ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 15/07/2016
Τους κινδύνους που απορρέουν από την ανάπτυξη, εμπορία και κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφών στην Ευρώπη επεδίωξε να μάθει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Αναφερόμενος στην απόφαση της Επιτροπής να ξεκινήσει νέες συνομιλίες με κράτη-μέλη με στόχο την έγκριση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών αραβόσιτου, ο Ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως παρότι η επίσημη δικαιολογία για την έγκρισή τους είναι η ανθεκτικότητα σε φυσικούς κινδύνους, αρκετά κράτη μέλη αρνούνται να καλλιεργήσουν τους οργανισμούς αυτούς στο έδαφός τους. Παράλληλα κάλεσε την Επιτροπή να αναλύσει τη θέση της, αλλά και να παρουσιάσει στοιχεία ως προς τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων τροφών στους ευρωπαίους πολίτες.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούνται από την ανάπτυξη, εμπορία και κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφών, δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη στρατηγική της Ευρώπης ως προς αυτά. Αντιθέτως ξεκίνησαν νέες συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη, με στόχο την έγκριση δύο γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για καλλιέργεια στην ΕΕ, των αραβόσιτων Bt11 και 1507 [1]. Η επίσημη αιτιολογία της ανάπτυξης των τύπων αυτών, αφορά την καταπολέμηση κινδύνων που προέρχονται από έντομα, ιούς και άλλους φυσικούς κινδύνους. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Επιτροπής για τον επιστημονικό έλεγχο που πραγματοποιείται πριν την αδειοδότηση των μεταλλαγμένων οργανισμών, 17 κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν επιθυμούν να επιτρέψουν την καλλιέργεια των οργανισμών αυτών στο έδαφός τους.
Ερωτάται η Επιτροπή :
α) Ποια είναι η στάση της απέναντι σε όσους, χρησιμοποιώντας επιστημονικές έρευνες και στοιχεία, τονίζουν τους κινδύνους που απορρέουν από την κατανάλωση γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών;
β) Παρακολουθεί τις επιπτώσεις που έχουν η εμπορία και η κατανάλωση των οργανισμών αυτών, σε ευρωπαίους πολίτες;
________________________________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου