Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τις διακρίσεις που υφίστανται καρκινοπαθείς


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 27/04/2016


Τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στη μάχη ενάντια στον καρκίνο, ανέδειξε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο Ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως βάσει ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί, προκύπτει πως παρά τα θετικότερα αποτελέσματα των σύγχρονων θεραπειών αλλά και τη μείωση της θνησιμότητας, μεγάλο ποσοστό πολιτών που ξεπέρασε το πρόβλημα υγείας έρχεται αντιμέτωπο με την ανεργία, την έλλειψη ασφάλισης ή την άρνηση χρηματοδότησης, λόγω αμφιβολιών σχετικά με την προοπτική της υγείας του. Παράλληλα ζήτησε από την Επιτροπή να προβεί σε ενέργειες ευαισθητοποίησης της κοινωνίας αλλά και προστασίας των πολιτών που υφίστανται διακρίσεις.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες των τελευταίων ετών, η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών ενάντια στον καρκίνο αυξάνεται σημαντικά χάρη σε νέες τεχνολογίες και βελτιωμένες θεραπείες που εφαρμόζονται. Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις χιλιάδες πολίτες που έχουν έρθει αντιμέτωποι με την ασθένεια αυτή και κατάφεραν να ανταπεξέλθουν, στερούνται οικονομικών, εργασιακών και ευρύτερα κοινωνικών δυνατοτήτων μετά τη θεραπεία τους. Συγκεκριμένα παρατηρούνται δυσκολίες ως προς την εύρεση εργασίας, την ασφάλιση ή ακόμα και την παροχή χρηματοδότησης από τραπεζικά ιδρύματα. Οι αιτίες εντοπίζονται κυρίως σε φόβους ή υποψίες που κυριαρχούν στην κοινωνία ως προς το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, παρά τις αλματώδεις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ασθένειας και παρά τις εμφανώς βελτιούμενες επιδόσεις των ασθενών. Παράλληλα με τις πρακτικές δυσκολίες που καλούνται να διαχειριστούν, οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με ζητήματα κατάθλιψης, αδυναμίας κάλυψης βασικών αναγκών ή άλλους κινδύνους λόγω των διακρίσεων που βιώνουν.

Ερωτάται η Επιτροπή :

α) Είναι ενήμερη ως προς το φαινόμενο αυτό αλλά και τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν πολίτες που νόσησαν;
β) Τι είδους ενέργειες σχεδιάζει να κάνει για να ευαισθητοποιήσει μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας αλλά και των παραγωγικών φορέων ώστε να βελτιώσει τις προοπτικές ίσης αντιμετώπισης των ασθενών;

________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου