Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Η σημερινή επιτυχία της πρωτοβουλίας του Κώστα Χρυσόγονου μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις στις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας


Ο απροκάλυπτος πια εκβιασμός του κυρίου Ερντογάν, με την απαίτηση για μια αντίθετη προς κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου ανταλλαγή, μεταξύ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν απαχθεί από τις τουρκικές αρχές και των οκτώ τούρκων φυγάδων στην Ελλάδα, θέτει με τον πιο δραματικό τρόπο επί τάπητος το ζήτημα της ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Τα ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αποκλειστικά διμερή θέματα, διότι δεν είναι μόνον διμερή. Αφορούν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποία η Ελλάδα είναι μέλος και η οποία οφείλει να δείξει την αλληλεγγύη της. Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να συνεχίζει την καταβολή ενός πακτωλού χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Τουρκία, ως υποψήφια υποτίθεται για ένταξη χώρα, τη στιγμή κατά την οποία η Τουρκία απομακρύνεται διαρκώς από όλα τα κριτήρια τα οποία είναι απαραίτητα για να ενταχθεί κάποιο κράτος ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμένει απαθής παρατηρητής της επιθετικότητας του καθεστώτος Ερντογάν.
Ήδη εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, ανέλαβα πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση του απαραίτητου αριθμού σαράντα τουλάχιστον υπογραφών ευρωβουλευτών, προκειμένου να διεξαχθεί προφορική συζήτηση στην επόμενη σύνοδο της ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, με τα αντικείμενα ακριβώς αυτά. Η πρωτοβουλία μου αυτή ευοδώθηκε σήμερα. Έχει συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο και από διάφορες πολιτικές ομάδες και συνεπώς στην προσεχή σύνοδο της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα υποχρεωθεί η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Ένωσης η κυρία Μογκερίνι, που είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον κύριο Γιουνκέρ, να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Πρώτον, ποιό σκοπό εξυπηρετεί και μέχρι πότε θα συνεχίζεται η καταβολή της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Τουρκία. Δεύτερον, πώς σκοπεύει η Ένωση να προστατεύσει τα απειλούμενα σύνορα ενός κράτους μέλους της, που είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλαδή τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας και κατ' επέκταση βεβαίως και την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία υφίσταται κατοχή εδώ και σαράντα και πλέον χρόνια από τουρκικά στρατεύματα.
Είναι μια πρωτοβουλία η οποία θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει σαφή θέση και η θέση αυτή πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να συντελέσει στην αποτροπή έναντι της Τουρκίας, ιδίως μάλιστα στην επικίνδυνη αυτή προεκλογική περίοδο, όπου ενδέχεται ο κύριος Ερντογάν να μπει σε πειρασμούς για διάφορες τυχοδιωκτικές ενέργειες.
Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι ενωμένη στα δύσκολα. Διαφορετικά ο βίος της Ένωσης δεν μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον. Η Ένωση πρέπει να είναι συνεκτική, ισχυρή και αλληλέγγυα στα μέλη της και να στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες της, δηλαδή στις αρχές και τις αξίες του διεθνούς δικαίου. Δεν είναι δυνατόν το 2018 να γίνονται ανεκτές συμπεριφορές οι οποίες παραπέμπουν σε λογικές ζωτικού χώρου, που είναι ιστορικά καταδικασμένες από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να συνέρθει και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιστορικό ρόλο και ευθύνη να παίξει στην αλλαγή αυτή του πολιτικού πολιτισμού τη γείτονα χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου