Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ομιλία του Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με το ζήτημα των οικονομικών πληροφοριοδοτών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 10/03/2016


Την ανάγκη προστασίας των πολιτών που βοηθούν στην αποκάλυψη σκανδάλων υπογράμμισε με ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ζήτημα των whistleblowers, στάθηκε στην αδυναμία των κρατών-μελών της ΕΕ να προστατεύσουν νομικά τους πολίτες που διαθέτουν πληροφορίες για παραβατικές ενέργειες, από αντίποινα στο χώρο εργασίας τους ή ποινικές διώξεις. Παράλληλα, θύμισε την ύπαρξη σκανδάλων πανευρωπαϊκού μεγέθους, όπως το λεγόμενο Luxleaks ή της Volkswagen, τονίζοντας πόσο ευκολότερη θα ήταν η αποκάλυψή τους αν πολλοί εμπλεκόμενοι δεν δίσταζαν να πάρουν θέση. Τέλος, κάλεσε σε αποτελεσματική αντιμετώπιση των σκανδάλων, με την παροχή κινήτρων στους πολίτες ώστε να καταγγέλλουν αντίστοιχες παραβάσεις.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ :


Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας :

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία των ανθρώπων που βοηθούν με τις πληροφορίες τους να αποκαλυφθούν σκάνδαλα διαφθοράς.
Σύμφωνα με έρευνα του 2013 της Διεθνούς Διαφάνειας, οι περισσότερες χώρες της Ένωσης αδυνατούν να προσφέρουν επαρκή νομική προστασία από αντίποινα στο χώρο εργασίας, ενώ ταυτόχρονα η ανησυχία για ποινικές διώξεις αποτελεί έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα για τους πληροφοριοδότες.
Όπως παραδέχτηκε ο κ. Γιουνκέρ το Σεπτέμβριο του 2015 ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, πρέπει να υιοθετήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα αυτό. Ας αναλογιστούμε όλοι πόσο έπληξε την εμπιστοσύνη των πολιτών το σκάνδαλο Luxleaks ή το σκάνδαλο της Volkswagen και πόσο θα βοηθούσε αν υπήρχε εναρμονισμένη νομοθεσία ώστε οι πληροφοριοδότες να μη φοβούνται να καταγγείλουν όσα γνωρίζουν.
Η διαφθορά κινείται στο σκοτάδι. Μόνοι αν δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να βγουν στο φως και να καταγγείλουν τις παρανομίες θα είμαστε σε θέση να την καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου