Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 22/03/2017


Την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την προοπτική δημιουργίας μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» ζήτησε ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής με γραπτή του ερώτηση αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας καθώς και στις δηλώσεις τους σχετικά με την ανάγκη ορισμένα μέλη της ΕΕ να «προχωρήσουν πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα», ενώ ζήτησε τη θέση της Επιτροπής υπό το πρίσμα της Λευκής Βίβλου και των προτάσεων Γιουνκερ, αναρωτώμενος αν η προοπτική αυτή είναι σύμφωνη με τις βασικές αξίες της Ενωμένης Ευρώπης.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας στις Βερσαλλίες, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων», μόλις λίγες εβδομάδες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης [1]. Συγκεκριμένα, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να έχει το «κουράγιο» να επιτρέψει σε ορισμένες χώρες να προχωρήσουν την πορεία ενοποίησης ταχύτερα σε σχέση με άλλες, ενώ και οι άλλοι ηγέτες στάθηκαν στην ανάγκη ευελιξίας στην εξελικτική πορεία της Ένωσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ορισμένα από τα μέλη της ΕΕ «να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση». Η κοινή στάση των τεσσάρων ηγετών αποτελεί μια πρώτη αντίδραση στην παρουσίαση της Λευκής Βίβλου και των πέντε προτάσεων Γιουνκερ, σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ερωτάται η Επιτροπή :
i) Υπό το πρίσμα των δηλώσεων Γιουνκερ, συμφωνεί η Επιτροπή με την προοπτική μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων;
ii) Η προοπτική αυτή είναι σύμφωνη με τις βασικές αρχές και αξίες της Ενωμένης Ευρώπης; Πως θα επηρεάσει τα δικαιώματα και την πορεία των ασθενέστερων κρατών-μελών;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου