Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Τουρκία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 13/07/2016


Την ανάγκη σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας από την Τουρκία υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, με τη μετατροπή του ιστορικού ναού σε τζαμί για το μήνα του Ραμαζανιού και ζήτησε από την Επιτροπή να παραθέσει τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει απέναντι στην Τουρκία, αλλά και προς την προστασία του ναού - συμβόλου της ορθοδοξίας. Στην απάντησή του ο Επίτροπος Hahn ανέφερε πως η Επιτροπή γνωρίζει τις εξελίξεις και υπογράμμισε πως η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας. Παράλληλα τόνισε πως η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την πρόοδο της Τουρκίας στο πεδίο αυτό.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης:

Σε προηγούμενη ερώτησή μου (αριθ. E-006516-15) για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας, συμβόλου της ορθόδοξης χριστιανοσύνης εδώ και αιώνες, σε τζαμί, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να συνεχίσει να θίγει το ζήτημα στην Τουρκία και να παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Τουρκίας στον τομέα αυτό [1].
Εν τούτοις, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί για όλο το μήνα του Ραμαζανιού απ’ όπου θα αναμεταδίδει το κρατικό θρησκευτικό κανάλι TRT Diyanet [2].

Ερωτάται η Επιτροπή:
– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη σεβασμού των τουρκικών αρχών έναντι του θρησκευτικού μνημείου, που από το 1985 συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO;
– Πώς σκοπεύει να διασφαλίσει την προστασία του συμβόλου της ορθοδοξίας, δεδομένου ότι οι ως τώρα προσπάθειές της απέβησαν άκαρπες και κατέληξαν σε ακόμη μεγαλύτερη βεβήλωση του ιερού μνημείου;


Απάντηση του κ. Hahn
εξ ονόματος της Επιτροπής (12.7.2016)

Η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την Αγία Σοφία. Ήδη στην έκθεσή της του 2015 για την Τουρκία [3], η Επιτροπή τόνιζε ότι οι αναφορές που είχαν γίνει στο παρελθόν σχετικά με την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαραθέσεων.
Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας. Πρόσφατα, η Επιτροπή έθεσε το εν λόγω θέμα στο πλαίσιο της Επιτροπής Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, στις 31 Μαΐου 2016. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία το μήνυμα αυτό στην Τουρκία και να παρακολουθεί την πρόοδο της χώρας σε αυτόν το πεδίο.

________________________________________

1 σχόλιο:

  1. Και γιατί κύριε, δεν έθεσες το θέμα της ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ;;;;Να μην κάνουμε εμείς ΝΕΑ τεμένη στην Ελλάδα, αν δεν συμμορφωθούν οι Τούρκοι. ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΜΥΑΛΟ, ή δεν υπάρχει ούτε εδώ η πολιτική βούληση (δηλαδή τα κότσια);;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή