ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 14/12/2015
Τους άγνωστους κινδύνους που κρύβει η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων για τους καταναλωτές ανέδειξε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής υπογράμμισε τις αρνητικές συνέπειες που -σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ- έχει η χρήση συγκεκριμένων αρωματικών συστατικών στην υγεία των καπνιστών, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αυστηρότερης επιτήρησης των προϊόντων αυτού του τύπου προς όφελος των καταναλωτών.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :
Τα αρνητικά αποτελέσματα του καπνίσματος εις βάρος της υγείας των καπνιστών, έδωσαν το έναυσμα για αναζήτηση εναλλακτικών, με πιο πρόσφατη αυτή του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρά την έλλειψη των γνωστών επιβλαβών συστατικών όπως η πίσσα και η νικοτίνη, το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ουσίες όπως το διακετύλιο, η ακετοϊνη και η 2,3-πεντανοδιόνη που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη γεύσεων ή οσμών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και ευθύνονται για την ανάπτυξη ασθενειών του πνεύμονα[1]. Η κυριότερη πάθηση που προκαλούν είναι γνωστή με την ονομασία "Πνεύμονας Ποπ-Κορν" που δημιουργεί επίπονες ουλές και λοιμώξεις στο αναπνευστικό σύστημα των ασθενών. Καθώς η τεχνολογία αυτή προβλήθηκε ως μια υγιής απάντηση στις βλαβερές συνέπειες του παραδοσιακού τσιγάρου, δεν έχει ακόμη τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση με αποτέλεσμα τέτοιου είδους κίνδυνοι να παραμένουν άγνωστοι στο ευρύ κοινό.
Ερωτάται η Επιτροπή :
α) Είναι ενήμερη για τις βλαβερές συνέπειες της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου από μεγάλες ομάδες του πληθυσμού;
β) Τι προτίθεται να κάνει για να ενημερώσει τους πολίτες για τους υπάρχοντες κινδύνους, αλλά και για να περιορίσει τη χρήση επικίνδυνων ουσιών από τις εταιρίες παρασκευής αυτού του είδους προϊόντων;
________________________________________
Αξιότιμε κύριε ευρωβουλευτά,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά λύπης μου πληροφορήθηκα για την ερώτησή σας προς την Επιτροπή η οποία μας βάζει σε μεγάλες υποψίες, τουλάχιστον όσους έχουμε σταματήσει το κάπνισμα με τη βοήθεια του ατμίσματος, δηλαδή του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Προς ενημέρωσή σας, θα έπρεπε εσείς ή οι συνεργάτες του γραφείου σας να πληροφορηθείτε ότι η συγκεκριμένη έρευνα έχει εισπράξει μύδρους από επιστήμονες για την εγκυρότητα και αντικειμενικότητά της. Σας παραθέτω την απάντηση του Έλληνα (απόλυτα εξειδικεμένου στην έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο), ιατρού-ερευνητή Δρ.Κωνσταντίνου Φαρσαλινού:
http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/whats-new/whatsnew-2015/236-da2
Σε αυτήν συμπεραίνει:
In conclusion, the article is creating false impressions and exaggerates the potential risk from diacetyl and acetyl propionyl exposure through e-cigarettes. They failed to mention that these chemicals are present in tobacco cigarette smoke and violated a classical toxicological principle that the amount determines the toxicity and the risk.
Παράλληλα η Public Health England δημοσίευσε πρόσφατα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% τουλάχιστον ασφαλέστερο από το συμβατικό και αποτελεί μία από τις μεθόδους διακοπής του συμβατικού τσιγάρου. Διαβάστε εδώ:
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/456704/McNeill-Hajek_report_authors_note_on_evidence_for_95_estimate.pdf
Και ερωτώ ως Έλλην πολίτης, πρώην καπνιστής και νυν χρήστης ηλεκτρονικού τσιγάρου:
-Διαβάσατε την έρευνα του Χάρβαρντ κύριε Χρυσόγονε ή διαβάσατε τα δημοσιεύματα του τύπου για αυτήν; Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά.
- Γιατί κύριε Χρυσόγονε δεν ελέγχετε τα Κράτη μέλη (π.χ. Ελλάδα) για την εφαρμογή του -από 2008- νόμου σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους;
- Γιατί κύριε Χρυσόγονε δεν έχετε διαβάσει για τη νομοθεσία που διέπει την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων; Δείτε το σύνδεσμο λοιπόν και διαβάστε αναλυτικά γραμμένες τις συνθήκες της αγοράς:
http://www.clivebates.com/?p=1092
-Γιατί κύριε Χρυσόγονε δεν ενδιαφερθήκατε το ίδιο άμεσα και έντονα όταν η Βρετανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ξεκαθάρισε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ;
-Γιατί κύριε Χρυσόγονε δεν έχετε ως ευρωβουλευτής υπολογίσει το κόστος νοσηλείας/ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους καπνιστές που πληρώνεται από τα κράτη μεσομακροπρόθεσμα μεν, σίγουρα δε και ότι είναι πολλαπλάσια ποσά από τους -τάχα- υψηλούς φόρους στα τσιγάρα που αντισταθμίζουν τις προκαλούμενες βλάβες της υγείας (και συμφέρουν;;;;) τα "κρατικά ταμεία";;;;
Παρακαλώ για τις ειλικρινείς απαντήσεις σας.
Κ Χρυσόγονε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς ευρωβουλευτής που είστε, θα πρέπει να είστε πολλαπλάσια προσεκτικός σε αυτά που λέτε ή υποστηρίζετε.
1. Η μελέτη του Harvard σχετικά με το διακετύλιο έχει απαντηθεί απο την ίδια την Αμερικανική NIOSH (Εθνικό Ινστιτούτο Ασφάλειας και Υγιεινής στην Εργασία), ακόμα και σήμερα (2015) αναφέρει πως για το διακετύλιο και την αποφυγή πρόκλησης αποφρακτικής βρογχιολίτιδας δεν υπάρχουν σαφή και θεσμοθετημένα όρια έκθεσης(not established)
https://www.osha.gov/d…/chemicalsampling/data/CH_231710.html
Και για να μεταφέρω αυτολεξεί, ορίστε και το σχόλιο στη σημείωση (2):
A cause-effect relationship between diacetyl and bronchiolitis obliterans is difficult to assess because of mean diacetyl exposure levels ranging over four orders of magnitude for workplaces with affected individuals. In addition, food-processing and flavor-manufacturing employees with this lung disease were exposed to other volatile agents (CDC 2007; Kanwal et al. 2006; Kreiss et al. 2002; Kullman et al. 2005; NIOSH 2004, 2006).
Μετάφραση:
Μία σχέση αιτίας-συμπτώματος μεταξύ του διακετυλίου και της αποφρακτικής βρογχιολίτιδας είναι δύσκολο να αξιολογηθεί λόγω της ευρείας διακύμανσης των επιπέδων έκθεσης σε διακετύλιο, πάνω από 4 τάξεις μεγέθους για χώρους εργασίας, στα προσβεβλημένα άτομα. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων και παραγωγής γεύσεων (αρωμάτων για τρόφιμα) με αυτή την πνευμονοπάθεια, εκτέθηκαν και σε μία σειρά από άλλα πτητικά μέσα (ουσίες).....
2. Κ. Χρυσόγονε,
Γνωρίζετε ότι οι περισσότερες εταιρίες υγρών αναπλήρωσης, έχουν εδώ και 20μήνες ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ εργαστηρίων στα υγρά τους για το διακετύλιο κι ότι στις περισσότερες δεν υπάρχει αυτή η ουσία;
3. Τι έχετε να πείτε για την επίσημη έρευνα που είναι αναρτημένη στο site της ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ κυβέρνησης και λέει πως η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι 95% λιγότερο βλαπτική απο ότι το τσιγάρο; (https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review)
4. Κ. Χρυσόγονε, αλήθεια τι κάνατε ως κυβέρνηση για την εφαρμογή νόμου για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους;
5. Κ. Χρυσόγονε τι έχετε να πείτε για τις εκκλήσεις επιφανών γιατρών παγκοσμίως που υποστηρίζουν πως η αντικατάσταση του συμβατικού τσιγάρου απο το ηλεκτρονικό ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΖΩΕΣ; Ποια θα είναι το όφελος για την οικονομία του κράτους όταν δεν έχει ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ να περιθάλψει;
Κ. Χρυσόγονε,
Το καλύτερο για κάποιον είναι να ΚΟΨΕΙ εντελώς το κάπνισμα. Όμως δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι. Έτσι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αντικαθιστά μια ΑΚΡΩΣ βλαπτική συνήθεια με κάτι ελάχιστα βλαπτικό.
Ήμουν καπνιστής 20 χρόνια και ατμίζω ηλεκτρονικό τσιγάρο 3 χρόνια τώρα. Σας προκαλώ σε τρέξιμο, ανάβαση στο βουνό, περίπατο. Επίσης θα σας δείξω εξετάσεις μου πριν (με τσιγάρο) και μετά (με ηλεκτρονικό).
Με προσβάλλετε όταν επίσημα απο ΛΕΙΤΟΥΡΓΟ του Ελληνικού κράτους, ακούω τοποθετήσεις για κάτι που βελτίωσε την ποιότητα ζωής μου σε σχέση με κάτι που την κατέστρεφε καθημερινά.
Με προσβάλλει που δεν μελετήσατε άλλες διεθνής έγκυρες μελέτες και καταλήξατε σε λάθος συμπέρασμα πιαστήκατε από μια μελέτη επειδή φέρνει βαρύγδουπο όνομα.
Αυτό δείχνει τσαπατσουλιά στην εργασία και ελλειπή μελέτη. Γιατί δεν θέλω να σκεφτώ οτιδήποτε άλλο για σας...
Μ. Συράκης.
Κύριε Χρυσόγονε θα ήθελα να μου απαντήσετε στις κάτωθι ερωτήσεις μου:
ΑπάντησηΔιαγραφήα.) Το επίπεδο γνώσεών σας σχετικά με το άτμισμα σε τι επίπεδα βρίσκεται?
Έχετε ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, έχετε γνώση όλων των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί και δημοσιευθεί ή απλώς ενημερωθήκατε απο ένα δημοσίευμα και κάνατε την ερώτηση προς τους συναδέλφους σας?
β.) Γνωρίζετε ότι υπάρχουν εταιρίες παραγωγής υγρών άτμισης οι οποίες αποδεδειγμένα ΔΕΝ περιέχουν στα προϊόντα τους τις συγκεκριμένες ουσίες που η έρευνα του Χαρβαρντ αναφέρει ότι είναι επιβλαβείς?
γ.) Γνωρίζετε το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης κάθε κράτους ετησίως για την αντιμετώπιση των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα?
δ.) Γνωρίζετε ότι το ποσοστό επιτυχίας της διακοπής απορρόφησης νικοτίνης μέσω της καύσης του τσιγάρου και της αντικατάστασής του με την απορρόφηση νικοτίνης μέσω ατμοποίησης (χωρίς καύση, πίσσα και χαρτί) είναι το υψηλότερο απο κάθε άλλη μέθοδο?
ε.) Γνωρίζετε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή καλύτερα το άτμισμα δεν επιβαρύνει -αποδεδειγμένα- τους παθητικούς ατμιστές?
στ.) Γνωρίζετε πόσοι άνθρωποι είναι ατμιστές για περισσότερα απο 5 έτη και το μόνο που δηλώνουν είναι το πόσο πιο υγιείς είναι και πολλές φορές αποδεδειγμένα (σπειρομετρήσεις, τεστ κοπωσεως, αιματολογικές εξετάσεις, κλπ)?
Υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία θα μπορούσα να σας ρωτήσω αλλά δεν θα ήθελα να κουράσω με τον γραπτό λόγο.
Είμαι στη διάθεσή σας, και το δηλώνω δημόσια, ως ατμιστής απο το 2010 αλλά και επαγγελματίας στον συγκεκριμένο χώρο τα τελευταία 4 έτη για μια λεπτομερή συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο όπου θα μπορέσω να λύσω όλες σας τις απορίες ή αμφιβολίες περι της ασφάλειας αυτού του νέου εναλλακτικού και αποδεδειγμένα λιγότερο βλαπτικού τρόπου απορρόφησης νικοτίνης δίχως καύση.
Εν αναμονή της απάντησής σας
Σας ευχαριστώ πολύ.
Σφίτης Βασίλης - SmartSmoke
email επικοινωνίας: info@smartsmoke.gr
Είναι ντροπή, σε χώρα που δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, να αναλωνόμαστε με την επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Χρυσόγονε,
ΑπάντησηΔιαγραφήδυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται τρανταχτά ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Λυπούμαι που ως ευρωβουλευτής που εκπροσωπεί μια χώρα η οποία βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις στα ποσοστά καπνιστών, δεν ξοδέψατε λίγο παραπάνω χρόνο για να ενημερωθείτε για τις μέχρι στιγμής εξελίξεις στον χώρο του ατμίσματος. Για να υπερθεματίσω τους ανωτέρω σχολιαστές, σας παραπέμπω σε άλλη μία σελίδα η οποία αναφέρει έρευνες. Είτε θετικές, είτε αρνητικές με τεκμηριωμένες απαντήσεις που τις διαψεύδουν από τον διακεκριμένο επιστήμονα, Δρα Φαρσαλινό: http://www.ecigarettedirect.co.uk/ashtray-blog/2015/06/20-top-ecig-studies-to-silence-the-doubters.html
Θα πω μόνο ότι σίγουρα, δεν υπάρχουν μελέτες 20ετίας και άνω όπως στο συμβατικό τσιγάρο. Το σίγουρο είναι ότι σαν και μένα, υπάρχουν πλέον εκατομμύρια ατμιστές ανά τον πλανήτη. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω προσωπικά ότι μετά από 47 μήνες μπορώ να υπερηφανεύομαι ότι είμαι άλλος άνθρωπος. Όπως και πολλοί ακόμα. Αντί λοιπόν η ερώτησή σας να πραγματεύεται κινδύνους, θα μπορούσατε κάλλιστα να ζητήσετε να επιχορηγηθεί έρευνα από την ΕΕ ώστε να αποδειχθεί πλέον επίσημα και περίτρανα ότι ναι μεν ο ανθρώπινος πνεύμονας είναι φτιαγμένος για καθαρό αέρα, αλλά σε σχέση πάντα με το συμβατικό τσιγάρο, το ηλεκτρονικό είναι εκατομμύρια φορές πιο ασφαλές και λιγότερο επιβαρυντικό για την υγεία.
Στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περεταίρω διευκρινήσεις.
Τρύφωνας Π. Παπαδόπουλος
Μου θυμίζετε κάποιον συνάδελφο σας πολίτικο Κύριε Χρυσόγονε που είχε δηλώσει για το μνημόνιο "ότι το υπόγραψε αλλά δεν είχε χρόνο να το διαβάσει"
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να είστε πολύ απασχολημένοι για να μην μπορείτε να ενημερωθείτε σωστά και να ακολουθείτε την εύκολη λύση του copy paste .
Λυπάμαι πολύ γιατί σαν χρήστης του ηλεκτρονικού τσιγάρου εφτά χρόνια τώρα απειλούμαι απο την αμάθεια σας να επιστρέψω στον καρκίνο του κανονικού τσιγάρου που αποδεδειγμένα έχει ζημιώσει κράτος και οικογένειες.
Κύριε Χρυσόγονε, δεν έχω να προσθέσω επί της ουσίας, κάτι περισσότερο από αυτά που οι προηγούμενοι σχολιαστές συμπεριέλαβαν στις τοποθετήσεις τους. Το μοναδικό που θα υπογραμμίσω, είναι η θλιβερή εικόνα που δημιουργείται απέναντι σε έναν άνθρωπο που οι πολίτες με την ψήφο τους τον ανέδειξαν σε μια θέση για να τους υπηρετεί και αυτός λειτουργώντας με περισσή ελαφρύτητα και πλήρη άγνοια, πράττει εντελώς το αντίθετο. Αυτό βέβαια είναι το καλύτερο, γιατί το να σκεφτεί κάποιος πως λειτουργεί με ιδιοτέλεια, θα ήταν πολύ χειρότερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Χρυσόγονε, θα έπρεπε να έχετε ενημερωθεί καλυτερα πριν υποβάλλετε την ερώτησή σας διότι εκτείθεστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το περιεχόμενο και την διατύπωση της ερώτησής σας είναι προφανές πως δεν έχετε ενημερωθεί σωστά, σεβόμενος λοιπόν το ρόλο σας θεωρώ πως οφείλετε να επαναδιατυπώσετε τις ανησυχίες σας ή τις ερωτήσεις σας μετά από μια σχετική μελέτη του αντικειμένου της συζήτησης.
κ. Ευρωβουλευτά, μεγάλοι οι κίνδυνοι από την εκπροσώπηση της χώρας μας από εσάς. Είστε εντελώς αδαής και οκνηρός. Πόσα παίρνετε κάθε μήνα; 10000; 15000; Οταν ο μέσος μισθός είναι 500 ευρώ; Και ποιο το έργο σας γι΄αυτά τα χρήματα; Οι ασυναρτησίες που κραυγάζετε; Ξέρετε, αν πέσετε σε κάποιους γνώστες στην Ευρωβουλή, θα σας πάρουν με τις ντομάτες για το παραλήρημά σας. Το λιγότερο που θα σας πουν είναι: "καλά, κ. έλληνα συνάδελφε, από έλληνα επιστήμονα ενημερωνόμαστε για την (μη) επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Δεν τον γνωρίζετε;" Πιο ρεζίλι, πεθαίνετε, κ.Ευρωβουλευτά!!! Σκέφτομαι πως μπορεί το ζητούμενο να είναι κι άλλοι φόροι στα κορόιδα τους πολίτες. Ή ότι μπορεί να μη σας φτάνουν τα 15000 το μήνα και να έχετε πελατειακές σχέσεις με καπνοβιομηχανίες και φαρμακοβιομηχανίες. Ξέρετε όμως κάτι; Μεγάλα παιδιά είμαστε, αφήστε μας να έχουμε την ευθύνη των αποφάσεών μας. Εσείς, αν μπορείτε, ασχοληθείτε με κάτι χρήσιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερίμενα μια πιο σοβαρή και ουσιαστική προσέγγιση του θέματος του Ηλεκτρονικού Τσιγάρου. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι η άγνοιά σας επι του συγκεκριμένου ζητήματος δεν σας απέτρεψε από το να προβείτε με τετοια προχειροτητα στην ερώτηση που καταθέσατε. Το ΗΤ έχει σώσει και συνεχίζει να σώζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλο το κόσμο, απαλλάσοντάς τους απο τις καρδιακες παθήσεις και τους καρκίνους που προκαλεί το τσιγάρο. Σαφώς λοιπόν η τοποθέτησή σας πέραν της παντελούς έλλειψης επαφής με την πραγματικότητα, καταντά και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και σας καθιστά συνυπεύθυνο για το θλιβερό ρεκόρ της χώρα μας να είναι πρώτη παγκοσμίως στην κατανάλωση τσιγάρων ανά κάτοικο. Ενημερωθείτε και αλλάξτε θέση έστω και τώρα, δεν παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς η ερώτηση που καταθέσατε στηρίχθηκε σε μια μόνο έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard αγνοώντας δεκάδες άλλες προγενέστερες επιστημονικές έρευνες που δείχνουν πως αν μη τι άλλο το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μακράν λιγότερο επιβλαβές από το κανονικό. Όλοι οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, όχι μόνο καταφέραμε να απαλλαγούμε από την βλαβερή συνήθεια του κανονικού τσιγάρου αλλά βλέπουμε κάθε μέρα βελτίωση τόσο στην υγεία μας όσο και στην φυσική αντοχή μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι που στη χώρα μας ο αντικαπνιστικός αγώνας είναι ανύπαρκτος και αντ' αυτού έχει ξεκινήσει αγώνας μόνο για τα Παράνομα Προϊόντα Καπνού. Σε λίγο θα πιστέψει η κοινή γνώμη ότι τα νόμιμα προϊόντα καπνού είναι υγιεινά. Λυπάμαι επίσης που στις κοινωνίες μας μεταφράζονται όλα σε χρήματα και με οικονομικούς όρους.
Κλείνοντας θα παρακαλέσω όσοι ιθύνοντες ασχολούνται με θέματα που αφορούν την υγεία μας να είναι πλήρως ενημερωμένοι και να μην προβαίνουν αβασάνιστα σε ενέργειες που το αποτέλεσμα τους θα είναι να ωθήσουν ξανά στο τσιγάρο πολλούς πρώην καπνιστές και νυν ατμιστές.
Μιλάμε για ένα θέμα όπου η θέση και η τοποθέτηση ενός πολιτικού είναι ασφαλής, αφού το ΗΤ είναι ακόμα στα σπάργανα, άρα η οποιαδήποτε άποψη δεν έχει κίνητρα υλικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκεφθείτε ότι η λέξη "ατμίζω" (vaping) ήταν η λέξη της περσινής χρονιάς για το λεξικό της Οξφόρδης, ότι δεν υπάρχει υποψία διασταύρωσης ερευνών εναντίον του και ότι το πείραμα παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη (σαν θετικός επιστήμονας μιλάω).
Οι μαρτυρίες χιλιάδων ανθρώπων που βρήκαν λαμπερό φως μιλά από μόνη της.
Πρέπει το ΗΤ να στηριχθεί και να ενισχυθεί στο απόλυτο η προσπάθεια για αυστηρούς και αφορολόγητους (είμαστε ακόμα λίγοι) ελέγχους στα υγρά και να προωθηθεί μια καμπάνια για μια από τις πιο σπουδαίες ιδέες των τελευταίων δεκαετιών.
Πολιτικός δεν είναι αυτός που αυτοαιχμαλωτίζεται δηλώνοντας πίστη σε κλισέ ιδέες, αλλά αυτός που, βλέποντας την δράση πολιτών, οραματίζεται με διορατικότητα το μέλλον.
Και το ΗΤ σίγουρα θα μείνει.
Και στην Ιστορία, και στο άμεσο μέλλον σαν συνήθεια.
Το ηλεκτρονικο τσιγαρο με εσωσε. Ειναι η σημαντικοτερη εφευρεση της τελευταιας δεκαετιας. Οι μνημονιακοι πολιτικοι που το πολεμουν αξιζουν μονο τη χευη καθε μοημονος ανθρωπου. Σαν τους δικαστες του Γαλιλαιου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαναγιώτης Κατωπόδης
ΑπάντησηΔιαγραφήκ. Ευρωβουλευτά,
εκτίθεστε με την ελαφρότητα, που διαφαίνεται ότι πήρατε θέση, για ένα τόσο λεπτό, σημαντικό και εν τέλει εν εξελίξει, θέμα, που σίγουρα θα απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα των ειδικών σε θέματα υγείας, όσο λίγα, στο άμεσο και απώτερο μέλλον!
κ. Καθηγητά,
δεν δικαιούστε την επιείκια του άπειρου, ούτε την επίκληση της άγνοιας του αδαή, σε αξιολόγηση έρευνών - μελετών απ' όπου κι αν εκπονούνται. Η επιστημονική σας ιδιότητα θα έπρεπε να επιβάλει αν όχι την διεξοδική μελέτη, την στοιχειώδη διασταύρωση των αποτελεσμάτων και την αναζήτηση μεταναλύσεων, πριν την υιοθετήσετε αυτούσια και της προσδώσετε θεσμική νομιμοποίηση και ισχύ απ' την χρήση της, σαν επιστημονική μελέτη αναφοράς και σαν καθοριστική αφετηρία στην επερώτησή σας.
Αγαπητέ σύντροφε,
φανταζόμαστε την ευκολία με την οποία, ο κλάδος της βιομηχνίας καπνού, επενδύει στην αντιέρευνα, προκειμένου να στρεβλώσει τα συμπεράσματα που σιγά σιγά αναδεικνύονται, για τα οφέλη της αντικατάστασης των προϊόντων καπνού, με προϊόντα παραγωγής ατμού, στην δημόσια υγεία.
Ειλικρινά δεν κατανοώ, πολιτικά, την επιλογή σας, ούτε στην ιεράρχηση επιλογής του θέματος, ούτε στην ερασιτεχνική οπτική με την οποία το πραγματεύεστε, ούτε στην παντελή απουσία καταγγελτικλης στάσης, όσον αφορά στην αδιαφορία χρηματοδότησης πολυκεντρικών μελετών, από ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς, για κάτι που σίγουρα αφορά, στις δύο απ' τις τρείς κύριες αιτίες θανάτου σήμερα,στο δυτικό κόσμο.
Αλήθεια είστε περήφανος ότι αναδείξατε έστω και αδρά, την αριστερή οπτική σε θέματα δημόσιας υγείας, με τη δομή, την επιλογή του κεντρικού διλήμματος και την επιχειρηματολογία της επερώτησής σας;
Δεν ανησυχείτε μήπως ακούσια στοιχίζεστε, σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης του εξαρτημένου καπνιστή; Μήπως συμβάλλετε έτσι, στον σχεδιασμό να ματαιώσουν, καθυστερήσουν, αποτρέψουν, τουλάχιστον μέχρι να ελέγξουν - ιδιοποιηθούν και εντέλει καρπωθούν, κάποια επιχειρηματικά κέντρα την νέα αυτή συνήθεια;
Μια συνήθεια, που αποδεδειγμένα απαλλάσσει ανθρώπους απ' το κάπνισμα με τις 4000 βλαβερές ουσίες απ' τις 10000 περίπου που παράγονται με την καύση του καπνού;
Κ. Χρυσόγονε,
δεν θα παραθέσω, ιστοσελίδες και πηγές τουλάχιστον 150 επιστημονικών ερευνών που υποστηρίζουν με στοιχεία την ασφάλεια χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το έκαναν αρκετοί , που σχολίασαν παραπάνω. Ας ψάξουν οι ικανότατοι συνεργάτες σας, που συμβουλεύεστε γι' αυτά τα θέματα.
Δεν θα ασχοληθώ, ούτε θα σχολιάσω καν το δελτίο τύπου που εκπόνησαν, ελπίζω χωρίς την συνειδητή έγκρισή σας, αυτοί που διαχειρίζονται το blog σας.
Αλήθεια, εσείς θα σχολιάζατε, δελτίο τύπου που ξεκινάει με τον ισχυρισμό, ότι ο τάδε ευρωβουλευτής ανέδειξε αγνωστους κινδύνους ...παρουσιάζοντας γνωστή από καιρό έρευνα, που έχει αντικρουστεί απ' την επιστημονική κοινότητα .......
Στην διάθεσή σας ειλικρινά λυπημένος
Παναγιώτης Κατωπόδης
Παθολόγος -Διαβητολόγος
Katopodistakis@gmail.com
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, κυκλοφορούν εδώ και 10 χρόνια. Αν ακόμη νομίζεις ότι δεν ξέρεις τι περιέχουν μέσα, είναι δικό σου σφάλμα και όχι δικό μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή190 χιλιάδες πεθάναν το 2015 (επιστημονικές έγκυρες πληροφορίες) από το κλασικό τσιγάρο, κανείς από ηλεκτρονικό.
Δεν υπάρχει έρευνα αναγνωρισμένη που να λέει αυτά τα πράγματα, η έρευνα του Χάρβαρντ κατέληξε περίγελος της Ιατρικής Κοινότητας και των πνευμονολόγων. Με τον τρόπο που έγινε στο Χάρβαρντ καίγανε όλη τη συσκευή με το πλαστικό μαζί και μετά μετρούσανε τι ουσίες υπήρχαν στο καμμένο. Υπάρχει και μια Ιαπωνική έρευνα που έγινε με τον ιδιο τρόπο, πληρώσανε πρόστιμο στην Κίνα και την ανακαλέσαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυελπιστούμε ότι δώσαμε μια καλή ώθηση στον κ.Ευρωβουλευτή να ψάξει καλύτερα το θέμα, να ενημερωθεί ως οφείλει και να καταθέσει νέα ερώτηση, με την οποία να ζητάει να ενισχυθεί η πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε καπνιστές και μόνο, ως εναλλακτικό μέσο. Δεν είναι μέσο διακοπής, δεν είναι φαρμακευτικό σκεύασμα, είναι εναλλακτικός τρόπος πρόσληψης νικοτίνης, με αποτέλεσμα την απαλλαγή από το κάπνισμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας παρακαλώ κε Χρυσόγονε για τη συγγνώμη σας ως προς την ημιμάθειά σας. Είναι κρίμα να σας χαρακτηρίσουν, λόγω των ενεργειών σας ως υπερασπιστή συγκεκριμένων συμφερόντων.
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτο με τους "αγνωστους κινδυνους" ανηκει στα προαπαιουμενα?
ΑπάντησηΔιαγραφήπροφανως κυριε Χρυσογιαννε εσεις προτιματε τους γνωστους κινδυνους του κανονικου τσιγαρου (καρκινο του πνευμονα, εμφραγματα, βουλωμενες αρτηριες κτλ) γιατι το αγνωστο οσο να ναι ειναι αγνωστο -σε σας- και τρομαζει.
Οι βλαβερές συνέπειες του ατμού είναι ο πνεύμονας ποπ κορν;;; Γελάνε και τα τυρογαριδάκια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνημερωθείτε πρώτα και μετά μιλήστε! Ως γνωστόν, η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Το τι κακό θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει η φυτική γλυκερίνη ίσως να μην είναι γνωστό, η πίσσα πάντως και οι διαπιστωμένες καρκινογόνες ουσίες του τσιγάρου ΣΙΓΟΥΡΑ είναι. Αυτό που ξέρω είναι πως ατμίζοντας εδώ και 5 χρόνια, καθάρισαν τα πνευμόνια μου, έφυγε ο βήχας και τα φλέματα, το ροχαλητό και πλέον δεν λαχανιάζω. Αν αυτά δε σας φτάνουν, συνεχίστε να υπηρετείτε τα συμφέροντα των καπνοβιομηχανιών...
και κάτι ακόμα: στη Μεγάλη Βρετανία που αναγνωρίστηκε κι επίσημα ως εγκεκριμένη μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, προφανώς τους θεωρείτε λαλάκες; Ε βέβαια ξέχασα, εμείς είμαστε πιο μπροστά απ' αυτούς. Έχουμε μνημόνιο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(αυτοί οι κακομοίρηδες δεν έχουν)
http://www.skai.gr/.VzQsT0MASVY.facebook