Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής «bad bank»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Βρυξέλλες, 29/03/2017


Την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής «bad bank», με στόχο την διευθέτηση των τραπεζικών αδιεξόδων και το ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε βιώσιμες και μη βιώσιμες τράπεζες, εξέτασε με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής κάλεσε την Επιτροπή να πάρει θέση ως προς το ζήτημα, αλλά και σχετικά με το αν η συνεχής στόχευση στη διάσωση των τραπεζών θα δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλημάτων των πολιτών.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τύπου, συζητείται η πρόταση δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής «bad bank» με στόχο την οριστική διευθέτηση των τραπεζικών αδιεξόδων και το ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε βιώσιμες και μη βιώσιμες τράπεζες στην Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να έχουν καταλήξει σε ένα βιώσιμο σχέδιο για την αντιμετώπιση της χρόνιας οικονομικής παράλυσης της ΕΕ [1]. Ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της συσσώρευσης επισφαλών δανείων που εκτιμώνται σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι περισσότερο από ορατοί, συμβάλλοντας στη στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η δημιουργία μιας τέτοιου τύπου τράπεζας με δημόσια χρηματοδότηση και στόχο την εξαγορά επισφαλών δανείων θα αποτελούσε ίσως ευκαιρία οχι μόνο για τη διευθέτηση χρόνιων προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα, αλλά και για τον εξορθολογισμό του πλαισίου λειτουργίας των τραπεζών για το μέλλον.

Ερωτάται η Επιτροπή:
- Πόσο πιθανή είναι η δημιουργία μιας τέτοιου είδους τράπεζας;
- Κατά πόσο θεωρεί πως η συνεχής στόχευση στη διάσωση των τραπεζών θα δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλημάτων των πολιτών, εν όψει της αδιαμφισβήτητης ανάγκης οριστικής λύσης των τραπεζικών δυσλειτουργιών, ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να σηκώνουν βάρη που δεν τους αναλογούν;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου