιβολής ποινής φυλάκισης που διατρέχουν, ενώ παράλληλα κάλεσε την Επιτροπή να διαμορφώσει ένα πλαίσιο προστασίας των πολιτών που αναδεικνύουν αντίστοιχα οικονομικά σκάνδαλα.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, οι πολίτες που με τις μαρτυρίες τους αποκάλυψαν το σκάνδαλο Luxleaks, απειλούνται με φυλάκιση μέχρι και 18 μηνών από το αρμόδιο δικαστήριο του Λουξεμβούργου [1]. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως δύο πρώην υπάλληλοι της ελεγκτικής εταιρίας PriceWaterhouseCoopers, συνέβαλαν στην αποκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων φορολογικής φύσεως εκ μέρους πολυεθνικών εταιριών αλλά τούτο είχε ως συνέπεια να κατηγορούνται σήμερα από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές του Λουξεμβούργου για κλοπή, αποκάλυψη εμπορικών μυστικών, καθώς και για παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου. Σε μια περίοδο όμως κατά την οποία η Ευρώπη προσπαθεί να βρει το δρόμο προς τη "δημοσιονομική" εξυγίανση μέσω της επιβολής πρωτοφανών πολιτικών λιτότητας, λόγω της ανεπάρκειας των φορολογικών εσόδων, η προστασία των πληροφοριοδοτών που βοηθούν τις φορολογικές αρχές των κρατών-μελών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αποτελεί ζήτημα πρωτεύουσας σημασίας.

Ερωτάται η Επιτροπή :
α) Είναι ενήμερη για την ανωτέρω υπόθεση;
β) Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διαμορφώσει το κατάλληλο πλαίσιο προστασίας των πολιτών που αναδεικνύουν σκάνδαλα οικονομικής φύσεως τα οποία αποκρύπτονται εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος σε κρατική αλλά και πανευρωπαϊκή κλίμακα;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου