Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Απάντηση της Αντιπροέδρου Φεντερίκα Μογκερίνι εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την τουρκική προκλητικότητα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 11/04/2018


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, απάντησε σε γραπτή ερώτηση που υπέβαλε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος για τις απειλές και τις προσπάθειες εκφοβισμού της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, ως κράτους - μέλους.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Επίσης επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών και τόνισε ότι οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000002/2018
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Kostas Chrysogonos (GUE/NGL)
Θέμα: Αναγκαία η παρέμβαση της Επιτροπής σε απειλές και προσπάθειες εκφοβισμού εις βάρος κράτους μέλους

Η απόφαση της αρμόδιας ελληνικής δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά τη φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος εις βάρος του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία το 2016, προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας [1]. Με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, καταφέρεται εναντίον της Ελλάδας με συγκεκαλυμμένες ή και απροκάλυπτες απειλές, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «θα υπάρξουν επιπτώσεις» και πως «μπορεί να μη μείνει χώρα να προστατεύσετε», απευθυνόμενος προς τους Έλληνες [2]. Η απαράδεκτη αυτή στάση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του εκφοβισμού οφείλει να βρει άμεση απάντηση από την Ευρώπη, υπό το πρίσμα της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, όπως αυτή αναφέρεται στη ΣΛΕΕ.

Ερωτάται η Επιτροπή:
– Παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα; Προτίθεται να αντιδράσει;
– Ποιες δράσεις θα αναλάβει ώστε να οδηγήσει την Τουρκία σε πολιτικές σεβασμού των αρχών της καλής γειτονίας, μη επέμβασης στα εσωτερικά τρίτων κρατών και σεβασμού του διεθνούς δικαίου;


EL
E-007939/2017
E-000002/2018
Απάντηση της Αντιπροέδρου κας Mogherini εξ ονόματος της Επιτροπής (29.3.2018)

Στην ετήσια έκθεση της για την Τουρκία [3], η Επιτροπή υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και με παλαιότερα συμπεράσματα του Συμβουλίου, το Συμβούλιο επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να αναλάβει σαφή δέσμευση υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, αν κριθεί απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εξέφρασε για άλλη μια φορά σοβαρές ανησυχίες και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Η ΕΕ τονίζει επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών και έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται. Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σεβαστεί η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα [4].
Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει την επόμενη ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία τον Απρίλιο του 2018.

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου