Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Γραπτή ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με τις μεθόδους συλλογής δεδομένων που εφαρμόζει η CIA

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 03/04/2017


Στις μεθόδους συλλογής δεδομένων που εφαρμόζει η Αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών στάθηκε με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής χρησιμοποίησε στοιχεία απόρρητων εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με τα οποία η CIA έχει βρει τρόπο να εισβάλλει σε συσκευές και ιστότοπους με στόχο την ανάκτηση πληροφοριών, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να παραβιάσει την ιδιωτική σφαίρα των πολιτών. Κλείνοντας την ερώτησή του ζήτησε από την Επιτροπή να πάρει θέση για το ζήτημα, αλλά και να παρουσιάσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί για να προστατεύσει τα δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Με βάση πρόσφατη δημοσιοποίηση απόρρητων εσωτερικών εγγράφων της αμερικανικής κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA) [1] αποκαλύφθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η ανωτέρω υπηρεσία εφαρμόζει μεθόδους διείσδυσης (χάκινγκ) σε ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και ηλεκτρονικών επιθέσεων, ώστε να παρακάμπτεται η κρυπτογράφηση και εν γένει οι άμυνες διαφόρων αντιικών προγραμμάτων και τειχών προστασίας, έτσι ώστε να διεισδύει σε υπολογιστές χωρίς να γίνεται αντιληπτή. Παράλληλα, αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα μεθόδων και στόχων ηλεκτρονικής παρακολούθησης, αλλά και σχετικές συνέργειες της CIA με άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα η CIA φέρεται να έχει βρει τρόπο να εισβάλει όχι μόνο σε συστήματα χρηστών στα οποία εφαρμόζονται οι λεγόμενες «air gap defenses», αλλά και σε συσκευές smartphone, ανακτώντας κρυπτογραφημένες πληροφορίες από δημοφιλείς ιστοτόπους και εφαρμογές, όπως οι Telegram, WhatsApp, Signal και Wiebo [2]. Ως εκ τούτου, από τα ανωτέρω στοιχεία φαίνεται ότι μπορεί να παραβιαστεί η ιδιωτική σφαίρα των πολιτών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αντίθεση μάλιστα με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία [3].

Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Πώς αξιολογεί τα ανωτέρω στοιχεία;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να προστατεύσει επαρκώς τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών από αθέμιτες ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις;

________________________________________
[3] Βλ. ενδεικτ. Οδηγία 95/46/ΕΚ, Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (108) της 28.1.1981.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου