Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Αυστηρό μήνυμα του Κώστα Χρυσόγονου για τις απειλές Ερντογάν


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 28/04/2016


Με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Κώστας Χρυσόγονος αναφέρθηκε στις απειλές τις οποίες εκτοξεύει το καθεστώς Ερντογάν προς την Ευρώπη, ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό. Ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως τη στιγμή που η Τουρκία αποφεύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει σε εκβιασμούς σχετικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου ή σε επιλεκτική εφαρμογή των συμφωνιών. Παράλληλα κάλεσε σε επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, σε περίπτωση που δεν τιμήσει την υπογραφή της.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=ILl8cnQh0ig 


Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Στα πλαίσια της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου περιλαμβάνεται η προοπτική της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες στην Ευρώπη, με την τελική απόφαση να αναμένεται τον Ιούνιο. Ο κ. Ερντογάν έχει ήδη απειλήσει ότι αν δεν συμβεί αυτό, θα πάψει να εφαρμόζει τη Συμφωνία.
Εν τούτοις, ο ίδιος συνεχίζει να αποφεύγει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατάργηση της θεώρησης εισόδου στην Τουρκία για πολίτες κρατών-μελών της Ένωσης, όπως η Κύπρος, την ενεργοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης και την παροχή καθεστώτος προσωρινής προστασίας και για μη-Σύριους.
Η Ένωση δεν πρέπει να υποκύψει στους εκβιασμούς και δεν πρέπει να αποδεχθεί τη μερική και επιλεκτική εφαρμογή των συμφωνιών. Αν το καθεστώς Ερντογάν δεν τιμήσει την υπογραφή του, τότε πρέπει να μιλήσουμε στη μόνη γλώσσα που σίγουρα θα καταλάβει, δηλαδή στη γλώσσα των πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου