ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 15/12/2015
Με παρέμβαση του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Κώστας Χρυσόγονος τόνισε την προσοχή που πρέπει να επιδείξει η Ευρώπη απέναντι στην προοπτική δημιουργίας σώματος ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Ο Ευρωβουλευτής στάθηκε στην ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και του διεθνούς δικαίου στο πλαίσιο της συνεργασίας με τρίτα κράτη. Παράλληλα, υπενθύμισε πως ορθός τρόπος διαχείρισης των προσφυγικών ροών είναι η δημιουργία ειρηνικών συνθηκών στα κράτη προέλευσης των προσφύγων και όχι η ανάσχεση στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Δείτε την παρέμβαση του Ευρωβουλευτή εδώ :
https://youtu.be/FgO8RCrB6pc
Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης :
Η πρόταση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για ένα ευρωπαϊκό σώμα φύλαξης των συνόρων σχετίζεται άμεσα με εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα, όπως είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Πρέπει επομένως να διασφαλισθεί ότι θα γίνουν σεβαστά τόσο τα ζωτικά συμφέροντα των κρατών-μελών για προστασία της εδαφικής τους ακεραιότητας, όσο και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων.
Η Επιτροπή προτείνει να ανατεθεί ενισχυμένος ρόλος στο νέο αυτό ευρωπαϊκό σώμα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των κρατών-μελών με γειτονικές τους χώρες που δεν ανήκουν στην Ένωση, συμπεριλαμβανομένων κοινών επιχειρήσεων στο έδαφος είτε αυτών των κρατών είτε των κρατών-μελών της Ένωσης.
Εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή έτσι ώστε οι αρμοδιότητες και η δράση του ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης συνόρων να εναρμονίζονται με τις επιταγές του άρθρου 21 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση περί σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου. Τούτο ισχύει ιδίως όταν ανακύπτουν θέματα συνεργασίας με τις αρχές τρίτων κρατών, μη-μελών της Ένωσης, τα οποία επιδεικνύουν στην πράξη ελλιπή σεβασμό για το διεθνές δίκαιο.
Εξάλλου όταν πρόκειται για θαλάσσια σύνορα είναι φανερό ότι το υπέρτατο αγαθό είναι η προστασία της ζωής, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του άρθρου 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεπώς ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης πρέπει να διεξάγεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σταματήσουν και όχι να αυξηθούν οι τραγωδίες μαζικών πνιγμών που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο.
Και τέλος πρέπει να αντιληφθούμε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό δράμα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στα σύνορα της Ένωσης, αλλά στις χώρες προέλευσης των ανθρώπων. Εκεί πρέπει να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα και εκεί πρέπει να βοηθήσει η Ένωση ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες στοιχειωδώς ανθρώπινης διαβίωσης, ώστε να ξαναβρούμε την ισορροπία που έχει χαθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου