Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με τη διαρροή ραδιενεργού ιωδίου στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 23/03/2017


Τα αίτια και τους κινδύνους της διαρροής ραδιενεργού ιωδίου κατά το προηγούμενο διάστημα στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης αναζήτησε με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος, καθώς παρά τα χαμηλά επίπεδα διαρροής που καταγράφηκαν, η άγνοια για την προέλευσή της προκαλεί ανησυχία.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, κατά τα μέσα Ιανουαρίου καταγράφηκε διαρροή ποσοτήτων ραδιενεργού ιωδίου σε μεγάλο μέρος της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, από τη Νορβηγία μέχρι και τη δυτική Γαλλία, όπου τα επίπεδα του ιωδίου-131 έφταναν τα 0,31 micro- becquerel ανά κυβικό μέτρο αέρα (μBq / m3), σύμφωνα και με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας [1]. Καθώς η διάρκεια ζωής του συγκεκριμένου στοιχείου δεν ξεπερνά τις οκτώ ημέρες, οι επιστήμονες καλούνται να αναγνωρίσουν την πηγή, αλλά και τα αίτια της διαρροής αυτής στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης. Παρότι τα επίπεδα που καταγράφηκαν δεν αρκούν για να θεωρηθεί πως απειλείται η υγεία των πολιτών, η άγνοια σχετικά με την προέλευσή τους παραμένει ανησυχητική.

Ερωτάται η Επιτροπή :
i) Ποια στοιχεία έχει στη διάθεσή της σχετικά με τη διαρροή του υλικού στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης;
ii) Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τους ευρωπαίους πολίτες;
iii) Είναι επιτρεπτή η χρήση του συγκεκριμένου υλικού και αν ναι, υπό ποιες συνθήκες μπορεί να προκύψει διαρροή αυτού στην ατμόσφαιρα;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου