Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Γραπτή ερώτηση του ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για τις νέες Τουρκικές απειλές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 23/11/2018


Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος υπέβαλε γραπτή ερώτηση πριν από λίγο στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για τις νέες Τουρκικές απειλές.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης: 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία θεωρητικά διατηρεί την ιδιότητα της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών της κρατικής εταιρείας πετρελαίου σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. Ταυτόχρονα προειδοποιεί ή ακόμα και απειλεί τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες που έχουν λάβει άδειες ερευνών από την Κυπριακή Δημοκρατία σε περιοχές νότια της μεγαλονήσου να μην προχωρήσουν στις σχετικές εργασίες [1]. Πρόκειται για έναν νέο Αττίλα στη θάλασσα, αφού στην ουσία η Τουρκία αξιώνει να εκμεταλλεύεται η ίδια κατ’ αποκλειστικότητα όσες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται στον βορρά και να συνεκμεταλλεύεται όσες βρίσκονται στο νότο. Χθες μάλιστα ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ προχώρησε σε νέες συγκεκαλυμμένες απειλές, προειδοποιώντας την Κύπρο αλλά και πετρελαϊκές εταιρίες πως «η Τουρκία θα απαντήσει σε τετελεσμένα που είναι ενάντια στα συμφέροντά της» [2]. Όλα αυτά δεν μπορούν να συνεχίσουν να γίνονται ανεκτά επ’ αόριστο.

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης:
Α) Ως πότε θα ανέχεται την πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο;
Β) Ποια είναι η θέση της ως προς το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται κοιτάσματα στην ΑΟΖ της;
Γ) Τι είδους προστασία σχεδιάζει να παράσχει στην Κύπρο στην περίπτωση υλοποίησης των τουρκικών απειλών;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου