ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 09/05/2016
Με πρωτοφανή καθυστέρηση πέντε μηνών και με ένα απλοϊκό κείμενο ανταποκρίθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ερώτηση που είχε υποβάλλει στις αρχές του έτους ο Κώστας Χρυσόγονος σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την ΕΕ. Ο Ευρωβουλευτής στην ερώτησή του είχε σταθεί στα τραγικά αποτελέσματα των χειρισμών της κρίσης από τα αρμόδια όργανα, σε δημοσιεύματα που μιλούσαν για κατασκευή κέντρου μαζικής κράτησης εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά και στην προοπτική διάλυσης της ζώνης Σένγκεν. Στην απάντησή του ο Επίτροπος Αβραμόπουλος προτίμησε να αναφέρει πως η μαζική κράτηση δεν είναι λύση για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ υπενθύμισε τον χάρτη πορείας αποκατάστασης του χώρου Σένγκεν που παρουσίασε η Επιτροπή, χωρίς όμως να παίρνει θέση ως προς το ζήτημα και χωρίς να αναλύει τις μελλοντικές κινήσεις της Επιτροπής.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης :
Η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση που εδώ και μήνες προβληματίζει την Ευρώπη, δεν έχει αντιμετωπιστεί ορθολογικά μέχρι σήμερα από τα κράτη μέλη αλλά και τις υπηρεσίες της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε χιλιάδες ανθρώπους να πνίγονται, ενώ η Ευρώπη αδυνατεί να πιέσει την Τουρκία προκειμένου να εφαρμόσει τα συμφωνημένα σε σχέση με τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των δικών της συνόρων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ομάδες ειδικών από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Βιέννη σχεδιάζουν το κλείσιμο των συνόρων ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, με στόχο τον περιορισμό των προσφύγων αλλά και την κατασκευή ενός κέντρου μαζικής κράτησης το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί εντός των ελληνικών συνόρων στο προσεχές διάστημα, με παράλληλη οικονομική βοήθεια προς το ελληνικό κράτος [1].
Ερωτάται η Επιτροπή:
Α. Είναι ενήμερη για την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου;
Β. Θεωρεί ότι η συγκέντρωση προσφύγων σε κέντρα κράτησης αποτελεί ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα;
Γ. Ποια είναι η θέση της ως προς τα σενάρια κλεισίματος των συνόρων και αποκλεισμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν;
Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου
εξ ονόματος της Επιτροπής
Η Επιτροπή δεν έχει υπόψη της σχέδια για την κατασκευή κέντρου μαζικής κράτησης στην Ελλάδα με στόχο την αντιμετώπιση της εισροής παράτυπων μεταναστών ή αιτούντων άσυλο.
Η Επιτροπή δεν θεωρεί τη μαζική κράτηση ως λύση για την τρέχουσα κατάσταση.
Η οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής [2] προβλέπει ότι ο αιτών άσυλο μπορεί να τεθεί υπό κράτηση μόνο για περιορισμένους λόγους, έπειτα από ατομική αξιολόγηση, οσάκις κρίνεται αναγκαίο και εφόσον εναλλακτικές της κράτησης λύσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά.
Η οδηγία για την επιστροφή [3] επιτρέπει στα κράτη μέλη να προβαίνουν στην κράτηση παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι δεν ζητούν ή δεν δικαιούνται προστασία με σκοπό την επιστροφή τους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που καθορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη μπορούν να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα σε περίπτωση σοβαρής απειλής κατά της εσωτερικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης. Από τον Σεπτέμβριο του 2015, αρκετά κράτη μέλη κατέφυγαν στο μέτρο αυτό λόγω της προσφυγικής κρίσης. Στην ανακοίνωση της 4ης Μαρτίου 2016 με τίτλο «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν» [4], η Επιτροπή παρουσίασε έναν χάρτη πορείας για την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του συστήματος Σένγκεν.
________________________________________
[1] http://sputniknews.com/europe/20160119/1033357238/germany-austria-border.html
[2] Οδηγία 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013 σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία, «οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής» (2013/33/ΕΕ), ΕΕ L 180 της 29.6.2013
[3] Οδηγία 2008/115/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2008 σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, ΕΕ L 348 της 24.12.2008
[4] COM(2016) 120 final
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου