Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την αναποτελεσματική επιχειρησιακή δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 31/03/2016


Την αναποτελεσματική δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ανέδειξε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής στάθηκε σε στοιχεία που δείχνουν πως λίγους μήνες μετά την έγκριση εμπλοκής της συμμαχίας με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, οι ροές ανθρώπων δεν έχουν μειωθεί. Παράλληλα, κάλεσε την Επιτροπή να δημοσιοποιήσει τις διαδικασίες συντονισμού μεταξύ κρατών, ευρωπαϊκών αρχών και ΝΑΤΟ, ενώ ζήτησε την άποψη των ιθυνόντων σχετικά με τη διάθεση συνεργασίας των τουρκικών αρχών ως προς το ζήτημα αυτό.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Το Φεβρουάριο 2016, το ΝΑΤΟ ενέκρινε την εμπλοκή του για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ότι το ΝΑΤΟ θα έχει ως ρόλο την αναγνώριση, παρακολούθηση και επιτήρηση του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου με στόχο τη συλλογή πληροφοριών και τη μεταφορά τους στις αρμόδιες εθνικές αρχές, αλλά και στον οργανισμό της FRONTEX. Εν τούτοις, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν έχουν μειωθεί [1], με αποτέλεσμα να προκληθεί δυσαρέσκεια στην ελληνική κυβέρνηση για την αναποτελεσματικότητα των πληροφοριών που παρέχονται από το ΝΑΤΟ [2].

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Στα πλαίσια της συνεργασίας της με το ΝΑΤΟ, κρίνει αποτελεσματική την ως τώρα παρουσία του και τη παροχή πληροφοριών στις ευρωπαϊκές αρχές;
2. Πώς γίνεται ο συντονισμός των πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών, των εθνικών αρχών και του ΝΑΤΟ;
3. Πόσο ειλικρινής ή μη κρίνεται η διάθεση συνεργασίας των τουρκικών αρχών στο πλαίσιο αυτό;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου