Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Απάντηση της Επιτροπής για τις συνεχιζόμενες Τουρκικές απειλές και προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 26/06/2018


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στην ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου για τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές και προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας. Η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης υπενθυμίζει στην Τουρκία την υποχρέωσή της να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ όπως επισημάνθηκε και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Ηγετών στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου 2018. Δεν αρκεί η Επιτροπή να εκφράζει τη στήριξή της με λόγια αλλά η στήριξη πρέπει να εκδηλώνεται και με πράξεις.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000653/2018
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Kostas Chrysogonos (GUE/NGL)
Θέμα: Συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές και προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας

Με τη συμπλήρωση 22 ετών από την κρίση των Ιμίων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, παρατηρούνται συνεχείς προσπάθειες πρόκλησης νέου διπλωματικού επεισοδίου ή ακόμη και ατυχήματος από την πλευρά των Τούρκων. Η προσέγγιση της Θάσου από δέκα αλιευτικά σκάφη, η οποία οδήγησε στην κινητοποίηση του ελληνικού λιμενικού ώστε να τα οδηγήσει εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, ήταν η αρχή της τουρκικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών. Ακολούθησαν προκλήσεις κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος σε τελετή για τη μνήμη αποθανόντων ελλήνων στρατιωτών στα Ίμια, όταν τουρκικά πλοία προειδοποίησαν τους έλληνες αξιωματούχους ότι πλησιάζουν σε τουρκικά ύδατα και πρέπει να αποχωρήσουν. Αποκορύφωμα των προκλήσεων αποτέλεσε το παραλήρημα του Yigit Bulut, προσωπικού συμβούλου του Ερντογάν, ο οποίος απείλησε ότι «η Αθήνα θα αντιμετωπίσει την οργή της Τουρκίας που θα είναι χειρότερη από την επιχείρηση στην Αφρίν», και «υποσχέθηκε» να σπάσει τα χέρια και τα πόδια των αξιωματούχων που θα τολμήσουν να πατήσουν στα Ίμια.

Ερωτάται η Επιτροπή:
– Παρακολουθεί τις απαράδεκτες, σε διεθνές επίπεδο, τουρκικές τακτικές; Σκοπεύει να στείλει κάποιο μήνυμα;
– Ποιες δράσεις σχεδιάζει ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στο καθεστώς Ερντογάν για την εμπρηστική στρατηγική που ακολουθεί, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στα Βαλκάνια;


EL
E-000653/2018
P-000910/2018
P-000923/2018
P-000939/2018


Απάντηση της Αντιπροέδρου κας Mogherini
εξ ονόματος της Επιτροπής (26.6.2018)

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018 [1], καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του τού Οκτωβρίου 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επιπλέον, κατά τη Σύνοδο των Ηγετών στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου 2018, οι πρόεδροι της Επιτροπής [2] και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου [3] υπογράμμισαν τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι οποίες αποτελούν σημαντική δέσμευση στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης και εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος. Ο Πρόεδρος κ. Tusk τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει ομόφωνα την Κυπριακή Δημοκρατία στο δικαίωμά της να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τονίσει επανειλημμένα [4] ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών στα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Στην τελευταία ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία [5], την οποία ενέκρινε στις 17 Απριλίου 2018, η Επιτροπή κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους, αιτίες προστριβής, δηλώσεις ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με αυτά τα θέματα [6] και η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου