Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Οι Έλληνες εργαζόμενοι το 2017 είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη στους πραγματικούς μισθούς



Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι Έλληνες εργαζόμενοι το 2017 είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη στους πραγματικούς μισθούς τους. Ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε την περασμένη χρονιά κατά μέσο όρο 3,5%. Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε από το 2013 σε ετήσια βάση.

Η συνεχιζόμενη πτωχοποίηση των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα της γενικότερης στασιμότητας, στην οποία καταδικάζει την ελληνική οικονομία η υπερφορολόγηση και η γραφειοκρατία, σε συνδυασμό βέβαια με το πελατειακό σύστημα. Το άθροισμα των φόρων και των καθαρών κοινωνικών εισφορών ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στην Ελλάδα το 2017, ανήλθε σε 41,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 8η θέση στη λίστα με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό φόρων ως προς το ΑΕΠ τους. Δηλαδή που είναι οι πλέον υπερφορολογημένες.

Αποδεικνύεται επομένως ότι οι πολιτικές που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση δεν ωφελούν τους εργαζόμενους και δεν δημιουργούν προοπτικές πραγματικής εξόδου από την κρίση και ανάκαμψης του βιοτικού επιπέδου.

Με τη διανομή κοινωνικών μερισμάτων και άλλων εφάπαξ παροχών η κυβέρνηση δίνει μία προσωρινή μόνο ανακούφιση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, χωρίς να αντιμετωπίζει στη ρίζα του το πρόβλημα της μειωμένης ανταγωνιστικότητας της χώρας σε διεθνές επίπεδο και το συνακόλουθο πρόβλημα της χαμηλής παραγωγής, η οποία οδηγεί τελικά σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης.

Όλα αυτά δεν συνιστούν προοδευτική πολιτική, αλλά επανάληψη ψηφοθηρικών τεχνασμάτων και πρακτικών του παρελθόντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταντήσει να είναι πιο παλιός από το παλιό πολιτικό σύστημα το οποίο δεν κουράζεται να καταγγέλλει.

Η Ελλάδα χρειάζεται μία άλλη πολιτική από μία άλλη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου