Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Υποσχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις Τουρκικές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 13/07/2016


Τη δέσμευσή της να παρακολουθεί τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τις τουρκικές προκλήσεις και τις συνεχείς παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου. Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε σειρά δημοσιευμάτων αλλά και καταγεγραμμένων στοιχείων, βάσει των οποίων προκύπτει ανησυχητική αύξηση των παραβιάσεων από τουρκικά πλοία και μαχητικά αεροπλάνα, με αποτέλεσμα την παρενόχληση πολιτών. Με βάση αυτά αναρωτήθηκε αν η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις προκλήσεις, καθώς και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να τις περιορίσει. Στην απάντησή της η Αντιπρόεδρος Mogherini υπογράμμισε πως η Τουρκία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τόνισε την ανάγκη ρητής δέσμευσης ως προς τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Παράλληλα διαβεβαίωσε τον Ευρωβουλευτή πως το ζήτημα παρακολουθείται και αποτελεί κριτήριο προόδου της Τουρκίας κατά τις διαπραγματεύσεις ένταξής της στην ΕΕ.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και επισήμως καταγεγραμμένα στοιχεία [1], το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από τουρκικά πλοία και μαχητικά αεροπλάνα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι συνεχείς παραβιάσεις παρενόχλησαν πολίτες, λίγα μόλις μίλια από μονάδες του ΝΑΤΟ που περιπολούν την περιοχή στα πλαίσια των προσπαθειών αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος. Γίνεται, επομένως, αντιληπτό το ζήτημα της παραβατικής και επιθετικής συμπεριφοράς του τουρκικού κράτους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο συνεχών εκβιασμών εις βάρος της Ευρώπης προς όφελος τουρκικών συμφερόντων, αλλά και συχνών απειλών αθέτησης της συμφωνίας των δύο πλευρών σχετικά με την προσφυγική κρίση.

Ερωτάται η Επιτροπή:
– Είναι ενήμερη για τις απαράδεκτες και προκλητικές τακτικές που ακολουθεί η τουρκική πλευρά;
– Σε τι είδους ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να περιορίσει τις παραβιάσεις οι οποίες επιχειρούν να εκφοβίσουν έλληνες πολίτες, ενώ επιβαρύνουν οικονομικά το ελληνικό κράτος με επιπλέον κόστος για καύσιμα κ.ά. των αεροπορικών και ναυτικών μονάδων που τις αντιμετωπίζουν;


Απάντηση της Αντιπροέδρου κας Mogherini
εξ ονόματος της Επιτροπής (12.7.2016)

Η ΥΕ/ΑΠ επιθυμεί να τονίσει ότι από την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, προσδοκάται να ευθυγραμμιστεί με τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζονται στις Συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, στον οποίο συμμετέχει από κοινού με τον αρμόδιο Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, η ΑΕ/ΥΕ υπογράμμισε την ανάγκη ρητής δέσμευσης από την πλευρά της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαιώνουμε τον κ. βουλευτή ότι το θέμα των σχέσεων καλής γειτονίας θα συνεχίσει να παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς και θα τίθεται από την ΥΕ/ΑΕ σε όλες τις σχετικές επαφές με τις τουρκικές αρχές ως κριτήριο προόδου της Τουρκίας κατά τις διαπραγματεύσεις.

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου