Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Γραπτή ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την προστασία των πολιτών από μονοπωλιακές πρακτικές των διαδικτυακών κολοσσών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 22/09/2017


Στην ανάγκη προστασίας των πολιτών από πρακτικές που αναπτύσσουν εταιρίες-κολοσσοί του διαδικτύου αναφέρθηκε με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε το ύψος των κερδών που εταιρίες όπως η Google έχουν από τη διαχείριση διαδικτυακών δεδομένων σχετικών με τις συνήθειες των πολιτών και ζήτησε από την Επιτροπή να τους προστατεύσει από μονοπωλιακές πρακτικές και συναλλαγές μεταξύ των εταιριών.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, η διαχείριση των online δεδομένων αποτελεί μια ιδιαίτερα κερδοφόρα δραστηριότητα για εταιρίες-κολοσσούς όπως η Google. Τα δεδομένα αυτά χαρακτηρίζονται μάλιστα ως «το νέο πετρέλαιο» και οι εταιρείες που τα διαχειρίζονται έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν κεφάλαια αλλά και ευαίσθητα δεδομένα πολιτών [1]. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως τα κέρδη των εταιριών αυτών (συνολικά πάνω από 25 δισ. δολάρια καθαρό κέρδος το πρώτο τρίμηνο του 2017) προκύπτουν από την καθημερινή ανάγκη χρήσης των υπηρεσιών τους από τους πολίτες της σύγχρονης εποχής. Σχεδόν κάθε δραστηριότητα στο διαδίκτυο, είτε μέσω υπολογιστή είτε μέσω τηλεφώνου, αφήνει ίχνη που οι διαδικτυακές υπηρεσίες καλούνται να διαχειριστούν, κάτι που γεννά επιπλέον ανάγκη χρήσης μηχανών τεχνητής νοημοσύνης, πρόβλεψης συμπεριφοράς των καταναλωτών και αντίστοιχη «διαχείριση» των πελατών. Με τη συλλογή περισσότερων δεδομένων, μια επιχείρηση έχει περισσότερα περιθώρια βελτίωσης των προϊόντων της. Μεγάλες ομάδες δεδομένων μπορούν έτσι να λειτουργήσουν ως πολύ χρήσιμη πρώτη ύλη για τις εταιρίες, με την πρόσβαση στα δεδομένα αυτά να αποτελεί το σημείο-κλειδί, αλλά τους πολίτες να βρίσκονται απροστάτευτοι από τις συναλλαγές μεταξύ των κολοσσών.

Ερωτάται η Επιτροπή :
α) Διαθέτει τις απαραίτητες δομές ανάλυσης και ελέγχου της δράσης των εταιριών αυτών;
β) Πως σκοπεύει να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά κράτη και τους πολίτες θέτοντας κανόνες απέναντι σε μονοπωλιακές πρακτικές;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου