Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Ανάπτυξη για τη Θράκη


Χαιρετισμός του Κώστα Χρυσόγονου στην ημερίδα της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος



Κυρίες και κύριοι,

Ανειλημμένες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν δυστυχώς να παραστώ προσωπικά στην αξιέπαινη αυτή εκδήλωση. Χαιρετίζω θερμά την εκδήλωση και εύχομαι εκ βαθέων να αποτελέσει ορόσημο για μελλοντικές πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Θράκης και εν γένει της Ελλάδας.

Η Θράκη είναι ο καθρέφτης της Ελλάδας από άποψη ιστορική, πολιτιστική, γεωστρατηγική και οικονομική. Ισχυρή και ευημερούσα Θράκη σημαίνει δυναμική και εύρωστη Ελλάδα. Θα πρέπει συνεπώς η Πολιτεία να μεριμνά άοκνα και μεθοδικά για την ευημερία της, όχι με λόγια, αλλά με έργα.

Η Θράκη όντας παραμελημένη επί δεκαετίες και έχοντας πληγεί σημαντικά από την παρούσα οικονομική κρίση, αποτελεί σήμερα – μαζί με τους γειτονικούς νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας – την πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη είναι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2014) το χαμηλότερο σε ολόκληρη τη χώρα με 11.366 ευρώ, δηλ. το μισό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αττική που ανέρχεται σε 22.377 ευρώ και περίπου στο 70% του εθνικού μέσου όρου, που ανέρχεται σε 16.336 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Θράκη μαστίζεται από δημογραφικό μαρασμό και ανεργία που συνολικά υπερβαίνει το 24%, ενώ ειδικότερα η ανεργία των νέων ξεπερνά το 44%. Η επιχειρηματικότητα στη Θράκη βάλλεται χρόνια από τις προβληματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και από τη γραφειοκρατία, την κακοδιοίκηση, την έλλειψη σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την απουσία μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη της περιφέρειας και εν γένει την αδυναμία της Διοίκησης να στηρίξει ουσιαστικά την υγιή επιχειρηματικότητα.

Ωστόσο αυτή η εικόνα σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της περιοχής. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Θράκη είναι προορισμένη από τη γεωστρατηγική της θέση, αλλά και τις βαθιές ιστορικές καταβολές της να πρωταγωνιστήσει ξανά στο αναδυόμενο οικονομικό τοπίο, αρκεί να αξιοποιηθούν συστηματικά τα μοναδικά πλεονεκτήματα της στη βάση ενός συγκροτημένου, μακρόπνοου στρατηγικού προγράμματος, στο σχεδιασμό του οποίου δε θα πρέπει να είναι αμέτοχοι όλοι οι τοπικοί οικονομικοί και διοικητικοί παράγοντες.

Βασικοί αναπτυξιακοί πυλώνες της Θράκης που μπορούν να αξιοποιηθούν, όπως σωστά υπογραμμίζει ο τίτλος της ημερίδας σας είναι ο τομέας της ενέργειας, των συνδυασμένων μεταφορών, της ποιοτικής εκπαίδευσης μέσω του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου (TAP) με αφετηρία τους Κήπους του Έβρου καθιστά τη Θράκη και εν γένει τη Βορειοδυτική Ελλάδα σε σημαντικότατο περιφερειακό κόμβο διαμετακόμισης ενέργειας και πύλη εισόδου διαμετακόμισης ενέργειας για τα Βαλκάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), όσο και ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Ιταλίας (IGI) θα ξεκινούν από την Κομοτηνή, ενώ στην Αλεξανδρούπολη θα λειτουργήσει πλωτός σταθμός υποδοχής υγροποιημένου αερίου (LNG), αλλά και το πρωτοποριακό έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) που θα αποτελέσει μία επιπλέον πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα με δυναμικότητα που υπερβαίνει τα 6 δισ. κυβικά μέτρα, ικανή δηλ. να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών σε φυσικό αέριο όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλων των Νοτίων Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό η Θράκη και γενικότερα η Β. Ελλάδα αποκτά πρόσθετη γεωπολιτική, γεωστρατηγική και διπλωματική αξία, καθώς πρόκειται να συμβάλλει καίρια στην εγχώρια και ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής.

Υπό τις συνθήκες αυτών των λαμπρών προοπτικών για τη Θράκη, όλοι οι κρατικοί, κοινωνικοί και επιχειρηματικοί φορείς με κατάλληλες ενέργειες οφείλουν να αναπτύξουν συντονισμένα το συγκοινωνιακό δίκτυο της Θράκης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος. Πρέπει συνεπώς να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο για την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση των τρόπων μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων μέσω εθνικών οδών, σιδηροδρόμων, θάλασσας και αέρα, ώστε μεσοπρόθεσμα με σκληρή δουλειά και νηφάλιο σχεδιασμό η Θράκη να εξελιχθεί σε υπερσύγχρονο διαμετακομιστικό κόμβο διεθνούς εμβέλειας. Είναι ανάγκη να αναδειχθεί ο ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την άμεση σύνδεσή του με την Εγνατία οδό και τη ΒΙΠΕ, αλλά και με την ένταξή του στα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο. Είναι επίσης εύλογη ανάγκη να επεκταθεί και εκσυγχρονιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και οι αερολιμένες της Θράκης για την προσέλκυση τουριστών, εμπορευμάτων και τελικά επενδύσεων.

Από την άλλη πλευρά, δε νοείται μακρόπνοη και ισορροπημένη αναπτυξιακή προοπτική δίχως την καλλιέργεια της ποιοτικής εκπαίδευσης. Βασικός πυλώνας αυτής στη Θράκη είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Με δεδομένο ότι το ΔΠΘ προσθέτει κοινωνική πολιτιστική και οικονομική αξία στις τοπικές κοινωνίες της Θράκης οφείλει να στηρίζεται διαχρονικά από όλους τους αρμόδιους φορείς. Η δραστήρια παρουσία του ΔΠΘ είναι ανεκτίμητος παράγοντας σταθερότητας σε εποχές κρίσης και αστάθειας. Τα σημαντικά επιτεύγματα και οι αξιόλογες ευρωπαϊκές και διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες του ΔΠΘ προσδίδουν κύρος στη Θράκη. Λαμβάνοντας υπόψη και την πλεονεκτική γεωγραφική θέση του ΔΠΘ, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη διαμόρφωση ενός ευέλικτου, αυτάρκους και ανοιχτού σε διεθνείς προκλήσεις Πανεπιστημίου, π.χ. μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης πρωτοβουλιών συνεργασίας με διεθνή και εγχώρια ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το ΔΠΘ θα μπορούσε έτσι κάλλιστα να λειτουργήσει ως πόλος έλξης νέου ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η δημιουργία φιλικού κλίματος, ιδίως προς ιδιωτικές επενδύσεις, με τη διασφάλιση σταθερού και δίκαιου φορολογικού καθεστώτος, τον μεθοδικό περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη συστηματική πάταξη της διαφθοράς, τη συγκρότηση στρατηγικών δομών είναι ένα ακόμη απαραίτητο συστατικό της εγχώριας ανάπτυξης. Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορούσαν να στραφούν στοχευμένα στην αειφόρο αξιοποίηση περιζήτητων βιομηχανικών ορυκτών, όπως ο ζεόλιθος, στην ενίσχυση ενός σύγχρονου τύπου γεωργοκτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας, βασισμένης σε οικολογικά επώνυμα, ποιοτικά προϊόντα (π.χ. λούπινο, μετάξι, γαλακτοκομικά) και συνακόλουθα στη δημιουργία μεταποιητικής βιομηχανίας τροφίμων και εν γένει ανταγωνιστικών ποιοτικών προϊόντων. Επιθυμητή είναι και η ενίσχυση επενδύσεων για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου τουριστικού μοντέλου, προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες της Θράκης (π.χ. με την ανάδειξη των πολυάριθμων αρχαιοτήτων και της πολυπολιτισμικότητας της Θράκης, την αξιοποίηση της παράλιας ζώνης, την ενίσχυση του αγροτουρισμού και του θρησκευτικού τουρισμού).

Πρέπει εν τέλει να γίνει αντιληπτό ότι η αναπτυξιακή θωράκιση της Θράκης συνιστά θωράκιση της Ελλάδας. Αντίθετα η αποδυνάμωση της σηματοδοτεί μαρασμό της Ελλάδας. Ακριβώς για αυτό πρέπει να αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα όλων των υπεύθυνων φορέων η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας ανάπτυξης της θρακικής γης.

Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου