Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τη διάκριση που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία από τα μνημονιακά μέτραΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες - 12/12/2014


Ερώτηση για την παραβίαση της αρχής της μη διάκρισης  σε βάρος ατόμων με ειδικές ανάγκες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.
Ο ευρωβουλευτής καυτηρίασε τα μνημονιακά οριζόντια μέτρα, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ, τις συνέπειες των οποίων υφίστανται σήμερα αδιακρίτως και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, κατά παράβαση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που επιτάσσει τη λήψη θετικών μέτρων για την εξάλειψη των διακρίσεων. Στη συνέχεια, κάνοντας ειδική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ειδικά σχολεία για ΑμεΑ και οι καρκινοπαθείς, ρώτησε την Επιτροπή τι μέτρα θα λάβει προκειμένου η τρόικα να πάψει να παραβιάζει την αρχή της μη διάκρισης.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Το άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης απαγορεύει κάθε (δυσμενή) διάκριση λόγω αναπηρίας κι επιβάλλει τη λήψη θετικών μέτρων για την εξάλειψη των διακρίσεων. Στην πραγματικότητα όμως τα άτομα με ειδικές ανάγκες υφίστανται σήμερα στην Ελλάδα τις συνέπειες των οριζόντιων μέτρων που έχει επιβάλει η τρόικα, στην οποία μετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης[1], η μείωση των συντάξεων και η επιβολή ΕΝΦΙΑ[2]. Ειδικότερα, το ποσοστό εκείνων που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη ή επίδομα μειώθηκε σε 8% από 14% το 2012, ενώ τα επιδόματα αυτά έχουν συρρικνωθεί στα 300 ευρώ και σχεδιάζεται η περαιτέρω μείωσή τους[3]. Εξάλλου, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει την ανεπάρκεια των διαθέσιμων πιστώσεων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και την έλλειψη προσωπικού στα ειδικά σχολεία για ΑΜΕΑ[4]. Ακόμη και οι καρκινοπαθείς αντιμετωπίζονται με απάνθρωπο τρόπο, αφού για να τους πιστοποιηθεί αναπηρία 50% πρέπει να βρίσκονται σε τελικό στάδιο και να τους απομένουν λίγοι μήνες ζωής, ενώ οι περισσότεροι έχουν «διαγνωσθεί» με ποσοστό αναπηρίας 35%, πράγμα που σημαίνει ότι δε τους αναγνωρίζεται πρακτικά κανένα δικαίωμα.

Ερωτάται η Επιτροπή σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να τερματισθεί η παραβίαση του άρθρου 21 από την τρόικα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου