Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ομιλία του Κώστα Χρυσόγονου για την κατάσταση στην Τουρκία μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 26/04/2017


Την επικινδυνότητα της συμπεριφοράς της Τουρκίας και την ανάγκη επιβολής κυρώσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποφυγή δυσμενέστερων εξελίξεων υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Το πρόσφατο δημοψήφισμα συνιστά ένα ακόμη βήμα στην πορεία της Τουρκίας προς τον αυταρχισμό. Οι νέες συνταγματικές ρυθμίσεις καθιερώνουν προεδρική δικτατορία κάτω από έναν διάτρητο συνταγματικό μανδύα. Ο τύπος φιμώνεται, κρατούμενοι βρίσκονται μυστηριωδώς απαγχονισμένοι, βουλευτές φυλακίζονται, άκυρα ψηφοδέλτια βαφτίζονται έγκυρα και κάθε μορφής αμφισβήτηση καταστέλλεται.
Ακόμη πιο επικίνδυνη από τις εσωτερικές εξελίξεις είναι όμως η συμπεριφορά της Τουρκίας στο εξωτερικό, με τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στο συριακό πρόβλημα, με τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής Κύπρου και με τις παράνομες διεκδικήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Το τελευταίο κρούσμα είναι η αμφισβήτηση των αναγνωρισμένων με ισχύουσες διεθνείς συνθήκες συνόρων με την προκλητική δήλωση του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων πως το ελληνικό Αγαθονήσι είναι δήθεν τουρκικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με την επιβολή πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων, γιατί αυτή είναι η μόνη γλώσσα που θα καταλάβουν ο κ. Ερντογάν και οι υποτακτικοί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου