Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονου και Κ. Κούνεβα προς την Κομισιόν, για τις τραγικές επιπτώσεις των Μνημονίων σε 1.000.000 ΑμεΑ στην Ελλάδα



ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

14/01/2015




«Προ των ευθυνών της η Κομισιόν για τις τραγικές επιπτώσεις των Μνημονίων σε 1.000.000 ΑμεΑ στην Ελλάδα»

Ερώτηση στην Κομισιόν για τις δραματικές συνέπειες που βιώνουν 1.000.000  άτομα με αναπηρία  και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα των Μνημονίων και της συστηματικής παραβίασης των δικαιωμάτων τους, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και Κώστας Χρυσόγονος.
Στην ερώτηση επισημαίνονται μεταξύ άλλων η πολύμηνη ταλαιπωρία που υφίστανται οι ανάπηροι στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, οι δραματικές περικοπές σε προνοιακές παροχές από τις οποίες εξαρτάται η επιβίωσή τους, η μεγάλη οικονομική τους επιβάρυνση για φαρμακευτική δαπάνη, λόγω του πλαφόν συνταγογράφησης, καθώς και η μη εφαρμογή της νομοθεσίας για υποχρεωτικές προσλήψεις που επιδεινώνει την τεράστια ανεργία, των ΑμεΑ, μέχρι και 90%, σε κάποιες κατηγορίες τους. Η κατάσταση αυτή συνιστά κατάφορη παραβίαση του ενωσιακού δικαίου για τα άτομα με αναπηρία, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, και ερωτούν την Κομισιόν πώς, ως μέλος της Τρόικας, εφαρμόζει στην Ελλάδα την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία».
 Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Στην Ελλάδα 1.000.000 άτομα με αναπηρία αποτελούν τα τραγικότερα θύματα των Μνημονίων. Τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκαν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα εισοδήματά τους λόγω περικοπών  και φορολογικών επιβαρύνσεων.
Η ανεργία τους διογκώθηκε (στους τυφλούς: 90%). Δεν εφαρμόζεται η εθνική νομοθεσία (Ν. 2643/98) για υποχρεωτικές προσλήψεις, ούτε η Οδηγία 78/2000 κατά των διακρίσεων.
Την τελευταία τριετία, 660.818 ΑμεΑ ζήτησαν να πιστοποιηθούν από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, με πολύμηνες καθυστερήσεις που προκαλούν πρόβλημα επιβίωσης σε όσους ζουν αποκλειστικά με προνοιακές παροχές.
Από τον «Πίνακα των 43 Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων» απουσιάζουν ανίατες ασθένειες (διαβήτης,  αιμορροφιλία, οροθετικοί).
Ο νέος «Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας» μειώνει προνοιακά βοηθήματα έως και  50%.
Το πλαφόν συνταγογράφησης, που υιοθετήθηκε για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 60% από το 2009,  επιβαρύνει  τους χρόνια πάσχοντες με δυσβάσταχτη δική τους δαπάνη. Οι καρκινοπαθείς επωμίζονται δυσβάστακτο κόστος συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις, ενώ η τραγική τους κατάσταση επιτείνεται από εξοντωτικές  λίστες αναμονής για θεραπείες.
Η κατάσταση αυτή παραβιάζει κατάφωρα διατάξεις του ενωσιακού δικαίου (άρθρο 10 ΣΛΕΕ για απαγόρευση διακρίσεων, άρθρα 2 και 26 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε για τα δικαιώματα στη ζωή και στην ένταξη).

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Τι μέτρα θα λάβει ώστε να σταματήσει η παραβίαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ;
2. Πώς, ως μέλος της Τρόικας, εφαρμόζει στην Ελλάδα την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία»


Οι ερωτώντες Ευρωβουλευτές
Κώστας Χρυσόγονος
Κωνσταντίνα Κούνεβα»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου