Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την επιδείνωση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

31/03/2017


Τη ραγδαία επιδείνωση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα έθιξε σε ερώτηση του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Αξιοποιώντας στοιχεία από πρόσφατη έκθεση της UNICEF ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε ότι οι συνέπειες των πολιτικών λιτότητας είναι καταστροφικές ιδίως για τα παιδιά, καθώς περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά στην Ελλάδα ζουν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας. Καταλήγοντας, κάλεσε την Επιτροπή να δράσει αποτελεσματικά για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της UNICEF [1] παρατηρείται δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών στην Ελλάδα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου έχουν επιβληθεί στη χώρα προγράμματα σκληρής οικονομικής λιτότητας. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ένα διαχρονικά σταθερό όριο φτώχειας, από το έτος 2007, παρατηρείται μια δραματική αύξηση της παιδικής φτώχειας από το 20,7% το 2009, στο 55,1% το 2014. Το έτος 2015 εκτιμάται ότι σχεδόν ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης (δηλ. περίπου 500.000 παιδιά) [2]. Μεταξύ των 15 παλαιότερων κρατών-μελών της ΕΕ η Ελλάδα με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη Ιταλία είναι η χώρα όπου τα παιδιά αντιμετωπίζουν την υψηλότερη υλική αποστέρηση [3]. Τα νούμερα αυτά καταδεικνύουν τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχουν οι πολιτικές λιτότητας ιδίως στο επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών με παιδιά, καθώς η φτώχεια κατά την παιδική ηλικία, εκτός των άλλων, συμβάλλει στη διαγενεακή αναπαραγωγή φαινομένων ανισότητας και αποστέρησης προσβάλλοντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα [4].

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Θεωρεί ότι τα ανωτέρω φαινόμενα συνάδουν με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Είναι ικανοποιημένη με αυτές τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει την παιδική φτώχεια και τις απώτερες συνέπειές της;

________________________________________
[2] Ibid. σελ. 3.
[3] Ibid. σελ. 4.
[4] Ibid, σελ. 2 επ.

Η οδική ασφάλεια


Δημοσιευμένο άρθρο του Κώστα Χρυσόγονου στο ΕΘΝΟΣ 30/03


Το νέο τραγικό δυστύχημα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, λίγες εβδομάδες ύστερα από το προηγούμενο στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, επιβεβαιώνει αυτό που ξέρουμε λίγο-πολύ όλοι, ότι δηλαδή στο οδικό δίκτυο της χώρας μας υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σήμανσης, αστυνομικών ελέγχων και λοιπών υποδομών οι οποίες, αν υπήρχαν, θα το καθιστούσαν ασφαλέστερο. Έτσι η Ελλάδα συνεχίζει να πληρώνει έναν φόρο αίματος πολύ βαρύτερο απ' ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε σχέση με τον κυκλοφοριακό φόρτο καθεμιάς. Και τούτο συμβαίνει ενώ ολοκληρώνονται πολυδάπανα και μεγαλεπήβολα νέα έργα στις εθνικές οδούς.

Είναι προφανές ότι εδώ υπάρχει λάθος ή έλλειψη σχεδιασμού. Η ανθρώπινη ζωή και η σωματική ακεραιότητα αποτελούν πρώτιστα αγαθά και συνεπώς η οδική ασφάλεια θα έπρεπε να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για την Πολιτεία. Θα ήταν συνεπώς προτιμότερο το δημόσιο χρήμα να ξοδεύεται κατά προτεραιότητα προκειμένου να λειτουργούν οι συσκευές ηλεκτρονικής καταγραφής των τροχαίων παραβάσεων, προκειμένου η ΕΛ.ΑΣ. να έχει τα μέσα (οχήματα, ανταλλακτικά κ.λπ.) για να αστυνομεύει με πολύ μεγαλύτερη επάρκεια απ' ό,τι συμβαίνει σήμερα στο οδικό δίκτυο και, τέλος, προκειμένου αυτό να έχει λιγότερες παγίδες για τους οδηγούς. Και βέβαια, πέρα από την αστυνόμευση και τις υποδομές, η Πολιτεία οφείλει να καλλιεργήσει περισσότερο μια νοοτροπία συμμόρφωσης των πολιτών στους κανόνες της οδικής κυκλοφορίας. Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, η μη χρήση κράνους ή της ζώνης ασφαλείας, η επιθετική συμπεριφορά και η υπερβολική βιασύνη, καθώς και η χρήση κινητών τηλεφώνων αποτελούν ευρύτατα διαδεδομένες πρακτικές στη χώρα μας, πολύ περισσότερο απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε με τη μορφή δυσανάλογα πολλών θανάτων και τραυματισμών σε σχέση με τα διανυόμενα χιλιόμετρα.

Πρέπει συνεπώς η ασφαλής οδική κυκλοφορία και συμπεριφορά να διδάσκεται ως μάθημα στα σχολεία επί σειρά σχολικών ετών και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται βίωμα από τους μαθητές και τις μαθήτριες (π.χ. με την προβολή ταινιών από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα στις σχολικές αίθουσες κ.ο.κ.). Είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου να τροποποιηθούν τα σχολικά προγράμματα τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ώστε σταδιακά να μάθουμε να δείχνουμε μεγαλύτερο σεβασμό στους συνανθρώπους μας όταν κυκλοφορούμε στους δρόμους, αλλά και να αποκτήσουμε ισχυρότερο αίσθημα αυτοσυντήρησης στον τομέα αυτόν.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ομιλία του Κώστα Χρυσόγονου για την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 30/03/2017


Την ανάγκη προβολής των δυνατοτήτων που παρέχονται στους πολίτες μέσω της επίλυσης διαφορών με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης τόνισε ο Κώστας Χρυσόγονος με ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως ο στόχος της οδηγίας 2008/52/ΕΚ είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εναλλακτική επίλυση διαφορών και η προώθηση της φιλικής διευθέτησης τους. Παράλληλα όμως επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης εγγυήσεων ώστε να εξασφαλιστεί πως η αποτελεσματική δικαστική προστασία δεν παρεμποδίζεται, ενώ προστατεύονται τα δικαιώματα ιδιαίτερα των πλέον αδύναμων μερών. Έκλεισε την ομιλία του υπενθυμίζοντας πως προς το παρόν δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με την αποδοχή και χρήση της διαμεσολάβησης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, κάτι το οποίο πρέπει να βελτιωθεί με στόχο την αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού στην αποτελεσματικότητά της.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=F1-bdnm3Cwo


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Είναι σαφές ότι η αρχή της πρόσβασης στη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδης και η υλοποίηση της αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της συνεργασίας της πολιτικής δικαιοσύνης. Τα αποτελεσματικά και αποδοτικά συστήματα δικαιοσύνης έχουν μεγάλη σημασία, μεταξύ άλλων, για την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, την οικονομική σταθερότητα, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, η διαμεσολάβηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα μέσο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος και να μειώσει τα εμπόδια που χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες δημιουργούν για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Συνεπώς, μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη. Η διαμεσολάβηση μπορεί επίσης να συμβάλει στη διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ των μερών και, σε αντίθεση με τις δικαστικές διαδικασίες, δεν υπάρχει «νίκη» ή «ήττα» για ένα από τα μέρη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, π.χ. σε περιπτώσεις οικογενειακού δικαίου.

Για τους λόγους αυτούς, ο ευρωπαίος νομοθέτης θέσπισε την οδηγία (2008/52 / ΕΚ) περί Διαμεσολάβησης. Κεντρικός στόχος του είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εναλλακτική επίλυση διαφορών και την προώθηση της φιλικής διευθέτησης των διαφορών, καθώς και μια ισόρροπη σχέση μεταξύ της διαμεσολάβησης και των δικαστικών διαδικασιών. Παρά το γεγονός ότι η υποχρεωτική διαμεσολάβηση θα προωθήσει τη χρήση της διαμεσολάβησης ως εναλλακτική λύση για την επίλυση των διαφορών σε δικαστήριο, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντίθετη προς τον εθελοντικό χαρακτήρα της διαμεσολάβησης. Όπως έχει ήδη κρίνει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η εκ των προτέρων εφαρμογή της διαδικασίας διακανονισμού εκτός δικαστηρίου για συγκεκριμένες διαφορές δεν θα είναι προβληματική. Ωστόσο, μια σειρά από εγγυήσεις θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για να εξασφαλιστεί πως η αποτελεσματική δικαστική προστασία δεν παρεμποδίζεται. Ως εκ τούτου επαρκείς εγγυήσεις πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή στις διαδικασίες μεσολάβησης για να περιορίσουν τον κίνδυνο τα πιο αδύναμα μέρη, όπως καταναλωτές και μη εκπροσωπούμενοι διάδικοι, να στερούνται του δικαιώματός τους για μια ανεξάρτητη δικαστική απόφαση ή να αισθάνονται ανάλογα. Ως εκ τούτου, υψίστης σημασίας είναι οι διαμεσολαβήσεις να διασφαλίζουν ότι τα πιο αδύναμα μέρη δεν προχωρούν στην επίλυση της διαφοράς χωρίς να έχουν κατανοήσει κατάλληλα τα νόμιμα δικαιώματά τους και ότι τα πιο ισχυρά μέρη δεν χρησιμοποιούν ταχείες διαδικασίες επίλυσης διαφορών, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, ως μέσο για την αποφυγή νομικών υποχρεώσεών τους ή τη βελτίωση της νομικής τους θέσης έναντι των άλλων μερών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η εφαρμογή της παρούσας οδηγίας αξιολογήθηκε από διάφορες μελέτες και εκθέσεις.

Μερικά από τα κύρια ευρήματα των μελετών αυτών είναι τα εξής:

1. Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη επέλεξαν να επεκτείνουν τις απαιτήσεις της οδηγίας εφαρμόζοντας τα μέτρα σε εγχώριες υποθέσεις. Ωστόσο, οι στόχοι της οδηγίας για τη διαμεσολάβηση για την ενθάρρυνση της χρήσης της διαμεσολάβησης και κυρίως την επίτευξη μιας «ισορροπημένης σχέσης μεταξύ της διαμεσολάβησης και των δικαστικών διαδικασιών» δεν έχουν επιτευχθεί. Η διαμεσολάβηση χρησιμοποιείται σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων στο δικαστήριο κατά μέσο όρο στην πλειονότητα των κρατών μελών.

2. Ορισμένα κράτη μέλη επιτρέπουν τη χρήση της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων οικογενειακών και εργατικών θεμάτων, ενώ δεν αποκλείεται ρητά η διαμεσολάβηση για φορολογικές, τελωνειακές ή διοικητικές υποθέσεις ή την ευθύνη του κράτους για πράξεις και παραλείψεις κατά την άσκηση της κρατικής εξουσίας.

3. Όλα τα κράτη μέλη προβλέπουν τη δυνατότητα των δικαστηρίων να καλέσουν τα μέρη να προσφύγουν στη διαμεσολάβηση, με δεκαπέντε κράτη μέλη να εισάγουν τη δυνατότητα των δικαστηρίων να καλέσουν τα μέρη σε ενημερωτικές συνεδρίες σχετικά με τη διαμεσολάβηση.

4. Λιγότερα από τα μισά κράτη μέλη έχουν θεσπίσει την υποχρέωση στις εθνικές τους νομοθεσίες για τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τη διαμεσολάβηση.

5. Δεκαοκτώ κράτη μέλη θέσπισαν δεσμευτικούς μηχανισμούς ελέγχου της ποιότητας της διαμεσολάβησης.

6. Δεκαεννέα κράτη-μέλη απαιτούν την ανάπτυξη και την τήρηση των κωδίκων συμπεριφοράς.

7. Δεκαεπτά κράτη μέλη ενθαρρύνουν ή θεσπίζουν την εκπαίδευση διαμεσολαβητών στην εθνική τους νομοθεσία.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τονιστεί επίσης ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αξιόπιστα και πλήρη στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διαμεσολάβηση. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τη διαμεσολάβηση και τα πλεονεκτήματά της στα περισσότερα κράτη-μέλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συλλογή δεδομένων και πληροφοριών σε θέματα διαμεσολάβησης πρέπει να βελτιωθεί αποτελεσματικά (για παράδειγμα, μέσω καλά οργανωμένων εκστρατειών ενημέρωσης και μέσα από την υποχρεωτική δημιουργία των εθνικών μητρώων διαδικασιών διαμεσολάβησης) για την περαιτέρω προώθηση της διαμεσολάβησης και την αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού στην αποτελεσματικότητά της, καθώς και για την επιτευχθεί καλύτερη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών νομικών. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να συστήσω τις αρμόδιες αρχές να αξιολογήσουν την ανάγκη για την ανάπτυξη πανευρωπαϊκών προτύπων ποιότητας για την παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης, ιδίως με τη μορφή των ελάχιστων προτύπων προς την εξασφάλιση συνοχής, λαμβάνοντας υπόψη το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στη δικαιοσύνη καθώς και των τοπικών διαφορών στις αντιλήψεις περί διαμεσολάβησης.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να προβεί σε μια λεπτομερή μελέτη σχετικά με τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των ξένων συμφωνιών διαμεσολάβησης στην Ένωση, καθώς και για την παροχή οικονομικών κινήτρων για τα μέρη, προκειμένου να προσφύγουν στη διαμεσολάβηση ως ένα προσιτό και αποτελεσματικό τρόπο για την επίλυση των συγκρούσεων σε εσωτερικές και διασυνοριακές διαφορές στην ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το κράτος δικαίου και οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις να ληφθούν επίσης υπόψη στον τομέα αυτό.

Ο Κώστας Χρυσόγονος στο ΑΡΤ

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ομιλία του Κώστα Χρυσόγονου για την Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 29/03/2017


Στην ανάγκη βελτίωσης της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ και του σεβασμού θεμελιωδών αξιών της Ευρώπης αναφέρθηκε ο Κώστας Χρυσόγονος με ομιλία του -ως βασικός εισηγητής- στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με την έκθεση για τον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για το 2015 στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε πως είναι απαραίτητο, ειδικά σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής κρίσης, να τονιστεί το γεγονός ότι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεσμεύονται από τις Συνθήκες της ΕΕ και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οφείλουν να απέχουν από την υπογραφή και την εφαρμογή συμφωνιών ή μνημονίων των οποίων η συνοχή με το δίκαιο της ΕΕ είναι αμφίβολη. Έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται δύναμη και θάρρος να παραδεχτούμε τις σημερινές ελλείψεις όσον αφορά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο αφού θα οδηγήσει σε ένα πιο δίκαιο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=6xG68_XfNGY



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι συνολικά έχουν καταθέσει 72 τροπολογίες επί του σχεδίου έκθεσης σχετικά με τον έλεγχο της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ για το 2015. Η σημαντική συμβολή σας μπορεί να βελτιώσει και να εμπλουτίσει το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης, όπου αυτό είναι δυνατόν. Δεδομένου ότι η ορθή εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου μπορεί να οδηγήσει σε μια δίκαιη, σταθερή και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα ληφθούν υπόψη κυρίως οι τροποποιήσεις που κατά τη γνώμη μου επιδιώκουν να διασφαλίσουν τον παραπάνω κρίσιμο στόχο. Το ίδιο ισχύει και για τις τροπολογίες που τονίζουν την ανάγκη για την αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από τις Συνθήκες και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, καθώς και για τις τροποποιήσεις που συμβάλλουν στην περαιτέρω διευκρίνιση της παρούσας Έκθεσης. Αν και φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολο να συντάξουμε αρκετά περιεκτικές συμβιβαστικές τροπολογίες, αφού οι περισσότερες από τα τροπολογίες που κατατέθηκαν είναι αυτόνομες. Ως εκ τούτου δεν μπορούν εύκολα να καλυφθούν από συμβιβαστικές τροπολογίες. Από την άλλη πλευρά, θα ήθελα επίσης να εκφράσω τη λύπη μου για κάποιες τροπολογίες που διαγράφουν τμήματα της έκθεσής μου, τα οποία σκόπευαν να τονίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη σε ευρωπαϊκούς νομικούς θεσμούς και σε ευρωπαίους πολίτες. Κατά την άποψή μου, είναι απαραίτητο, ειδικά σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής κρίσης να τονίσουμε για παράδειγμα το γεγονός ότι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ακόμη και όταν ενεργούν ως μέλη των ομάδων των διεθνών δανειστών, δεσμεύονται από τις Συνθήκες της ΕΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίσης απαραίτητο για μια δίκαιη και ορθή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ να τονίσω ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να απέχουν από την υπογραφή και την εφαρμογή συμφωνιών ή μνημονίων των οποίων η συνοχή με το δίκαιο της ΕΕ, αλλά και η αποτελεσματικότητά τους, είναι πολύ αμφίβολες, καθώς επηρεάζουν αρνητικά τα δικαιώματα και τη ζωή πολλών ευρωπαίων πολιτών και στην πραγματικότητα είναι σχεδόν αδύνατο για τα άτομα και τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου της ΕΕ, να επιλύσουν με επιτυχία δικαστικές διαφορές.
Χρειάζεται δύναμη και θάρρος να παραδεχτούμε τις σημερινές ελλείψεις όσον αφορά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, αλλά είναι απολύτως χρήσιμο. Επειδή η αποδοχή κρίσιμων πραγματικών γεγονότων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα πιο δίκαιο και καλύτερο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής «bad bank»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Βρυξέλλες, 29/03/2017


Την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής «bad bank», με στόχο την διευθέτηση των τραπεζικών αδιεξόδων και το ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε βιώσιμες και μη βιώσιμες τράπεζες, εξέτασε με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής κάλεσε την Επιτροπή να πάρει θέση ως προς το ζήτημα, αλλά και σχετικά με το αν η συνεχής στόχευση στη διάσωση των τραπεζών θα δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλημάτων των πολιτών.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τύπου, συζητείται η πρόταση δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής «bad bank» με στόχο την οριστική διευθέτηση των τραπεζικών αδιεξόδων και το ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε βιώσιμες και μη βιώσιμες τράπεζες στην Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να έχουν καταλήξει σε ένα βιώσιμο σχέδιο για την αντιμετώπιση της χρόνιας οικονομικής παράλυσης της ΕΕ [1]. Ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της συσσώρευσης επισφαλών δανείων που εκτιμώνται σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι περισσότερο από ορατοί, συμβάλλοντας στη στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η δημιουργία μιας τέτοιου τύπου τράπεζας με δημόσια χρηματοδότηση και στόχο την εξαγορά επισφαλών δανείων θα αποτελούσε ίσως ευκαιρία οχι μόνο για τη διευθέτηση χρόνιων προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα, αλλά και για τον εξορθολογισμό του πλαισίου λειτουργίας των τραπεζών για το μέλλον.

Ερωτάται η Επιτροπή:
- Πόσο πιθανή είναι η δημιουργία μιας τέτοιου είδους τράπεζας;
- Κατά πόσο θεωρεί πως η συνεχής στόχευση στη διάσωση των τραπεζών θα δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλημάτων των πολιτών, εν όψει της αδιαμφισβήτητης ανάγκης οριστικής λύσης των τραπεζικών δυσλειτουργιών, ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να σηκώνουν βάρη που δεν τους αναλογούν;

________________________________________

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τη μείωση της παραγωγικότητας εργασίας στην Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 28/03/2017


Τη μείωση παραγωγικότητας της εργασίας στην Ελλάδα επεσήμανε με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος, τονίζοντας πως το πραγματικό προϊόν ανά ώρα εργασίας μειώθηκε κατά 9,4%, ενώ το πραγματικό προϊόν ανά απασχολούμενο κατά 12,40%. Παράλληλα σημείωσε πως μειώθηκαν τόσο οι ροές των αμοιβών από το 2009 ως το 2015 όσο και οι απασχολούμενοι, ζητώντας τη θέση της Επιτροπής ως προς τα αποτελέσματα των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, αλλά και την προοπτική μεταβολής της ακολουθούμενης πολιτικής.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ένας από τους βασικούς στόχους της επιβολής προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μεταξύ άλλων έχει οδηγήσει σε ραγδαία μείωση των μισθών και των συντάξεων, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υποτίθεται ότι είναι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Παρά ταύτα, είναι ενδεικτικό ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα παρουσίασε κατά την περίοδο 2007-2015 αισθητή μείωση. Το πραγματικό προϊόν ανά ώρα εργασίας (ΠΠΩΕ) μειώθηκε κατά 9,4%, ενώ το πραγματικό προϊόν ανά απασχολούμενο (ΠΠΑ) κατά 12,40% [1]. Συγχρόνως παρά την εφαρμογή σκληρής λιτότητας από το 2010 και μετά οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου είναι μόνιμα αρνητικές, ενώ το αργούν παραγωγικό δυναμικό αυξήθηκε δραματικά την περίοδο 2010-2016. Παράλληλα, μειώθηκαν τόσο οι ροές των αμοιβών από το 2009 ως το 2015 όσο και οι απασχολούμενοι. Ως εκ τούτου σχεδόν κανένας καθοριστικός δείκτης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν αντέδρασε θετικά στις εν λόγω πολιτικές [2].

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα έχουν πετύχει τους διακηρυγμένους στόχους τους;
2. Θεωρεί πώς τα μέτρα αυτά εξυπηρετούν το συμφέρον της Ελλάδας και συμβάλλουν μακροπρόθεσμα προς το συμφέρον της Ευρωζώνης; 3. Σκέφτεται να μεταβάλει αυτή την πολιτική υπό το πρίσμα των ανωτέρω αρνητικών αποτελεσμάτων και αν ναι προς ποία κατεύθυνση και με ποιο τρόπο;

________________________________________
http://bankingnews.gr, (11.03.2016);

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με τη διαρροή ραδιενεργού ιωδίου στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 23/03/2017


Τα αίτια και τους κινδύνους της διαρροής ραδιενεργού ιωδίου κατά το προηγούμενο διάστημα στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης αναζήτησε με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος, καθώς παρά τα χαμηλά επίπεδα διαρροής που καταγράφηκαν, η άγνοια για την προέλευσή της προκαλεί ανησυχία.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, κατά τα μέσα Ιανουαρίου καταγράφηκε διαρροή ποσοτήτων ραδιενεργού ιωδίου σε μεγάλο μέρος της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, από τη Νορβηγία μέχρι και τη δυτική Γαλλία, όπου τα επίπεδα του ιωδίου-131 έφταναν τα 0,31 micro- becquerel ανά κυβικό μέτρο αέρα (μBq / m3), σύμφωνα και με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας [1]. Καθώς η διάρκεια ζωής του συγκεκριμένου στοιχείου δεν ξεπερνά τις οκτώ ημέρες, οι επιστήμονες καλούνται να αναγνωρίσουν την πηγή, αλλά και τα αίτια της διαρροής αυτής στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης. Παρότι τα επίπεδα που καταγράφηκαν δεν αρκούν για να θεωρηθεί πως απειλείται η υγεία των πολιτών, η άγνοια σχετικά με την προέλευσή τους παραμένει ανησυχητική.

Ερωτάται η Επιτροπή :
i) Ποια στοιχεία έχει στη διάθεσή της σχετικά με τη διαρροή του υλικού στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης;
ii) Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τους ευρωπαίους πολίτες;
iii) Είναι επιτρεπτή η χρήση του συγκεκριμένου υλικού και αν ναι, υπό ποιες συνθήκες μπορεί να προκύψει διαρροή αυτού στην ατμόσφαιρα;

________________________________________

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 22/03/2017


Την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την προοπτική δημιουργίας μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» ζήτησε ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής με γραπτή του ερώτηση αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας καθώς και στις δηλώσεις τους σχετικά με την ανάγκη ορισμένα μέλη της ΕΕ να «προχωρήσουν πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα», ενώ ζήτησε τη θέση της Επιτροπής υπό το πρίσμα της Λευκής Βίβλου και των προτάσεων Γιουνκερ, αναρωτώμενος αν η προοπτική αυτή είναι σύμφωνη με τις βασικές αξίες της Ενωμένης Ευρώπης.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας στις Βερσαλλίες, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων», μόλις λίγες εβδομάδες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης [1]. Συγκεκριμένα, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να έχει το «κουράγιο» να επιτρέψει σε ορισμένες χώρες να προχωρήσουν την πορεία ενοποίησης ταχύτερα σε σχέση με άλλες, ενώ και οι άλλοι ηγέτες στάθηκαν στην ανάγκη ευελιξίας στην εξελικτική πορεία της Ένωσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ορισμένα από τα μέλη της ΕΕ «να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση». Η κοινή στάση των τεσσάρων ηγετών αποτελεί μια πρώτη αντίδραση στην παρουσίαση της Λευκής Βίβλου και των πέντε προτάσεων Γιουνκερ, σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ερωτάται η Επιτροπή :
i) Υπό το πρίσμα των δηλώσεων Γιουνκερ, συμφωνεί η Επιτροπή με την προοπτική μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων;
ii) Η προοπτική αυτή είναι σύμφωνη με τις βασικές αρχές και αξίες της Ενωμένης Ευρώπης; Πως θα επηρεάσει τα δικαιώματα και την πορεία των ασθενέστερων κρατών-μελών;

________________________________________

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ο Κώστας Χρυσόγονος στη ΔΙΟΝ Τηλεόραση

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης στην Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 21/03/2017


Την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης στην Ελλάδα επεσήμανε με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος, ενώ αναφέρθηκε και στη ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών εξαιτίας των ακραίων μέτρων λιτότητας, ζητώντας ενημέρωση για τις δράσεις της Επιτροπής προς αντιμετώπιση της κατάστασης.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με στοιχεία Ελλήνων επιστημόνων, τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο Συνεδρίου Ψυχικής Υγείας, καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης στην Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα εξαιτίας χρεών και απειλών κατασχέσεων οικίας [1]. Συγκεκριμένα, το 2015 οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 500.000. Παράλληλα ιδιαίτερος προβληματισμός προκύπτει από τη ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών (κατά 35%) εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, ενώ από το 2012 και μετά τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών (κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας) αυξάνονται ραγδαία, φτάνοντας από 56,6% το 2012 σε 74,5% το 2014.

Ερωτάται η Επιτροπή :
i) Ποια στοιχεία διαθέτει σχετικά με την αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης στην Ελλάδα;
ii) Τι κάνει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση;
iii) Πόσο ακόμα πρέπει να επιβαρυνθούν οι Έλληνες πολίτες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ακραία μέτρα λιτότητας;

________________________________________

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στα ζώα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 20/03/2017


Τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών στα ζώα επεσήμανε ο Κώστας Χρυσόγονος. Με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε έκθεση εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία πρέπει να μειωθεί η χρήση αντιμικροβιακών ουσιών, καθώς η μικροβιακή αντοχή (AMR) είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο και η χρήση ανάλογων ουσιών στα ζώα συμβάλλει σε αυτό το πρόβλημα. Παράλληλα στην έκθεση γίνεται λόγος για την ανάγκη εφαρμογής εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης ζητημάτων υγείας των ζώων, ενώ ως λύσεις προτείνονται εμβόλια, προβιοτικά, πρεβιοτικά, βακτηριοφάγοι και οργανικά οξέα, καθώς η μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών παραγόντων θα οδηγούσε σε μια γενική μείωση της αντοχής των βακτηρίων που μεταφέρουν τα προϊόντα διατροφής. Κλείνοντας την ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής ζήτησε τη θέση της Επιτροπής ως προς το θέμα αυτό, τις προτάσεις της σχετικά με εναλλακτικές δράσεις για τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών, αλλά και τα στοιχεία που διαθέτει για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών εις βάρος του ανθρώπου.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πρέπει να μειωθεί η χρήση αντιμικροβιακών ουσιών για την πρόληψη και τη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων στα ζώα, καθώς η μικροβιακή αντοχή (AMR) είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο και η χρήση ανάλογων ουσιών στα ζώα συμβάλλει σε αυτό το πρόβλημα . Παράλληλα υπογραμμίζεται πως υπάρχει η ανάγκη για καινοτόμες λύσεις, με την εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης ζητημάτων υγείας των ζώων. Τονίζεται μάλιστα πως η συλλογή δεδομένων σχετικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητα των αντιμικροβιακών ουσιών, προς όφελος της δημόσιας και ζωικής υγείας. Ως πιθανές εναλλακτικές λύσεις προτείνουν εμβόλια, προβιοτικά, πρεβιοτικά, βακτηριοφάγους και οργανικά οξέα, ενώ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών παραγόντων θα οδηγούσε σε μια γενική μείωση της αντοχής των βακτηρίων που μεταφέρουν τα προϊόντα διατροφής.

Ερωτάται η Επιτροπή :

i) Πως κρίνει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων ;
ii) Ποιες προτάσεις διαθέτει ως προς εναλλακτικές δράσεις για τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών ;
iii) Ποια στοιχεία διαθέτει ως προς τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών εις βάρος του ανθρώπου ;

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από την ΕΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17/03/2017


Στηριζόμενος σε επίκαιρα στοιχεία επιστημονικών ερευνών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος έθιξε σε σχετική ερώτησή του την προβληματική του τρόπου και ελέγχου χρηματοδότησης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει, πώς προτίθεται εν τέλει να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του συστήματος χρηματοδότησης των ΜΚΟ.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ορίσει μέχρι σήμερα κάποιον σαφή ορισμό για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Επίσης δε διαθέτει ειδικούς κανόνες σχετικά με τη χρηματοδότησή τους ούτε κάποιο σύστημα που να επιτρέπει την ακριβή ανάλυση της χρηματοδότησης που παρέχεται σε αυτές από πόρους της ΕΕ [1]. Ομοίως παρατηρείται έλλειμμα στους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας των ΜΚΟ, ιδίως σε σχέση με την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνουν από την ΕΕ [2]. Αδυναμίες εντοπίζονται και στην αρχειοθέτηση των επιχορηγήσεων, στην ανάλυση του τρόπου διαχείρισης αυτών, αλλά και στα κριτήρια βάσει των οποίων αυτές εγκρίνονται και κατανέμονται σε δίκτυα ΜΚΟ [3]. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF) δεν έχει πρακτικά τη δυνατότητα να παρέχει πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενες καταχρήσεις κονδυλίων από ΜΚΟ, ενώ δεν υπάρχουν σχετικά στατιστικά στοιχεία [4].

Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Θεωρεί ικανοποιητικό τον τρόπο χρηματοδότησης των ΜΚΟ;
2) Θεωρεί ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια που οι ΜΚΟ λαμβάνουν αξιοποιούνται κατά τον βέλτιστο τρόπο;
3) Πώς προτίθεται να δράσει για την αντιμετώπιση των ανωτέρω αδυναμιών;

________________________________________
[1] R. Ackermann/E. Perreau/M. Carlberg, Democratic accountability and budgetary control of non-governmental organisations funded by the EU budget, Jan. 2017, p. 8 ff., PE 572.704
[2] Ibid, p.10 ff., p. 97.
[3] Ibid, p. 9, 19; G. Sgueo, Financial Accountability of Civil Society Organisations, May 2015, PE 556.992.
[4] Ibid., p. 9 ff.

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Γραπτή δήλωση του Κώστα Χρυσόγονου για την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού προσώπου της Ευρώπης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 16/03/2017


Την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού προσώπου της Ευρώπης με στόχο τη μείωση του ευρωσκεπτικισμού και της ευρωφοβίας επεσήμανε ο Κώστας Χρυσόγονος κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Με γραπτή του δήλωση στο πλαίσιο της συζήτησης για τα συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 9 και 10 Μαρτίου 2017, ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην πτωχοποίηση μεγάλου μέρους των πολιτών οι οποίοι στρέφονται σε αντιδραστικές πολιτικές επιλογές και σε εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις και τόνισε πως η Ένωση μπορεί να μειώσει τον ευρωσκεπτικισμό και την ευρωφοβία μόνο αν ενισχύσει το κοινωνικό της πρόσωπο. Για να επιτευχθεί αυτό υπογράμμισε πως πρέπει να αυξηθεί δραστικά ο ενωσιακός προϋπολογισμός και να χρηματοδοτηθούν μέσα από αυτόν δράσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη και για την απασχόληση με δίκαιη αμοιβή, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι συμβαίνει σήμερα. Έκλεισε τη δήλωσή του υπογραμμίζοντας πως αν συνεχισθούν ο εφησυχασμός και η αδράνεια των ευρωπαϊκών ηγεσιών, τότε μεσοπρόθεσμα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει με κατάρρευση, η οποία θα έχει δραματικές συνέπειες για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.


Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης:

Το πιεστικότερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πτωχοποίηση μεγάλου μέρους των πολιτών των κρατών-μελών της, σε κάποια από αυτά πιο βίαιη και σε άλλα πιο αργή αλλά πάντως αισθητή. Πολλοί από όσους θίγονται από την εξέλιξη αυτή αποδίδουν την ευθύνη στην πτώση των φραγμών μεταξύ των εθνικών κρατών και αναζητούν «λύση» στην επιστροφή στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε αντιδραστικές πολιτικές επιλογές και σε εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις. Η Ένωση μπορεί να μειώσει τον ευρωσκεπτικισμό και την ευρωφοβία μόνο εφόσον και καθόσον ενισχύσει το κοινωνικό της πρόσωπο, με πολιτικές αναδιανομής από τους έχοντες προς τους μη έχοντες και όχι το αντίστροφο, όπως σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει σήμερα στην πράξη. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να αυξηθεί δραστικά ο ενωσιακός προϋπολογισμός και να χρηματοδοτηθούν μέσα από αυτόν δράσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη και για την απασχόληση με δίκαιη αμοιβή, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι συμβαίνει σήμερα. Αν συνεχισθούν ο εφησυχασμός και η αδράνεια των ποικιλώνυμων ευρωπαϊκών ηγεσιών, τότε μεσοπρόθεσμα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει με κατάρρευση, η οποία θα έχει δραματικές συνέπειες για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Ομιλία του Κώστα Χρυσόγονου για την Έκθεση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στρασβούργο, 16/03/2017


Την Έκθεση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας σχολίασε ο Κώστας Χρυσόγονος με ομιλία του κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο Ευρωβουλευτής αναγνώρισε πως η Έκθεση περιέχει ορισμένα θετικά -σε φραστικό επίπεδο- στοιχεία, όπως η πρόταση συλλογικής χρηματοδότησης των δαπανών κράτους-μέλους οι οποίες προκύπτουν από αμυντικές επιχειρήσεις έναντι επίθεσης στο έδαφός του. Επεσήμανε όμως πως οφείλουμε να μη μένουμε σε ευχολόγια αλλά να εξειδικεύουμε τις προτάσεις, αφού στην πράξη η Ελλάδα και η Κύπρος καλούνται να αντιμετωπίσουν σε καθημερινό επίπεδο την τουρκική επιθετικότητα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι οποίες αναγκάζουν την Ελλάδα να δαπανά μεγάλα ποσά σε καύσιμα και ανταλλακτικά για πτήσεις αναχαίτισης των εναέριων εισβολέων. Τόνισε μάλιστα πως το γεγονός αυτό οδηγεί σε δραματική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ ο ελληνικός λαός υφίσταται τις βαριές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας. Παράλληλα υπενθύμισε πως η επιθετικότητα της Τουρκίας έπαιξε ρόλο στην επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, η οποία έφθασε στα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών και των τριών μνημονίων κατά ένα σημαντικό μέρος και εξαιτίας των υπέρογκων εξοπλισμών για την αντιμετώπιση της. Έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας πως χρειάζονται έργα και όχι λόγια, για τη στήριξη των απειλούμενων κρατών-μελών της Ένωσης.

Παρακολουθείστε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=Fuhm8VfiCYc


Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας :

Η Έκθεση για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας που συζητούμε σήμερα περιέχει ορισμένα θετικά στοιχεία σε φραστικό επίπεδο. Τέτοιο στοιχείο είναι η πρόσκληση για συλλογική χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη της Ένωσης των δαπανών οι οποίες προκύπτουν από αμυντικές επιχειρήσεις κράτους-μέλους που αποτελεί θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να αποτελεί γενικό ευχολόγιο, αλλά να εξειδικεύεται σε παρόντα χρόνο, αφού υπάρχουν σήμερα τέτοια κράτη-μέλη και συγκεκριμένα η Ελλάδα και η Κύπρος. Η τουρκική πολεμική αεροπορία καθημερινά σχεδόν πραγματοποιεί παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, αναγκάζοντας την ελληνική αεροπορία να δαπανά μεγάλα ποσά σε καύσιμα και ανταλλακτικά για πτήσεις αναχαίτισης των εναέριων εισβολέων. Τούτο μάλιστα συμβαίνει ενώ ο ελληνικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται δραματικά με την εξυπηρέτηση ενός υπέρογκου δημόσιου χρέους και ο ελληνικός λαός υφίσταται τις βαριές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας. Στην πραγματικότητα άλλωστε η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έφθασε στα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών και των τριών μνημονίων κατά ένα σημαντικό μέρος και εξαιτίας των υπέρογκων εξοπλισμών για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας, δηλαδή μιας χώρας με επταπλάσιο πληθυσμό και τετραπλάσιο οικονομικό μέγεθος. Χρειάζονται επομένως έργα και όχι λόγια για τη στήριξη των απειλούμενων κρατών-μελών της Ένωσης.

Σχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση

Δημοσιευμένο άρθρο του Κώστα Χρυσόγονου στο ΕΘΝΟΣ 16/03


Οι δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας μας. Παραδοσιακά αυτό αντιμετωπίζεται από τον νομοθέτη με λάθος τρόπους, όπως η ποινικοποίηση διοικητικών κατ’ ουσία παραβάσεων με την φρούδα ελπίδα ότι τούτο θα καλύψει την ανεπαρκή συχνότητα των διοικητικών ελέγχων, ή αλλεπάλληλες παρατάσεις προθεσμιών διενέργειας ελέγχων. Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα είναι οι συνεχείς παρατάσεις του χρόνου παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του κράτους κατά των πολιτών με τους νόμους 3513/2005, 3697/2008, 3790/2009 και 3842/2010, με τον ισχυρισμό ότι υπάρχει συσσώρευση μεγάλου αριθμού εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Η πρόσφατη απόφαση 675/2017 του Β’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι συνεχείς παρατάσεις είναι αντίθετες στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της ασφάλειας δικαίου, ενώ η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, εναρμονισμένη προς την αρχή της αναλογικότητας. Ακόμη αναφέρεται ότι όλα αυτά συντελούνται λίγο πριν από την λήξη είτε της αρχικής παραγραφής, είτε της προηγούμενης παρατάσεως αυτής, με συνέπεια να διαφαίνεται αδυναμία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τον χρόνο λήξεως της παραγραφής.

Αν και η απόφαση παραπέμπει για τελική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρέπει να τονισθεί ότι επί της ουσίας είναι απολύτως εύστοχη. Ο νομοθέτης πρέπει να σταματήσει τις «ευρεσιτεχνίες» που συγκαλύπτουν τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και να μεταρρυθμίσει την τελευταία εκ βάθρων, ώστε να γίνει άξια να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών. Ο διοικητικός μηχανισμός πρέπει να γίνει πιο επαγγελματικός, να οργανωθεί σε πιο αξιοκρατική βάση και να αναδιαρθρωθεί έτσι ώστε όλο το προσωπικό του να εργάζεται για να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες και όχι να τοποθετείται σε «νεκρές» υπηρεσίες ή θέσεις.

Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μια δημόσια διοίκηση απαλλαγμένη από την κηδεμονία της πολιτικής εξουσίας, ακομμάτιστη και στεγανοποιημένη από τη νοσηρότητα του πελατειακού συστήματος. Χρειαζόμαστε αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει σεβασμός στο κράτος δικαίου, αντικειμενικότητα στην εφαρμογή του διοικητικού έργου, ταύτιση της δημόσιας υπηρεσίας με το δημόσιο συμφέρον και όχι εισχώρηση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας στο καθαρά διοικητικό έργο. Και χρειαζόμαστε ένα πιο καθαρό και σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο χωρίς τον πληθωρισμό από ερμηνευτικές εγκυκλίους, υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα σε αναμονή, γιατί όλα αυτά αποτελούν φραγμό στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Να αυξηθεί το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά


Συνέντευξη του Κώστα Χρυσόγονου στο iefimerida


• Σας προβληματίζουν τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων;
«Θα το δούμε αυτό. Οι δημοσκοπήσεις και στο παρελθόν έκαναν λάθη σε διάφορες περιπτώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για μένα, το ζητούμενο είναι να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο του. Τα ενεργά μέλη είναι 15.000 και αυτό είναι εντελώς αναντίστοιχο και με τον αριθμό των ψηφοφόρων μας τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά ακόμα και με τον αριθμό που ισχύει σήμερα, υποθέτοντας ότι υπάρχει μια σημαντική φθορά. Άρα θα έπρεπε να υπάρξουν αλλαγές στις σχετικές καταστατικές ρυθμίσεις -μια διαδικασία σχεδόν εισαγωγικών εξετάσεων για την εγγραφή μελών και να μαζικοποιηθεί το κόμμα. Και από εκεί και πέρα, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, ο ίδιος ο κόσμος να καθορίσει την πορεία του κόμματος».

• Οι απόψεις σας ακούγονται; Είστε στην ίδια γραμμή με το κόμμα; Εχετε επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό;
«Αισθάνομαι ότι οι απόψεις μου έχουν απήχηση σε σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών του 2015».

• Είναι κοινές έκτοτε με την ηγεσία; Επικοινωνήσατε τελικά με τον Αλέξη Τσίπρα; 
«Δεν θέλω να επανέρχομαι στο ίδιο θέμα. Το θεωρώ εξαντλημένο».

• Άρα συμπεραίνω ότι δεν επικοινωνήσατε… 
«Το ζήτημα είναι να γίνει το κόμμα πιο μαζικό. Υπάρχουν καταστατικές ρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι για να γίνεις μέλος πρέπει να υποβάλεις αίτηση κι αυτή να εξεταστεί από την αρμόδια τοπική οργάνωση, η οποία με τη σειρά της έχει δικαίωμα να την απορρίψει κ.ο.κ. Αυτά ανήκουν στον 20ό αιώνα. Τώρα ζούμε στον 21ο, τον αιώνα της πληροφορικής και της ταχύτητας. Πρέπει να προχωρήσουμε. Έκανα συγκεκριμένη πρόταση στο τελευταίο συνέδριο».

• Αποδέχθηκαν τις προτάσεις σας; Ή συνεχίζετε έναν προσωπικό δρόμο;
«Στο συνέδριο του Οκτωβρίου δεν έγινε συζήτηση για αλλαγή του καταστατικού. Ελπίζω να υπάρξει καταστατικό συνέδριο μέσα στο 2017».

• Έχετε τέτοιες ενδείξεις;
«Δεν έχω συγκεκριμένες πληροφορίες για ημερομηνία... Θα το δούμε».

• Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού παραμένουν οι ίδιοι; Ο Καρανίκας; 
«Δεν θέλω να επανέλθω στο ζήτημα αυτό. Ο εκάστοτε πρωθυπουργός δεν κρίνεται από το ποιους συμβουλεύεται, αλλά από τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής του. Είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού να συμβουλεύεται όποιον νομίζει και να μιλάει με όποιον θέλει. Το ζήτημα είναι το αποτέλεσμα. Κι από εκεί κρίνονται οι κυβερνήσεις».

• Οι απόψεις όμως έχουν κατακριθεί είτε από την «Αυγή» είτε από του Μαξίμου. Σας απομονώνουν;
«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να μου ασκείται κριτική, όπως διατηρώ κι εγώ το δικαίωμά μου να ασκώ κριτική, κάτι που κατοχυρώνει και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέποντας απόψεις που διαφωνούν ή αποκλίνουν από την άποψη της εκάστοτε πλειοψηφίας».

• Όταν όμως η κριτική που σας γίνεται φτάνει στο σημείο να υπονοεί την παραίτησή σας, κάτι δεν πάει καλά;
«Ο υπαινιγμός περί παραιτήσεώς μου διατυπώθηκε σε ένα ενυπόγραφο άρθρο ενός δημοσιογράφου της "Αυγής". Η σύνταξη της εφημερίδας εκφράζεται με ανυπόγραφα άρθρα, υπό μορφή κύριου άρθρου. Τη γραμμή της εφημερίδας δεν εκφράζουν προσωπικές απόψεις των δημοσιογράφων και πολύ περισσότερο δεν εκφράζουν την άποψη του κόμματος».

• Νιώθετε μόνος; Έχετε προσωπικό κόστος;
«Δεν με ενδιαφέρει το προσωπικό κόστος. Δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Έβαλα υποψηφιότητα για πρώτη φορά για την Ευρωβουλή στα 53 μου χρόνια, διότι θεώρησα ότι ως συνταγματολόγος μπορώ να συμβάλω στην ανάδειξη των παραβιάσεων των κοινωνικών δικαιωμάτων, οι οποίες συντελούνται μέσω των μνημονιακών προγραμμάτων. Η φιλοδοξία μου είναι το 2019 που ολοκληρώνεται η θητεία μου να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα και να μπορέσω να επιστρέψω στο πανεπιστήμιο. Και ελπίζω αυτό να συμβεί. Αν -ο μη γένοιτο- αυτό δεν συμβεί, θα σκεφθώ τότε τι θα κάνω».

• Εκλογές βλέπετε;
Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία; «Από το 1974, τετραετία εξαντλήθηκε μόνο τρεις φορές. Και καμία από αυτές δεν ήταν σε μνημονιακή περίοδο».

• Άρα;
«Μάντης δεν είμαι. Εκείνο που ξέρω είναι ότι εκλογές πριν από το φθινόπωρο του 2018 δεν θα ωφελούσαν τον τόπο. Θα ήταν απώλεια χρόνου».

• Πρόσφατα, και με τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη, άνοιξε η συζήτηση για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.
«Τώρα πια το θέμα για την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι ανεπίκαιρο. Πραγματική επιλογή υπήρχε τον Ιανουάριο του 2015. Οπότε υπήρχε η δυνατότητα συνεργασίας είτε με το Ποτάμι είτε με τους ΑΝΕΛ. Έγινε μια επιλογή το βράδυ της Κυριακής 25 Ιανουαρίου 2015, προσωπικά από τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό από τις 26. Σήμερα αυτή η επιλογή δεν μπορεί να ανακληθεί γιατί δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη που να δέχεται έστω και να συζητήσει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, η συζήτηση είναι άνευ αντικειμένου».

• Θα θέλατε όμως να υπήρχε κάποιο άλλο κόμμα για να συνομιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
«Είναι προφανές ότι οι ΑΝΕΛ είναι ένα κόμμα που τοποθετείται στην κεντροδεξιά και υπό την έννοια αυτή η συνεργασία με ένα αριστερό κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύεται από κάποια ερωτήματα. Και ως προς τη διάρκειά της και ως προς το περιεχόμενό της. Αλλά σήμερα είναι η μόνη εφικτή συνεργασία. Δεν υπάρχει άλλος. Για μια συνεργασία πρέπει να το θέλουν και οι δύο. Στον γάμο χρειάζονται δύο, στο διαζύγιο αρκεί ένας».

• Θα κλείσει η αξιολόγηση;
«Ελπίζω να κλείσει στις 20 Μαρτίου ή το αργότερο στις 7 Απριλίου. Είναι εφικτό».

• Με τι κόστος;
«Το κόστος θα μπορέσουμε να το εκτιμήσουμε μόνον όταν δούμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Όλα όσα ξέρουμε είναι από δημοσιογραφικές πληροφορίες. Οι δανειστές δεν έχουν δημοσιοποιήσει επισήμως τον κατάλογο των απαιτήσεών τους. Αν ισχύουν πάντως αυτά που διαβάζουμε, πολλές απαιτήσεις των δανειστών είναι και επαχθείς και απαράδεκτες. Όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.900 ευρώ και εφόσον συνδυάζεται με το περί φορολογήσεως του τμήματος από 5.900 ως τα 8.600 που είναι σήμερα, αν θυμάμαι καλά, με 22%, μεταφράζεται σε επαχθέστατες επιβαρύνσεις για ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Κι αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, διότι οι στρεβλώσεις και οι αδυναμίες που υπάρχουν είναι άλλης κατηγορίας -δεν είναι το υψηλό αφορολόγητο και δεν είναι υψηλό το αφορολόγητο αυτό. Αν δούμε και τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και τη σύγκριση σε άλλες παρεμφερείς ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται σε πολύ λογικά επίπεδα το αφορολόγητο. Το αντίθετο θα ήταν χρήσιμο: Να αυξηθεί το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά. Διότι αυτή τη στιγμή οικογένειες με παιδιά υφίστανται δυσμενή μεταχείριση έναντι των ατέκνων».

• Σε μια χώρα που έχει διαρκώς αυξανόμενη υπογεννητικότητα...
«Αυτό ακριβώς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σε συνδυασμό με την ανεργία και με τη μετανάστευση των νέων. Αυτά τα τρία συνδέονται μεταξύ τους και συγκροτούν ένα τρίγωνο του διαβόλου. Επιπλέον οι καθυστερήσεις μειώνουν, από ένα σημείο και μετά, τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνικής πλευράς. Πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν δρόμο που θα μας επιτρέψει την ανάκτηση της φερεγγυότητας του ελληνικού Δημοσίου και την επάνοδο στις αγορές το φθινόπωρο του 2018, με αποτέλεσμα την απεξάρτηση από τον μνημονιακό εγκλωβισμό. Συνεπώς οι ενέργειές μας πρέπει να υπηρετούν αυτόν τον στόχο. Και άρα πρέπει να δούμε κατά πόσον απέναντι στις παράλογες, πολλές φορές, απαιτήσεις των δανειστών υπάρχει εναλλακτική και ποια είναι αυτή».

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Παρέμβαση του Κώστα Χρυσόγονου για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 14/03/2017


Την ανάγκη γενναίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τόνισε ο Κώστας Χρυσόγονος με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, υπογραμμίζοντας πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αδυνατούν να εγγυηθούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παρατηρούν σχεδόν άφωνοι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αξιώνει τη συνέχιση της κατεδάφισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την παραπέρα αποδυνάμωση του απεργιακού δικαιώματος και την πλήρη «απελευθέρωση» των απολύσεων. Έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας πως η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και οι παραπέρα μειώσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις δεν είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν θα διορθώσουν τις υπαρκτές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αφού η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό και γενναία ελάφρυνση του χρέους της προκειμένου να σταθεί όρθια στα πόδια της.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=ZAIFhk-2O6w


Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, σχετικά με τη β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αποδεικνύει την αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών να εγγυηθούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία υποτίθεται ότι στηρίζεται η Ένωση σύμφωνα με το αρ.2 της ιδρυτικής της Συνθήκης και σύμφωνα με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρατηρούν σχεδόν άφωνοι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αξιώνει τη συνέχιση της κατεδάφισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την παραπέρα αποδυνάμωση του απεργιακού δικαιώματος και την πλήρη «απελευθέρωση» των απολύσεων. Η απορρύθμιση όμως της αγοράς εργασίας και οι παραπέρα μειώσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις δεν είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις, ούτε πρόκειται να διορθωθούν με αυτόν τον τρόπο οι υπαρκτές κατά τα άλλα αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό και γενναία ελάφρυνση του χρέους της προκειμένου να σταθεί όρθια στα πόδια της.

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τη συνεχιζόμενη χρήση φυτοφαρμάκων που απειλούν μέλισσες και άλλα είδη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 03/03/2017


Την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για μέλισσες και άλλα είδη η συνεχιζόμενη χρήση φυτοφαρμάκων, ζήτησε ο Κώστας Χρυσόγονος. Με γραπτή του ερώτηση ο Ευρωβουλευτής στάθηκε σε επιστημονικές έρευνες βάσει των οποίων προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους, ενώ αναφέρθηκε σε αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, όπου καταγράφεται πως ουσίες όπως οι κλοθειανιδίνη, ιμιδακλοπρίδη και θειαμεθοξάμη απειλούν σε μεγάλο βαθμό τις μέλισσες. Παράλληλα αναφέρθηκε σε έκθεση επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Sussex οι οποίοι σε συνεργασία με την Greenpeace τονίζουν πως τα νεονικοτινοειδή μπορεί να παραμείνουν σε γεωργικά εδάφη για πολλά χρόνια, οδηγώντας σε χρόνιες μολύνσεις. Έκλεισε την ερώτησή του καλώντας την Επιτροπή να σχολιάσει τα στοιχεία, να εντείνει τους περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και να απαντήσει σε δημοσιεύματα βάσει των οποίων ασκούνται πιέσεις από βιομηχανίες και μηχανισμούς λόμπι για την άρση απαγορεύσεων στη χρήση συγκεκριμένων ουσιών.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Παρά τους μερικούς περιορισμούς που είχε επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2013 [1] στη χρήση συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, ως επιβλαβών για πληθυσμούς εντόμων και έμβιων οργανισμών, εντείνεται ο προβληματισμός για τη συνεχή μείωση του πληθυσμού των μελισσών, οι οποίες έχουν καίριο ρόλο στη γονιμοποίηση των φυτών και γενικά στην οικολογική ισορροπία. Σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες, προκύπτουν επιπλέον στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη χρήση συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων για τις μέλισσες και πολλά άλλα είδη. Συγκεκριμένα, στην αξιολόγηση που επιχειρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, καταγράφεται πως ουσίες όπως οι κλοθειανιδίνη (clothianidin), ιμιδακλοπρίδη (imidacloprid), θειαμεθοξάμη (thiamethoxam) απειλούν σε μεγάλο βαθμό τις μέλισσες [2], ενώ σε πρόσφατη έκθεσή τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Sussex σε συνεργασία με την Greenpeace αναφέρουν πως τα νεονικοτινοειδή μπορεί να παραμείνουν σε γεωργικά εδάφη για πολλά χρόνια, οδηγώντας σε χρόνιες μολύνσεις [3].

Ερωτάται η Επιτροπή:
α) Πως σχολιάζει τα στοιχεία αυτά;
β) Σκοπεύει να εντείνει τους περιορισμούς στη χρήση ανάλογων φυτοφαρμάκων, με στόχο την προστασία ειδών τόσο σημαντικών για τη φυσική ισορροπία και βιοποικιλότητα;
γ) Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων [4], ασκούνται έντονες πιέσεις από βιομηχανίες και μηχανισμούς λόμπι για την άρση απαγορεύσεων και περιορισμών στη χρήση συγκεκριμένων ουσιών. Πως αντιδρά η Επιτροπή στα δημοσιεύματα αυτά;

________________________________________

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Γραπτή δήλωση του Κώστα Χρυσόγονου για το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 02/03/2017


Την ανάγκη προώθησης αλλαγών με στόχο μια περισσότερο κοινωνική Ευρώπη τόνισε ο Κώστας Χρυσόγονος κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Με γραπτή δήλωση που κατέθεσε στο πλαίσιο της συζήτησης για το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες» για την περίοδο 2014-2020, ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα συμβολική φόρτιση που έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού η ανάπτυξη στενότερης σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαίων πολιτών αποτέλεσε διακηρυγμένο στόχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και των υπευθύνων της ευρωπαϊκής πολιτικής. Το γεγονός όμως πως δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία, σε συνδυασμό με την πολιτική και οικονομική κρίση, ενέτειναν το αίσθημα αποξένωσης των πολιτών και το ρεύμα ευρωσκεπτικισμού. Παράλληλα επεσήμανε πως για να έχουν πραγματικό υπόβαθρο οι προσπάθειες ενημέρωσης των πολιτών, καλούμαστε να προωθήσουμε αλλαγές με στόχο μια περισσότερο κοινωνική Ευρώπη. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εύκολο, όταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος μειώνεται κατά 14% σε σχέση με την περίοδο 2007-2013. Κατέληξε πως χρειαζόμαστε μια άλλη Ευρώπη, με περισσότερη αλληλεγγύη τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, με αναδιανομή από τους έχοντες προς τους μη έχοντες και όχι το αντίστροφο, όπως σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει σήμερα.


Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης:

Η Έκθεση για την εφαρμογή του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες» για την περίοδο 2014-2020 επιχειρεί να αναλύσει τα αποτελέσματα ενός προγράμματος με ιδιαίτερη συμβολική φόρτιση. Η ανάπτυξη στενότερης σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαίων πολιτών αποτέλεσε διακηρυγμένο στόχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και των υπευθύνων της ευρωπαϊκής πολιτικής. Όμως ποτέ δεν δόθηκε στην πράξη η δέουσα σημασία. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα της πολιτικής και οικονομικής κρίσης που πλήττουν το σύνολο της Ευρώπης, ενέτειναν το αίσθημα αποξένωσης των πολιτών και το ρεύμα ευρωσκεπτικισμού και αμφισβήτησης της ενωμένης Ευρώπης. Καλούμαστε λοιπόν να προωθήσουμε αλλαγές με στόχο μια περισσότερο κοινωνική Ευρώπη, έτσι ώστε να έχουν πραγματικό υπόβαθρο οι προσπάθειες ενημέρωσης των πολιτών σχετικά τις κοινές αξίες, τον σκοπό της Ένωσης και κυρίως τη συμμετοχή στα κοινά. Ακόμη και η ενημέρωση εξάλλου δυσχεραίνεται, όταν ο προϋπολογισμός του εγχειρήματος μειώνεται κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα της περιόδου 2007-2013. Σε κάθε περίπτωση εξάλλου το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι το περιτύλιγμα, αλλά το ουσιαστικό περιεχόμενο. Χρειαζόμαστε μια άλλη Ευρώπη, με περισσότερη αλληλεγγύη τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, με αναδιανομή από τους έχοντες προς τους μη έχοντες και όχι το αντίστροφο, όπως σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει σήμερα.

Αναγνωρίζει την αύξηση συγκεντρώσεων μεθανίου στην ατμόσφαιρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Βρυξέλλες, 02/03/2017


Την αύξηση συγκεντρώσεων μεθανίου στην ατμόσφαιρα κατά τα έτη 2014 και 2015 αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου. Ο Ευρωβουλευτής είχε σταθεί σε επιστημονικές μελέτες από τις οποίες προκύπτει η αύξηση συγκεντρώσεων μεθανίου κατά τουλάχιστον δέκα μέρη ανά δισεκατομμύριο ετησίως, ζητώντας τη διερεύνηση του φαινομένου και των αιτιών του. Παράλληλα, είχε καλέσει την Επιτροπή να παρουσιάσει τα στοιχεία που διαθέτει αλλά και τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί προς διερεύνηση του φαινομένου. Στην απάντησή του ο Επίτροπος Cañete τόνισε πως η Επιτροπή γνωρίζει ότι οι συγκεντρώσεις μεθανίου αυξήθηκαν ιδιαίτερα τα έτη 2014 και 2015, ενώ συμβάλλει ενεργά στην έρευνα με αντικείμενο τις εκπομπές μεθανίου, όπως στο διεθνές έργο Global Carbon Project, τα πορίσματα του οποίου κάνουν λόγο για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τροπικές περιοχές στην αύξηση συγκεντρώσεων μεθανίου λόγω αυξημένων βιογενών εκπομπών. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον ρόλο των ορυκτών καυσίμων, χωρίς όμως να δίνει οριστική απάντηση καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Κλείνοντας την απάντησή του, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις αναλύσεις που πραγματοποιούνται από την υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας «Copernicus Atmospheric Monitoring Service» που αναμένεται να δώσει τα πρώτα αναλυτικά αποτελέσματα τους προσεχείς μήνες.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης:

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, οι συγκεντρώσεις μεθανίου (CH4) στον αέρα, ιδίως μέσα στη διετία 2014-2015, αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον δέκα μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) ετησίως, υπερβαίνοντας πλέον τα 1.850 ppb. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι συγκεντρώσεις μεθανίου αυξάνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,5 ppb [1], η παρούσα ραγδαία αύξηση του CH4 οφείλει να αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης, καθώς τα αίτια που την προκαλούν δεν είναι σαφή. Δεδομένου ότι το μεθάνιο παγιδεύει περίπου 28 φορές περισσότερη θερμότητα σε σύγκριση με το διοξείδιο του άνθρακα, η δραστική αύξησή του μπορεί να συντελέσει καίρια στην επιτάχυνση του φαινομένου των κλιματικών μεταβολών, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη [2].

Με δεδομένες τις δεσμεύσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματικών μεταβολών, ερωτάται η Επιτροπή:
– Τελεί σε γνώση των παραπάνω στοιχείων;
– Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να ανιχνεύσει τα ακριβή αίτια αυτής της μεταβολής και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό, στο πλαίσιο της αρχής της αειφόρου ανάπτυξης;


Απάντηση του κ. Arias Cañete
εξ ονόματος της Επιτροπής (1.3.2017)

H Επιτροπή γνωρίζει ότι οι συγκεντρώσεις μεθανίου (CH4) αυξήθηκαν ιδιαίτερα τα έτη 2014 και 2015. Η Επιτροπή συμβάλλει ενεργά στην έρευνα με αντικείμενο τις εκπομπές μεθανίου, όπως στο διεθνές έργο Global Carbon Project [3]. Σύμφωνα με πρόσφατα πορίσματα του εν λόγω έργου, οι τροπικές περιοχές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εκπομπών μεθανίου, από τις οποίες οι αυξημένες βιογενείς εκπομπές (π.χ. λόγω γεωργίας ή υγρότοπων) φαίνεται ότι ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την πρόσφατη αύξηση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, μπορεί να έχουν εν μέρει συντελέσει και οι αυξημένες σχετικές εκπομπές CH4 από ορυκτά καύσιμα. Επίσης, οι μεταβολές στις ατμοσφαιρικές καταβόθρες μπορεί να έχουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εκπομπών μεθανίου. Στο στάδιο αυτό, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οριστική απάντηση λόγω του ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι συνολικές εκπομπές CH4 είναι σήμερα υπό ανάλυση στο πλαίσιο του έργου της υπηρεσίας παρακολούθησης της ατμόσφαιρας «Copernicus Atmospheric Monitoring Service (CAMS)», που αναμένεται να δώσει τα πρώτα αναλυτικά αποτελέσματα τους προσεχείς μήνες. Το ζήτημα είναι σημαντικό για την αειφόρο ανάπτυξη, αφού οι εκπομπές μεθανίου θα έχουν αντίκτυπο σε μια σειρά στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη (π.χ. για τη δράση για το κλίμα, την καλή υγεία και ευεξία και την εξάλειψη της πείνας).

________________________________________
[1] Πρβλ. μεταξύ άλλων: M. Saunois,R. B. Jackson, P. Bousquet, B. Poulter and J.G. Canadell: The growing role of methane in anthropogenic climate change, Environ. Res. Lett. 11 (2016) 120207,
http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/11/12/120207/pdf
[2] Ibid.;
http://phys.org/news/2016-12-surge-methane-emissions-threatens-efforts.html ;
http://www.enikos.gr/international/424708,SOS-apo-toys-episthmones-gia-to-me8anio-sthn-atmosfaira.html
[3] http://www.globalcarbonproject.org

Η Τουρκία εμπαίζει την ΕΕ


Δημοσιευμένο άρθρο του Κώστα Χρυσόγονου στο ΕΘΝΟΣ 02/03


Οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου μας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα. Η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας είναι ασύμβατη με την ιδιότητα του υποψήφιου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κράτους, αφού εκείνη προϋποθέτει τον σεβασμό των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης, σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 2 και 49 της ιδρυτικής της Συνθήκης. Στις αξίες αυτές συγκαταλέγεται ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και άρα η τήρηση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στον οποίο περιέχεται η απαγόρευση της απειλής βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους (άρθρο 2 παρ. 4).

Η ιδιότητα του υποψήφιου κράτους συνεπάγεται πολλαπλά πλεονεκτήματα για την Τουρκία. Η προενταξιακή χρηματοδοτική βοήθεια από το 2002 έως το 2020 φθάνει τα 10,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 636 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2017. Σημειωτέον μάλιστα ότι στη διαχείριση αυτής της βοήθειας διαπιστώνεται σειρά ατασθαλιών εκ μέρους των τουρκικών αρχών, σε ποσοστά που κυμαίνονται π.χ. το έτος 2013 στο 27% των σχετικών κονδυλίων, το 2015 στο 18% κ.ο.κ., όπως επισημαίνεται στην από 23.5.2016 μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πέρα από την καθαρή χρηματοδότηση υπάρχει εξάλλου και η υποστήριξη της Τουρκίας με δανεισμό με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που ξεπερνάει σταθερά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως από το 2011 και μετά.

Η τουρκική κυβέρνηση και η εθνοσυνέλευση επιδεικνύουν την ίδια περιφρόνηση των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων και στο εσωτερικό της χώρας τους, αφού από τις 230 νομοθετικές αλλαγές που σχετίζονταν με αυτές τις υποχρεώσεις, στη δεκαετία 2005-2015, μόλις οι μισές περίπου (117) ήταν σε θετική κατεύθυνση. Από τις υπόλοιπες εκτιμάται ότι οι 30 ήταν σαφώς αρνητικές, 60 είχαν αμφίβολη στόχευση και 23 ήταν εν μέρει θετικές αλλά με σοβαρές επιφυλάξεις. Με άλλες λέξεις, το τουρκικό καθεστώς εμπαίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκείνη, αντί να αντιδράσει, το επιβραβεύει με έναν επιπλέον πακτωλό χρημάτων για την αντιμετώπιση, υποτίθεται, του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος (3 δισ. ευρώ για το 2016-2017 και άλλα τόσα για το 2018). Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει αργά ή γρήγορα να μιλήσει στο τουρκικό καθεστώς σε μια γλώσσα η οποία θα γίνει αντιληπτή από αυτό, δηλαδή στη γλώσσα των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων.