Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Η πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια μπορεί να αποδειχθεί βεβιασμένη και επικίνδυνη για το μέλλον


Η σημερινή σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία αφενός μεν κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της χώρας μας, με τη συνεχιζόμενη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και σειρά άλλων προκλητικών ενεργειών, αλλά ταυτόχρονα δίδεται και πρόσκληση στα Σκόπια για είσοδο στη συμμαχία, μετά τη πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ.
Η ουσία είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει μηχανισμούς, οι οποίοι να εγγυώνται την πρόληψη και αποτροπή συγκρούσεων μεταξύ των μελών του. Δεν έχει μηχανισμούς διαιτησίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να διευθετήσουν , με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό και στη βάση κανόνων δικαίου, τις τυχόν διαφορές, πραγματικές ή μονομερείς μεταξύ κρατών - μελών και άρα χρειάζεται συμπλήρωση στη θεσμική του αρχιτεκτονική.
Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, η πρόσκληση προς τα Σκόπια για να συμμετάσχουν, μπορεί να αποδειχθεί βεβιασμένη και επικίνδυνη για το μέλλον, διότι όπως οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν μπορούν να επιλυθούν ή έστω να καταστούν αντικείμενο διαχείρισης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, το ίδιο μπορεί να συμβεί αύριο ή μεθαύριο για τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.
Χρειαζόμαστε μια διαφορετική αρχιτεκτονική, η οποία θα διαφυλάξει την ειρήνη στη περιοχή μας και η οποία θα διαφυλάξει τα νόμιμα κεκτημένα δικαιώματα της χώρας μας, με βάση τις διεθνείς συνθήκες και κυρίως με βάση την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους, ότι το μέλλον των λαών της Βαλκανικής δεν βρίσκεται σε αντιπαραθέσεις και αλυτρωτισμούς, αλλά βρίσκεται στη συνεργασία, μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου