ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στρασβούργο - 30/04/2015
Τις παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία παραδέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, χωρίς πάντως να δεσμευθεί για συγκεκριμένες ενέργειες προς τη γείτονα χώρα.
Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:
Τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία βρίσκονται κάτω από διαρκή πίεση και υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του διαδικτύου, η οποία δέχεται συχνά ισχυρά πλήγματα. Συγκεκριμένα, σε εφαρμογή του νόμου 5651 σχετικά με τη ρύθμιση του διαδικτυακού περιεχομένου, χιλιάδες ιστοσελίδες έχουν απαγορευτεί με διάφορες προφάσεις και με αδιαφανείς διαδικασίες[1]. Παραδείγματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν αναφορά σε ποινικές διώξεις για άσκηση πολιτικής κριτικής, με το πρόσχημα ότι πρόκειται για αναρτήσεις «εξόχως προσβλητικές» που παραβιάζουν τα όρια της κριτικής[2].
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τι προϋποθέσεις πρέπει να τηρεί σε ό,τι αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και ιδίως, σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης;
2. Τι πιέσεις σκοπεύει να ασκήσει στην Τουρκία ώστε να συμμορφωθεί με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης;
Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Επιτροπής (29.4.2015)
Για να καταστεί κράτος μέλος, κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και πρέπει να εξασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή τους. Αυτό επιβάλλει την αναβάθμιση του νομικού και θεσμικού πλαισίου της χώρας, μεταξύ άλλων και των δικαστικών αρχών, ώστε να ευθυγραμμιστούν με αυτά τα πρότυπα. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, μεταξύ άλλων αναφορικά με την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στη Στρατηγική διεύρυνσής της για την περίοδο 2014-2015[3] και στην έκθεση προόδου του 2014 για την Τουρκία[4] που δημοσιεύτηκε στις 8 Οκτωβρίου 2014. Τον Μάιο του 2014 πραγματοποιήθηκε αποστολή αξιολόγησης από ομοτίμους σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία. Τα έγγραφα αυτά περιέχουν σειρά συστάσεων που θα συμβάλουν στις προσπάθειες μεταρρύθμισης της Τουρκίας στον τομέα αυτό.
Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να θέτει τα ζητήματα αυτά κατά τις επαφές της με τις τουρκικές αρχές. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις προσπάθειες της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα και θα υποβάλει έκθεση σχετικά με αυτές, μεταξύ άλλων και στην επόμενη έκθεσή της για την Τουρκία φέτος το φθινόπωρο.
________________________________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου