Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει τους συνταξιούχους κι όχι να τους οδηγεί στην εξαθλίωση με τις νέες μειώσεις συντάξεων


Οι νέες μειώσεις συντάξεων τις οποίες συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές και πρόκειται να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 είναι περιττές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί.
Τα ήδη ληφθέντα μέτρα είναι υπεραρκετά όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι υπήρξε τερατώδης υπεραπόδοση τόσο το 2016 όσο και το 2017 με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4% του ΑΕΠ αντί για 0,5% και 1,75% αντίστοιχα στα δύο αυτά χρόνια.
Εξάλλου το πρώτο εξάμηνο του 2018 καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου για μόλις 374 εκατομμύρια και έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,7 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2017.
Από όλα αυτά διαφαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει διαπραγματευτικό περιθώριο απέναντι στους δανειστές και θα όφειλε να το αξιοποιήσει για να προστατεύει τους συνταξιούχους.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ανερμάτιστη πολιτική της δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στην άλλη πλευρά με αποτέλεσμα οι δανειστές να μας επιβάλλουν την λήψη μέτρων εξοντωτικών για τους κοινωνικά ασθενέστερους και αντιπαραγωγικών για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, αφού έτσι υπονομεύεται κάθε αναπτυξιακή προοπτική.
Χρειαζόμαστε μία πιο ισχυρή και πιο αξιόπιστη κυβέρνηση ώστε να μπορέσει τόσο να διαπραγματευθεί με μεγαλύτερη επιτυχία όσο όμως και να δρομολογήσει την είσοδο της χώρας σε μακροπρόθεσμα βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου