Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Τι εξυπηρετεί η κατάργηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου;


Δημοσιευμένο άρθρο του Κώστα Χρυσόγονου στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 10/06


Το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί στο σχέδιο της συνένωσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη) με το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Η συνένωση εντάσσεται στο σχέδιο για την μετατροπή των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, με πρόσφατο παράδειγμα την ένωση και δημιουργία νέου πανεπιστημίου στην Δυτική Αττική. Αντίστοιχα σενάρια υπάρχουν για τη συνένωση ΤΕΙ και ΑΕΙ στα Ιωάννινα, στην Πελοπόννησο κι αλλού.

Το σκοπό όμως αυτής ειδικά της συγκεκριμένης συνένωσης με τη συμμετοχή του Διεθνούς Πανεπιστημίου είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει κάποιος με ακαδημαϊκά, διοικητικά, αναπτυξιακά ή άλλα ορθολογικά κριτήρια. Γιατί δύο ΤΕΙ να ενωθούν με ένα μικρό πανεπιστήμιο ειδικού σκοπού; Γιατί για παράδειγμα, δεν ακολουθείται το παράδειγμα της Δυτικής Αττικής με την ένωση των δύο ΤΕΙ; Δεν καταλαβαίνει το υπουργείο ότι εμμέσως προχωρά στην κατάργηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου;

Η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης με ανακοινώσεις των πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έχει εναντιωθεί σε αυτό το ακατανόητο, για τους περισσότερους, σενάριο. Το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που στην αρχή συμμετείχε στις συζητήσεις για τετραπλή συνένωση αποσύρθηκε. Τα ακαδημαϊκό προσωπικό του Διεθνούς Πανεπιστημίου έχει δηλώσει τη διαφωνία του και δε λαμβάνει καμιά ενημέρωση για τη συζήτηση και τους όρους της συνένωσης. Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του πανεπιστημίου έχουν πρόσφατα αντικατασταθεί χωρίς προφανή λόγο. Ο ίδιος ο Πρόεδρος του πανεπιστημίου έχει τεθεί εκτός διαδικασίας, αφού φαίνεται να είναι αντίθετος προς αυτήν.

Ένα πανεπιστήμιο ειδικού σκοπού, αγγλόφωνο, εξωστρεφές και οικονομικά αυτοδύναμο, αφού με τρόπο μοναδικό για την ελληνική πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος της μισθοδοσίας του διδακτικού και διοικητικού του προσωπικού καλύπτεται από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που προσφέρει, στην ουσία καταργείται μέσω της συνένωσης με τα δύο ΤΕΙ. Σε αυτό το ανόμοιο και ετεροβαρές σχήμα, καθώς το ακαδημαϊκό προσωπικού του νέου ιδρύματος θα αποτελείται κατά 95% από μέλη του διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ, η εξαφάνιση του Διεθνούς Πανεπιστημίου και του ιδιαίτερου περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει είναι στην ουσία προδιαγεγραμμένα. Η συζήτηση για αυτήν την συνένωση, που φαίνεται να προχωρεί με γοργούς ρυθμούς, γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες από μια ολιγομελή επιτροπή όπου συμμετέχει - και μάλλον κατευθύνει - ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου κι όχι ο Πρόεδρός του, με απουσία όλων των ενδιαφερομένων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το νέο σχήμα που θα προκύψει θα διοικείται από διορισμένη Διοικούσα Επιτροπή – κι όχι από εκλεγμένη διοίκηση - το Υπουργείο θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να τοποθετήσει εκεί όποιον επιθυμεί. Είναι πραγματικά λυπηρό, εξυπηρετώντας προσωπικές ατζέντες, να θυσιαστεί ένας σημαντικός θεσμός και μια σοβαρή προσπάθεια ετών, η οποία, παρόλες τις αντιξοότητες της χρονικής συγκυρίας, έχει δημιουργήσει ένα αγγλόφωνο Διεθνές Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, στο οποίο – μεταξύ άλλων - η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, απένειμε την ανώτατη διάκριση, κρίνοντάς το «άξιο θετικής μνείας». Εκτός κι αν σκοπός του Υπουργείου είναι να διαλύσει, αντί να ενισχύσει, τις λίγες, αλλά ακόμη υπαρκτές, νησίδες ποιότητας κι αριστείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Και χρησιμοποιεί το άλλοθι των συγχωνεύσεων για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου