ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 27/05/2016
Τον προβληματισμό που προκαλούν οι πληροφορίες σχετικά με τη ρύπανση της Μεσογείου, προέβαλε με ερώτησή του ο Κώστας Χρυσόγονος. Απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην αδυναμία των μεσογειακών κρατών να αναλάβουν τον καθαρισμό του βυθού λόγω της οικονομικής κρίσης, γεγονός που αναγκάζει πολίτες να αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Παράλληλα κάλεσε την Επιτροπή να προβεί σε ενέργειες αντιμετώπισης της ρύπανσης, ενώ έθεσε ζήτημα χρηματοδότησης των προσπαθειών καθαρισμού μέσω του Προγράμματος Horizon 2020.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :
Προβληματισμό προκαλούν οι πληροφορίες που σχετίζονται με τη ρύπανση της Μεσογείου. Τα στοιχεία μιλούν για τόνους απορριμμάτων που βρίσκονται στο βυθό των θαλασσών και τα οποία εθελοντές δύτες αναγκάζονται πλέον να συλλέγουν, οργανωμένοι σε ομάδες καθαρισμού, αφού τα κράτη αδυνατούν να αναλάβουν τις απαραίτητες ενέργειες [1]. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως κατά το 2015, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος περισυλλέχθηκαν συνολικά από τις ελληνικές θάλασσες 9 τόνοι απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων 13 χιλιάδες μπουκάλια και 3,500 πλαστικές συσκευασίες [2]. Είναι προφανές πως εν τω μέσω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ευρώπη, οι πολίτες καλούνται να αναλάβουν δράση, ιδιαίτερα γύρω από κατοικημένες περιοχές όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο, με συνέπεια τα ύδατα να απειλούνται με μόλυνση και η ποιότητα ζωής να υποβαθμίζεται.
Ερωτάται η Επιτροπή :
α) Είναι ενήμερη για τη κατάσταση που επικρατεί στις μεσογειακές θάλασσες και βυθούς;
β) Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να υποστηρίξει τον καθαρισμό των περιοχών αυτών; γ) Μελετά τη προοπτική επιπλέον χρηματοδότησης ενεργειών καθαρισμού, μετά το τέλος της δράσης καθαρισμού της Μεσογείου [3], στο πλαίσιο του Προγράμματος Horizon 2020;
________________________________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου